Vahap Munyar

O kütüphanede sonradan yapılan ne varsa söküldü

3 Aralık 2016
TABANLIOĞLU Mimarlık’ın ortağı Melkan Gürsel, ofisin temel direklerinden Özdem Gürsel’le birlikte geçen eylül ayında Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nde sergilenen “Beloved/Azizem” adlı eserlerini ekrana yansıttığı görüntülerle anlatırken, İstanbul’daki Beyazıt Kütüphanesi’nin restorasyonunu anımsattı:

- Kütüphanenin restorasyon ihalesini Rena İnşaat almıştı. Biz restorasyonun mimari projesini sosyal sorumluluk kapsamında üstlendik. Kütüphane restore edilmiş haliyle 2015’te açıldı.

 

Projenin dünya mimarlık çevrelerinde ilgi çektiğini vurguladı:

 

- Projemiz en son ABD’den çok önemli bir ödül aldı. Beyazıt Kütüphanesi’ndeki eserlerin korunarak sergilenmesi için tasarladığımız cam kutulardan yola çıkarak Murat Tabanlıoğlu ile birlikte “Beloved/Azizem” adlı 13 metrelik bir “uçan kutu” yaptık.

 

“Uçan kutu”nun siyah ayna cilalı paslanmaz çelik plakadan oluştuğunu, içine de hikaye yerleştirdiklerini kaydetti:

 

Yazının Devamını Oku

3.3 milyar doları şimdi alsak, ek fatura 450 milyon dolar olurdu

1 Aralık 2016
AZERBAYCAN’ın devlet petrol şirketi Socar’ın İzmir Aliağa’da yapımı süren Star Rafinerisi’nin şantiyesinde Rafineri Müdürü Savaş Soydaner, projenin öyküsünü anlatırken 2014 yaz aylarında imzalanan kredi tablosunu ekrana yansıttı:

- 22’si yabancı, 23 bankadan 3.3 milyar dolar kredi aldık. 2.4 milyar dolar da öz kaynak kullanılıyor.

 

Star Rafineri A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Palaz, kredinin oldukça uygun koşullarda kullanıldığını belirtince sorduk:

 

- Bugün olsa maliyet farkı ne olurdu?

 

Palaz, yanıtı şirketin CFO’su Elçin İbadov’un vermesini istedi. İbadov, hemen hesapladı:

 

Yazının Devamını Oku

Yağına destek var, zeytine neden yok

27 Kasım 2016
AKHİSAR Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Başkan Yardımcısı Şerif Şerifoğlu, Meclis Başkanı Bahattin Alkın, Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (UZK) geçen yıl aldığı kararı gündeme aldı:

- 26 Kasım, bundan böyle her yıl “Dünya Zeytin Günü” olacak. Biz de dünya ile aynı anda 26 Kasım’da zeytini gündemde tutmak, konuşmak üzere etkinlik yapalım.

 

Akhisar Ticaret Borsası, ilk “Dünya Zeytin Günü” için Sindelli’de asırlık ağaçların olduğu zeytin bahçesini etkinlik alanı olarak seçti. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa Valisi Hakan Güvençer, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın da aralarında bulunduğu zeytin dostları asırlık ağaçların altında buluştu.

 

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, “Zeytin Ne İster” başlıklı paneli başlatırken, soruya şu yanıtı verdi:

 

- Zeytin, sevgi, bakım, su, gübre, en çok da prim ister. Zeytinyağına verilen prime teşekkür ediyoruz. Ancak, sofralık zeytine de prim bekliyoruz. Aksi halde zeytine bakasımız gelmiyor.

 

Yazının Devamını Oku

TAI’ye ‘borcunu’ ödeyecek, 10 milyar dolara kilitlenecek

26 Kasım 2016
1970’li yıllar Türkiyesi... İktidarda Ecevit-Erbakan hükümeti var... O yıllarda üniversite sınavlarına hazırlanan Temel Kotil’in eline milli savaş uçağı projesini tanıtmak üzere yayınlanan renkli dergiler geçti. Kotil, o dergilerden etkilenerek karar verdi:

- Uçak mühendisi olacağım...

 

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) tamamlarken 1973’te kurulan Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı’nı (TUSAŞ) inceledi. Şirket Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuş, uzun süre faaliyeti olmamıştı.

 

1984’te Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte hızlı gelişmeler yaşandı:

 

- TUSAŞ, 1984’te bu uçakların üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim etmek üzere projenin ABD’li tedarikçileri GE ve Lockheed Martin’in de katılımıyla 25 yıllığına TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’yi kurdu.

 

Yazının Devamını Oku

10 milyar dolarlık fren!

