Vahap Munyar

Ciromuzun yüzde 70’i artık dışarıdan geliyor

13 Eylül 2015

MURAT Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel’in ortaklığındaki Tabanlıoğlu Mimarlık, yurtdışında daha yerleşik işler yapmak üzere 12 yıl önce Dubai’ye sıklıkla gitmeye başladı. 7 yıl boyunca hiç iş almadan, sadece fuar ve yarışmalara katılarak, ilişki geliştirmekle geçti. 4 yıl önce de Dubai’ye ofis açarak ilk yerleşik adımını attı.
2012’de Dubai’nin önde gelen gruplarından Al Fattan, “Chrystal Towers” adlı proje için dünyanın ünlü mimarlık ofisleriyle görüşmeler başlattı. Görüşmelere katılanlar arasında Tabanlıoğlu da vardı. Sonunda Al Fattan yönetimi kararını verdi:
- Ana siluetinde 30 ve 35 katlı iki kule yer alan projenin mimarisini Tabanlıoğlu yapacak.
“Cityscape 2015”e katılan 61 Türk şirketi arasındaki Tabanlıoğlu’nun ortağı Melkan Gürsel, Genel Müdür Feyzi Tecellioğlu ve Özdem Gürsel, kaba inşaatı epey ilerlemiş “Chrystal Towers”ın karşısındaki binada bulunan ofiste Dubai’ye ilk gittikleri günleri anımsadı. Melkan Gürsel, Dubai için 12 yılın ne anlama geldiğine iki örnek verdi:
- 12 yıl önce Burj Khalifa ve DIFC kompleksi yoktu.
“Chrystal Towers”ın proje maliyetinin 850 milyon dolar olduğunu vurguladı:
- Şimdi Dubai’de önümüze yeni fırsatlar çıkıyor. Örneğin, “Geleceğin AVM’si” denebilecek bir alışveriş merkezi planlıyorlar. O proje için davet aldık.

Yazının Devamını Oku

ACCA Türkiye Başkanı oldu, finans-muhasebe okuyanı dünyaya açacak

12 Eylül 2015

EKİM 2010’da dönemin Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Kanada İş Konseyi ve Uludağ İhracatçıları Birliği ile Toronto’ya gittiğimde Burak Aktaş’ı tanıdım:
- Kanada Eximbank’ının Doğu Akdeniz Bölge Direktörü’yüm.
2000 yılında “kaliteli eleman” sınıfından göçmen olarak gitmiş, sonra da Kanada vatandaşı olmuştu. O karşılaşmamızda kendisiyle ilgili ilginç bir gelişmeyi paylaşmıştı:
- Aralık 2010’da İstanbul’da Kanada Konsolosluğu açılıyor. Ben de konsolos statüsünde Kanada Eximbank’ının Bölge Direktörü olarak orada görev yapacağım.
Geçenlerde Aktaş’tan bir mesaj geldi:


Yazının Devamını Oku

Biz uzun vadeli bakarız Türkiye bugünleri atlatır

10 Eylül 2015
ÖNCEKİ sabah Dubai’de düzenlenen “Cityscape 2015” gayrimenkul fuarına gitmeden önce Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve GAP İnşaat-Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin’le buluştuk.

Demircan, fuara 300 şirketin katıldığına dikkat çekti:
- Katılan şirketlerin 61’i Türk. Türkiye’nin fuarda önemli bir ağırlığı var.
- 2.5 yıllık çözüm sürecinin ardından tırmanan terör, Türkiye’den gayrimenkul alacak Arap’ları nasıl etkiliyor?
Demircan ve Yetgin aynı mesajı verdi:
- Şimdilik pek üzerinde durmuyorlar.
Ardından fuarda hemen girişteki Tabanlıoğlu standına uğrayıp, karşısındaki İş GYO standına girdim. Stantda DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Nef Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erden Timur ve JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş’la karşılaştım. İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, potansiyel alıcılarla görüşen satış temsilcilerinden aldığı izlenimi aktardı:
- Şimdilik ülkemizde yeniden tırmanan terörü soran yok. Bu, olayları yakından izlemediklerinden mi kaynaklanıyor, yoksa bildikleri halde sormuyorlar mı onu kestiremiyoruz.

Yazının Devamını Oku

385 milyar litre suyu kullanıp iade ediyoruz

8 Eylül 2015

STAGE İletişim Danışmanlığı’nın kurucusu Zehra Güngör, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nin (IPRA) 2014 yılı dönem başkanlığını üstleneceğinin belirlendiği 2012’de önce kendi döneminde hangi temayı benimseyeceğini düşündü ve buldu:
- Empati...
Ardından başkanlık ödülünü kime vereceğine kafa yordu:
- The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, IPRA Başkanlık ödülünü en çok hak eden isim...
Zamanı geldiğinde Muhtar Kent’e ödül konusunu IPRA yönetim kuruluna taşıdı:
- Muhtar Kent, kadınların iş gücüne katılımı konusunda önemli çalışmalara öncülük ediyor. Grubu, “su”ya saygı konusunda başarılı noktalara taşıdığı görülüyor. Bu gerekçelerle benim dönemimdeki “Başkanlık Ödülü”nü Muhtar Kent’e vermeyi öneriyorum.
Güngör, IPRA yönetim kurulunun oybirliği ile desteklediği ödülü İstanbul’da gerçekleşen buluşmada Kent’e sundu. Buluşmaya ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, oğlu İzzet Özilhan, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Özgörkey Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özgörkey, Özgörkey Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Armağan Özgörkey, Z Zeytinyağları’nın üreticisi Salih Madra, Sezai Madra, Coca-Cola’dan Sinan Altun, Gürtay Kıpçak ile Coca-Cola İçecek’ten Atilla Yerlikaya katıldı.

