Vahap Munyar

4 Çeker Adapazarı

9 Ekim 2015

Toyota’nın 2 yıldır Türkiye’de üretmesi gündemde olan küçük SUV (4X4) modeli için resmi açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. Erdoğan, Japonya dönüşünde uçakta Adapazarı’nda 2016 yılından itibaren Corolla ve Verso’nun dışında 450 milyon dolarlık yatırımla yeni bir SUV üretileceğini söyledi. Bu yatırımla toplam ihracat 4 milyar dolara çıkacak.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’la Brüksel’den Tokyo’ya geçtiğimiz günün akşamı konakladığımız otelin lobisinde Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı Arda Ermut ve Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’yı birlikte çalışırlarken gördüm.


Yazının Devamını Oku

Yarım saatte biletler tükendi

9 Ekim 2015
Festivaller arasında haklı şöhretini en önde götüren Glastonbury Festivali yine bir rekora imza attı. Geçtiğimiz hafta sonu 22-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Glastonbury Festival biletlerinin satışa çıkmasından yarım saat sonra tamamı tükendi.

ADELE ve COLDPLAY FAVORİLER

Yaklaşık 135.000 kişilik festival biletinin tükendiği festival için bilet alamayanların umudu yine bir sonraki seneye kaldı diyebiliriz. Her ne kadar sahne alacak sanatçı ve grupların açıklanmasına epey vakit olsa da, şimdiden Adele ve Coldplay’in önümüzdeki sene ana sahne favorisi olmasına şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

Hafta başında Glastonbury Festivali’nin organizasyon komitesi biletlerin tükendiğini ilan ederken katılımcı olmayı başaran şanslı kişilerden, bilet almak için çaba gösteren herkese teşekkür edip, ‘elimizden gelse de keşke hepinizi misafir etsek!’ demeyi ihmal etmemiş.

HAMLET İSTANBUL’DA

Hamlet bu kez bambaşka bir yorumla sahneye taşınıyor.

Danimarkalı tiyatro topluluğu Theatre Republique ve İngiliz punk-kabare grubu The Tiger Lillies Shakespeare’in ünlü trajedisi Hamlet’i farklı bir yorumla sahneliyorlar.

Theatre Republique’in sanat yönetmeni Martin Tulinius’un eşsiz sahne tasarımıyla renklenen gösteride izleyicilere müziğin, kuklaların, çağdaş sirkin ve güçlü videoların yer aldığı büyüleyici bir dünya sunulacak. Bu arada söz Martin Tulinius’tan açılmışken, kendisi Danimarka’nın en prestijli tiyatro ödülü olan Reumert’i dört kere kazanmış olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

Yazının Devamını Oku

Türkiye’de yatırımcılar için önemli fırsatlar var

8 Ekim 2015

BELÇİKA Şirketler Federasyonu’nun (FEB) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi ziyareti sırasında Brüksel’de düzenlediği Yüksek Düzeyli İş Toplantısı... Başbakanlık Türkiye Yatırım ve Destek Ajansı’nın katkısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Erdoğan, Belçika’nın Türkiye’deki yatırımlarının başlangıç günlerini anımsattı:


- Belçikalı işadamlarının İstanbul’daki yatırımları 1840’lı yıllara kadar uzanıyor.
Ardından Belçikalı şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarının son 13 yılına değindi:

Yazının Devamını Oku

Gıda perakendecisi ‘Speed dating’ ile verimlilik arayacak

5 Ekim 2015

BAŞKANLIĞINI Nihat Özdemir’in yürüttüğü Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), 8 Ekim 2015’te gerçekleşecek “Ortak Gelişim Kongresi”ne hazırlanırken, danışmanları Alkaş bir öneri ortaya koydu:
- Gelin bu kongrede, “Speed dating” (hızlı randevu) seansı yapalım. Bu bölüm, tedarikçi-perakendeci buluşmasına renk katar. Yeni işbirliklerini tetikler.
Alkaş Danışmanlık’ın patronu Avi Alkaş, “Speed dating”in ABD’de bazı evlilik programlarında temel alındığını vurguladı:
- Söz konusu programlarda 30 kadın buluşma noktalarında ayrı ayrı oturur. Karşılarına birer erkek geçer. 1-1.5 dakikada bir erkekler yer değiştirir. Böylelikle yoğun bir tanışma maratonu sağlanır. İlişkinin gelişmesi, tarafların isteğine, çabasına bağlıdır.
GPD Başkanı Özdemir, tedarikçilere seslendi:
- 8 Ekim’de sabah 08.00’de randevu almakta zorlandığınız birçok perakende grubu genel müdürü, CEO’su, patronu sizi bekliyor olacak. 1-1.5 dakikalık tanışma fırsatını iyi değerlendirin.
GPD Genel Sekreteri Füsun Tavus, “hızlı randevu”ya katılmak üzere Anadolu’da üretim yapan 60’ı aşkın tedarikçinin başvuruda bulunduğunu belirtti, Özdemir ekledi:

Yazının Devamını Oku

20 milyar lira harcadık yatırım yapmayanlar ödüllendirilmesin

5 Ekim 2015
TÜRK Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) kalkınmaya katkısı olan dünyadaki başarılı ilk 50 sosyal sorumluluk projesi arasına aldığı “Internetle Hayat Kolay”ı “Social Good Summit”te (Sosyal Fayda Zirvesi) anlattıktan sonraki sohbetimizde sık sık şu mesajı yineledi:

- Türkiye’ye 10 yılda lisans bedelleri hariç, 20 milyar lira yatırım yaptık.
Bu mesaja şu uyarıyı ekledi:
- Yatırım yapmayanlar ödüllendirilmesin.
Hemen sorduk:
- Yatırım yapmadığı halde ödüllendirilen hangi şirket veya şirketler var?
Uyarısını isimlendirmek istemedi:
- Ben genel anlamda söyledim. Bizim 20 milyar liralık yatırımımız, tüm operatörlerin toplam yatırımının yüzde 51’ine denk geliyor. Bizim gibi yatırım yapanların aynı tempoyu sürdürmesi için desteklenmesi gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Bu telefon 3 bin kişi için iş kapısı olacak

4 Ekim 2015
VESTEL Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, bu ay sonuna doğru tanıtımına hazırlandıkları cep telefonu Venüs 3’ü cebinden çıkardı:

- Katma değeri yerlilik oranıyla ölçmeyi doğru bulmuyorum. Önemli olan özgün ürün ortaya koymak. Biz, Venüs’ün özgün ürün olduğuna inanıyoruz. Venüs 3, onun bir adım ötesi olacak.
Dünyada 2-3 şirketin telefon “chip”i ürettiğini vurguladı:
- Şu anda yerli “chip” üretimini zorlamanın anlamı yok. Bu cep telefonunun ana kartını, tasarımını özgün hale getiriyorsanız, o da çok önemli katma değer ortaya koymaktır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Venüs’ü “stratejik ürün” saymasını beklediklerini belirtti:
- Bakanlık, başlangıçta yerlilik oranı üzerinde durdu. Sonra Sayın Bakan Fikri Işık, Vestel City’yi gezdi. Üretimi gördü. Sanırım bir aşama kaydettik.
Yerlilik oranına jant üretiminden örnek verdi:
- Ülkemizde çok başarılı jant üreticileri var. Eminim, maliyetin yüzde 80’ini alüminyum oluşturuyor. Yüzde 20’si üreticinin katma değerini yansıtır. Alüminyum ithal olduğuna göre, o jantlar yerli sayılmaz mı?

Yazının Devamını Oku

İstanbullu Rum’un Tanzanya’daki arazisini Türk mimar dönüştürdü

1 Ekim 2015

İSTANBUL doğumlu Lili Hanım ve eşi, 1914 yılında Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldığında soluğu Tanzanya’nın Arusha kentinde aldı. Lili Hanım, Masai’lere Avrupa tipi tarımı öğretmeyi iş edindi. İstanbullu Rum çift zamanla Arusha’da toprak sahibi oldu. Topraklarının büyüklüğü 2.7 milyon metrekareye kadar ulaştı.
Lili Hanım’ın eşi 91 yaşında vefat ettiğinde kendisi 87 yaşındaydı. Almanya’nın Münih kentinde yaşayan oğlunu Arusha’ya çağırdı:
- Topraklarımız artık milli parkın içinde ama yine bize ait. Gel, bu topraklara sahip çık.
Oğlundan olumlu yanıt alamayınca National House Corporation’a başvurdu:
- Bana sadece burada “Lili’s House” olarak bilinen ilk kurduğum çiftlik alanını bırakın. Gerisini yeni başladığınız kentsel dönüşüm çerçevesinde değerlendirin.
Tanzanya’nın Toplu Konut İdaresi olan National House Corporation, Lili Hanım’ın arazisini de devraldıktan sonra bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Dönüşümün tasarımı için Türkiye’den Murat Kader ve Sema Eser Özsaruhan’ın kurucusu olduğu İki Design Group adlı mimarlık ofisini buldu.
Yüksek Mimar Murat Kader liderliğindeki ekip, 7 bin 500 konut, okul, ticari alanlar gibi birimleri kapsayan kentsel dönüşüm projesini hazırladı. Kader, 9 ödül aldığı Londra’da gerçekleşen “European Property Awards” törenindeki sohbetimizde Tanzanya’daki projeyi anlatırken şu mesajı verdi:

Yazının Devamını Oku

İnterneti yaymak için camiden anons yaptı

29 Eylül 2015
ÇATISI alında TTNet’in de yer aldığı Türk Telekom Grubu, 2013 yılında 2 gönüllü eğitmenle interneti hiç bilmeyenleri kucaklamak üzere sosyal sorumluluk projesi başlattı:

(Soldan sağa ) Ayşe Cihan Sultanoğlu, Rami Aslan (Türk Telekom Grubu CEO'su) ve Gülden Türköz

- İnternetle Hayat Kolay...
Proje, 1.5 yılda 180 gönüllünün 2 günde 10 saatlik eğitim verdiği programla sosyoekonomik düzeyi düşük 28 ilde 10 bin kişiyi ilk kez internetle tanıştırdı. İnternet kullanımının çok düşük olduğu kentlerde projeyi duyurmak için camiden anons yoluna da gidildi.
Projenin kapsama alanı genişledikçe interneti ilk kez kullananlar arasında ilginç örnekler ortaya çıkmaya başladı:
- Şırnak’ta eğitime katılan bir grup kadın, Instagram’da hesap açarak el işlerini tanıtmaya ve pazarlamaya girişti.
Türk Telekom Grubu, kalkınma programı olarak nitelediği projeyi 81 ile yaymayı planlarken, Habitat ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ile işbirliği adımı attı. Türk Telekom Grubu Sosyal Sorumluluk Müdürü Tülin Kara Özgen, grup CEO’su Rami Aslan’dan aldığı güçle projeyi UNDP gündemine taşımak üzere başvuruda bulundu.

Yazının Devamını Oku