25 Kasım 2016
Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım, “Piyasada işlerin TL’ye dönmesi için adımlar atıyoruz. Dövize 9.5-10 milyar dolarlık talep, attığımız adımlarla ortadan kalkıyor. TL’ye dönerek dövize talebi frenlemiş oluyoruz” dedi.

ÖNCEKİ akşam Çankaya Köşkü... Başta TRT 1 ve Haber olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım’la özel yayın var. Programın moderatörü TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç... Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ile birlikte programa sorularımızla katkıda bulunuyoruz.

 

Başbakan Yıldırım, başta döviz olmak üzere piyasalarda yaşanan gelişmelerin adını koydu:

 

- Yaşadığımız bir şok... Türkiye, buna benzer şokları daha önce de yaşadı. Hepsinden de başarıyla çıktı. 14 yıllık AK Parti iktidarları döneminde de şoklar yaşadık. Hepsini atlattık. Geçmiş tecrübelerimiz, bunu da rahatlıkla atlatabileceğimizi ortaya koyuyor.

 

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, faize bakışlarının altını bir kez daha çizdi:

 

Yazının Devamını Oku

Şanlıurfa’ya fabrika kurdu 1 milyon kilometre kazandı

24 Kasım 2016
YAŞAR Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Yaşar Holding CEO’su Mehmet Aktaş ve Pınar Süt’ün yönetim ekibi, 2011’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yatırım konusunu inceledi, adres için karar verildi:

- Bölgede 20 milyon müşterimiz var. Şanlıurfa’da süt, süt ürünleri ve meyve suyu üretimi yaparsak, bu müşterilerimize daha kolay ulaşırız. Ayrıca, Irak ve Suriye başta olmak üzere komşu ve çevre ülkelere oradan ihracat da yaparız.

 

Karar aldıklarında Şanlıurfa henüz teşvikler açısından 6’ncı bölge kapsamına girmemişti:

 

- Şanlıurfa-Gaziantep karayolu üzerindeki 2. OSB’de 100 bin metrekarelik alana 100 milyon lira yatırımla 20 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrikayı kuralım.

 

Fabrika Nisan 2015’te devreye girdi ama Türkiye’nin yoğun gündemi arasında resmi açılışa sıra gelmedi. İdil Yiğitbaşı, Mehmet Aktaş ve Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, bir grup gazeteciyi Şanlıurfa’ya fabrika turuna davet etti.

 

Yazının Devamını Oku

Köln Üniversitesi ders programına Tekinalp’in adını verdi

22 Kasım 2016
GEÇMİŞ yıllarda Hürriyet ve Günaydın gazetelerine damgasını vurmuş meslek büyüğüm Necati Zincirkıran mesaj gönderdi:

- Ertuğrul Özkök, pazar günkü köşesinde “Namık Kemal Lisesi” başlıklı bir bölümde son Türk Ticaret Kanunu’nu hazırlayan Komisyon’un Başkanı Prof. Ünal Tekinalp’in Köln Üniversitesi tarafından “Yılın Hukukçusu” seçildiğini duyurdu. Bu haberle gururlandım. Ünal Hoca ile konuşup, bunu yazmalısın.

 

Prof. Tekinalp’i aradım, anlattı:

 

- Köln Üniversitesi ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 10 yıldır müşterek verdiği yüksek lisans programı var. Programa her yıl önemli bir kişinin, özellikle hukukçuların adı veriliyor.

 

Programa daha önce adı verilenleri sıraladı:

 

Yazının Devamını Oku

Beştepe’yi aydınlattık Çamlıca Camisi için özel proje hazırladık

20 Kasım 2016
PHILIPS Lighting Global CEO’su Eric Rondolat, Ortadoğu ve Türkiye Başkanı Paolo Cervini, ASEAN Pasific Pazarlama Direktörü Manu Sharma, Türkiye CEO’su Göktuğ Gür ve Türkiye Marka Müdürü Ebru Ertan Bilge, Four Seasons Hotel Bosphorus’daki akşam buluşmasında bizi önce bahçeye yöneltti.

Müzik eşliğinde otelin Boğaz’a bakan dış cephesinde ışık gösterisi başladı. Gür, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü işaret etti:

 

- Aslında bu kısa gösteriye iki köprüyü de dahil etmek istedik. İzin alamadık.

 

Çamlıca’da yapımı süren camiyi merak ettim, anlattı:

 

- Çamlıca Camisi için proje sunumu yaptık. Güneşin doğuşu ve batışını yansıtan bir ışıklandırma planladık. Sonucu bekliyoruz.

 

Yazının Devamını Oku