Yazının Devamını Oku

Kocaeli Sanayi Odası ‘seçilmiş vali’ derse ‘yanlış’ anlaşılır mı

6 Eylül 2015

BUSINESS 20 (B20) Türkiye Başkanlığını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğindeki resepsiyonda Diyarbakır’daki oda başkanlarından bölgedeki durumu dinledik. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, söze 2.5 yıllık çözüm sürecinden girdi:
- Çözüm süreci öncesi ölüm olağan gibiydi. Bölge halkı 2.5 yıl boyunca “barış”ın tadını yaşadı. Artık “barış”ın kolay olduğunu biliyor.
Yeni bir çözüm sürecinin başlamasının iki kişiye bağlı olduğunu savundu:
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Öcalan’ın vereceği mesaj mesaj, çatışmayı, ölümleri durdurmaya yeter.
Çatışmanın kırsaldan şehre kaydığına dikkat çekti:


Yazının Devamını Oku

Yatırım için gelecek 10 yılda enerji fiyatı ‘garantisi’ arayan var

5 Eylül 2015

TÜRKİYE’de yatırım için nabız ve zemin yoklayan bir yabancı şirketin temsilcisi Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut’a sordu:
- Türkiye’de gelecek 10 yılda enerji fiyatları nasıl olacak? Bize enerji fiyatlarında istikrar garantisi verebilir misiniz?
Ermut, bu talebe şaşırdı:
- Enerji fiyatları konusunda geleceğe dönük fiyat istikrarı garantisi veremeyiz. Çünkü, enerji fiyatlarını etkileyen birçok faktör var. Size geçmiş 10 yılda enerji fiyatlarının ülkemizde nasıl seyrettiğinin dökümünü verelim. O size fikir verir.
Ermut’a, başkanlığını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yürüttüğü B20’nin (Business 20) Türkiye Konferansı’nda katıldığı “Küresel Doğrudan Yabancı Yatırım Eğilimleri” paneli sonrası sordum:
- Bu yıl Türkiye’ye yönelecek doğrudan yabancı sermaye ne kadar olur?
- Yılı geçen yılki 12.5 milyar dolarlık düzeyin altına düşmeden tamamlarız gibi görünüyor.

Yazının Devamını Oku

Diploması olmayanı CEO yaparlar mı?

4 Eylül 2015

The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, B20 zirvesinde yaptığı konuşmada İsviçre’deki şirketlerin CEO’larının yüzde 25’inin üniversite mezunu olmadığını belirterek, “Söz konusu CEO’lar meslek okullarını bitirmiş, en fazla 2 yıllık meslek yüksekokullarına devam etmişler” dedi.


BAŞKANLIĞINI Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun üstlendiği B20’nin (Business 20) Türkiye Konferansı... Panelin konu başlığı, “Küresel Yönetişim İçin Yol Haritası”...
B20 Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi (IBAC) Başkanlığını da yürüten The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, dünyada birçok ülkede üniversiteli genç işsizlerin sayısının arttığının gündeme gelmesi üzerine İsviçre örneğine dikkat çekti:

Yazının Devamını Oku

Çin’e ‘eğlence’ satacak, Muhteşem Yüzyıl’ı Broadway’e götürecek

4 Eylül 2015

BAŞTA Hürriyet Gazetesi olmak üzere Doğan Yayın Grubu şirketlerinde uzun süre üst düzey yönetimde bulunan Yalçın Balcı, bir süre önce kalp sıkıntısı yaşayınca hemen işi bıraktı. Sağlık durumu biraz toparlanınca tavsiyede bulundu:
- Artık yüksek tempolu çalışmayı bırakmak gerek. Ben kalp sorunu yaşayınca bunu anladım. Aman tempoyu düşür.
Aradan biraz zaman geçti, yeni işlerden söz eder oldu:
- Entertaintment (eğlence) sektörüne girdim. Keyifli işler yapıyoruz.
“Keyifli işler”in öyküsünü İstanbul Entertaintment Group (İEG) CEO’su Kemal Gürkaynak’tan dinledim:
- Ben, Yalçın Balcı ve Selim Sefada, 3 ortağız. 2008’de ilk şirketle yola çıktık. Bugün İEG Exhibitions, Live, Family, Production ve Management şirketlerimiz var.
Yılda 1.5 milyon bilet üreten grup haline geldiklerini belirtti:

Yazının Devamını Oku