* Daha iyi beslen... Daha az ye... Herkes için yiyecek...
3 cümle ile verilen mesaj şuydu:
- Az ye ama iyi beslen, dünyanın gıdası herkese yetsin.
Türkiye’de de üretimi bulunan İtalyan makarna devinin kurduğu “Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı” (BCFN), “Gıdada sürdürülebilirlik” konusuna kafa yormak, kamuoyunun gündemine taşımak için bir forum düzenledi. BCFN (Barilla Center for Food and Nutrition) ayrıca The Economist Intelligence Unit’le (EIU) işbirliği yapıp, “Gıdada Sürdürülebilirlik Endeksi” oluşturdu.
- Çin’e ihracat için Türkiye’den pamuk tedarik edebileceğimiz bir yer var mıdır?
Babası soruşturdu, yanıtı buldu:
- Merkezi Çukobirlik’le bağlantı kurman gerekiyor.
Adnan Kassar
- Aramızda 35 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır.
Ardından doğrudan yatırımlara işaret etti:
- Alman dostlarımızın Türkiye’deki yatırımları 13 milyar Euro’ya ulaştı. Yani, karşılıklı yatırım alanında da Almanya en önemli ortağımız.
Almanya’daki Türk yatırımları üzerinde durdu:
Masada Avrupa Birliği Bakanlığı’nın “Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları” çerçevesinde bir araya gelen Türk ve Alman iş dünyası-sivil toplum temsilcileri var.
Türkiye’yi temsil edenler arasında şu isimler yer aldı:
* TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Faruk Akbal, Esat Akbülbül, Limak Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel.
Almanya’yı temsil eden isimler de şöyle sıralandı:
- Adana’nın Aladağ ilçesinde ailelerin en büyük geçim kapısı olan Akmetal Madencilik kapatılmıştır. Bu yüzden bölge halkı geçim sıkıntısı yaşamaktadır.
Ardından sorularını sıraladı:
- Aladağ’daki maden işletmesi ve ocağı neden kapatıldı? Tekrar hizmete girecek mi? İşletmenin açık tutulması için planınız var mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, soruları yanıtlamak için konunun asıl muhataplarından bilgi alma yoluna gitti. Aladağ Kaymakamı
- Osmanlı tarihçisi hocam Prof. Abdurrahim Abu-Husayn aralık ayında “Mercidabık Konferansı” düzenliyor.
Dünyadan çeşitli uzmanlar 1516 yılının önemini tartışacak.
Aynı tarihlerde Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı ile önceki Başkan Mehmet Habbab’ın da Beyrut’ta olacağını belirtti:
- GSK, 50 yılı aşkın süredir Türkiye’de. Ülkemizde üretimi de varmış. 6 yıl önce doğrudan üretimden vazgeçmiş. Türkiye’de kurulu fabrikalara fason üretim yaptırmayı tercih etmiş.
Fason üretimin gerekçesini inceledi:
- Fason üretim yaptırmak şirkete fleksibilite kazandırıyor.
2013 sonu, 2014 başlarına denk gelen dönemdeki kararı dikkate aldı:
- Ülkemizde de böyle gelenek başlatsak iyi olur.
Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. Ali Doğramacı da Gül’ün bu düşüncesini destekleyenlerin başında yer aldı:
- Türkiye’de “Cumhurbaşkanı Müzesi” geleneğini başlatmalısınız.
Gül,