Kolombiya’da 208 görüşme ile 630 milyon dolarlık açık kapanır mı

İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ile Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder liderliğinde gerçekleşen “uzak pazarlar ihracat turu”nun ikinci durağı Kolombiya’nın başkenti Bogota’da konakladığımız otelin büyük salonlarından biri...

Haberin Devamı

Heyetteki 26 firmanın her biri için ayrı masa kurulmuş, götürülen numuneler açılmış, Kolombiya’daki önde gelen alıcı şirketlerin temsilcileriyle görüşmeler var. İKMİB’e dışarıdan hizmet veren Metin Çobanlıoğlu’nun Türkiye’nin Bogota’daki Ticaret Müşaviri Soner Akdokur’un da desteğiyle bağlantıları kurmuş, görüşme ortamı oluşturmuştu.
Masalarda pazarlıklar yürürken Soner Akdokur’la Türkiye-Kolombiya ticaretini konuştuk:
- 2014’te Kolombiya’dan 814 milyon dolarlık ithalat yaptık. İhracatımız 183.1 milyon dolarda kaldı. Ülkemiz aleyhine 630 milyon dolarlık bir açık söz konusu. Kolombiya’dan taş kömürü, altın, muz, tütün gibi ürünler alıyoruz. İhracatımızda demir-çelik profiller öne çıkıyor. Çimento, pamuklu mensucat, kauçuk lastik gibi ürünler de ihraç ediyoruz.
Avrupa Birliği’nin (AB) Kolombiya ile serbest ticaret anlaşması imzaladığına değindi:
- Eğer biz de STA imzalayabilirsek, açığı kapatabileceğimize inanıyorum. Çünkü, Kolombiya’da bize karşı koruma duvarları var.
Murat Akyüz, ev ve mutfak eşyaları ihracatını aktardı:
- 2014’te Kolombiya’ya ev ve mutfak eşyaları ihracatımız 2 milyon dolara yaklaştı.
Sonra salona döndü:
- Panama’da firma başına 3’er görüşme gerçekleşti. Bogota’da firma başı görüşme sayısı ortalama 8’e yükseldi. Kolombiya’da toplam 208, Panama’da da 80’e yakın görüşme yaptık.
Burak Önder, ihracatta bu modeli geçmiş dönemlerle karşılaştırdı:
- Eskiden İSTOÇ’ta abilerimizin, babalarımızın işyerleri önünde kuyruk olurdu. Zamanla her fuarda birkaç konteynerlik bağlantı yapar duruma geldiler. Bugün, fuarlar aynı verimlilikte değil. Kolombiya ve Panama’da olduğu gibi nokta atış ikili görüşmeler daha verimli oluyor.
Uzak pazarların şirketlere maliyetine örnek gösterdi:
- Bu yıl Kolombiya’ya 3 kez gelişim. 15-20 gün önce Güney Amerika’da 3 ülke, 8 kent gezdim, bana maliyeti 18 bin lira oldu. Aynı şeyi böyle heyetler halinde yapınca maliyetin yüzde 70’ini Ekonomi Bakanlığı karşılıyor.
Masalar arasında dolaşırken Kahramanmaraş’tan bir-iki şirket temsilcisinden şu mesajı aldım:
- İKMİB’den gelen maillere doğru dürüst bakmazdık. Böyle bir heyete ilk kez katıldık. Çok yararını gördük.
Ticaret Müşaviri Önder uyardı:
- İlk olumlu hava sizi yanıltmasın. Buralara bir kere gelmek yetmez. Bağı kopramamanız gerekir.
Kolombiya ile ticarette 630 milyon dolarlık açığı kapatmak için STA’ya umut bağlamak yeter mi?
İKMİB ve EVSİD üyelerinin 208 görüşmesi, Kolombiya’ya ihracatı tetikler mi?
Suruç’ta patlayan bomba, oradaki 32 canla birlikte Türkiye’nin yüreğini yakmışken, kimin içinden bu işlere kafa yormak gelir ki?

Haberin Devamı

Kolombiya’da 208 görüşme ile 630 milyon dolarlık açık kapanır mı

Haberin Devamı

Hangi şirketler katıldı

İKMİB ve EVSİD’in Bogota’da oluşturduğu ikili görüşme masalarında yer alan şirketler şöyle:


* Akay Plastik, Akyüz Plastik, Albayrak Melamin Plastik, Ansan Metal ve Plastik, Avşar Emaye, Doğuş Plastik, Dünya Plastik, Elif Plastik, Evista Ev Gereçleri, Fortis Plastik, Görge Metal, Hascevher Metal, Hi-Pas Plastik, İkra Metal, Kastamonu Plastik, Kütahya Porselen, Lüks Plastik, Milenyum Metal, OMS Paslanmaz, Öz-er Plastik, Özgül Mutfak Eşyaları, Porland Porselen, Renk Plastik, Sakarya Plastik, Sun Plastik, Titiz Plastik.

Kolombiya’da iş yapmak isteyen Türklerde artış var

TÜRKİYE’nin Bogota’daki Ticaret Müşaviri Soner Akdokur’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kolombiya seyahatini sordum:

Haberin Devamı


- Seyahat sonrası ikili ticari ilişkilerde bir kıpırdanma oldu mu?
- Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti, Türkiye’de Kolombiya’nın bilinirliğini artırdı. Türkiye’deki şirketlerden, “Kolombiya’da iş ortamı, iş olasılıkları” konusunda sorular gelmeye başladı.

Yazarın Tüm Yazıları