Paylaş
The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, B20 zirvesinde yaptığı konuşmada İsviçre’deki şirketlerin CEO’larının yüzde 25’inin üniversite mezunu olmadığını belirterek, “Söz konusu CEO’lar meslek okullarını bitirmiş, en fazla 2 yıllık meslek yüksekokullarına devam etmişler” dedi.
BAŞKANLIĞINI Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun üstlendiği B20’nin (Business 20) Türkiye Konferansı... Panelin konu başlığı, “Küresel Yönetişim İçin Yol Haritası”...
B20 Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi (IBAC) Başkanlığını da yürüten The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, dünyada birçok ülkede üniversiteli genç işsizlerin sayısının arttığının gündeme gelmesi üzerine İsviçre örneğine dikkat çekti:
- İsviçre’deki şirketlerin CEO’larının (Chief Executive Officer) yüzde 25’i üniversite mezunu değil. Söz konusu CEO’lar meslek okullarını bitirmiş, en fazla 2 yıllık meslek yüksek okullarına devam etmişler...
Kent, ardından Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında öne çıkarılan KOBİ’lerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
- KOBİ’ler (küçük ve orta ölçekli işletmeler) her ülkede ekonominin iskeleti, bel kemiğidir. KOBİ’ler teşvik edilmeli, finansmana ulaşmalarının yolu açılmalıdır.
Panel sonrası TOBB’un İkiz Kuleler’in bahçesinde gerçekleşen resepsiyonda Kent’e İsviçre’den verdiği örneği sordum:
- Türkiye’de şirketlerin sahibi aile fertleri hariç, şirketlerin kaçında üniversite mezunu olmayan CEO vardır? Bu konuda bir bilgi var mı elinizde?
- Hayır... ABD’de de üniversite mezunu olmayan CEO’ya pek rastlanmaz. Ancak, mesleki eğitim sonrası çalışma hayatına girip CEO’luğa yükselmenin örneklerinin görüldüğü ülkelerden biri de Almanya’dır.
Masada bulunan eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, üniversite mezunu genç işsizlerin arttığına vurgu yaptı:
- Bildiğim kadarıyla Almanya, üniversiteye giriş konusunda kota uyguluyor.
Kent’e döndüm:
- Siz Coca-Cola Türkiye’nin başına üniversite mezunu olmayan bir CEO atamayı düşünür müsünüz?
Yanıtı The Coca-Cola Company’nin merkezinin bulunduğu ABD’deki durumu anımsatarak verdi:
- ABD’de böyle bir uygulama yok...
Her fırsatta organize sanayi bölgelerini, fabrikaları gezerim... İşadamlarından, şirket yöneticilerinden sık sık şu sözü duyarım:
- Türkiye’de işsizliğin yüksek olduğu söyleniyor ama biz eleman bulamıyoruz. Çünkü, meslek okulu mezunu ara eleman sıkıntısı var.
Ara eleman sıkıntısından yakınan işadamlarından kaçı üniversite mezunu olmayan bir personelini CEO’luk koltuğuna kadar yükseltebilir?
Türkiye altyapıya 102 milyar $ çekti
B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanlığını yürüten Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, dünyada altyapı yatırımlarına kaynak ihtiyacına dikkat çekti:
- Dünyada kurumsal yatırımcıların fonlarda 60 trilyon doları bulunuyor. Bu kaynağın altyapı yatırımlarına da kanalize edilmesi için G20 düzeyinde ortak düzenlemelere ihtiyaç
duyuluyor.
Özel sektörün altyapı yatırımlarında devreye girmesine Türkiye örneğini gösterdi:
- 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye’de 183 altyapı yatırımına kamu-özel sektör işbirliği ile 102 milyar dolarlık kaynak çekilebildi.
Ali Babacan:
Şimdi dinlenme zamanı
TOBB’un ev sahipliğindeki B20 resepsiyonunda eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a gelecek planlarını sordum:
- Şimdi dinlenme zamanı. Sonra bakacağız...
Yan masadaki Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı işaret etti:
- Görevi Cevdet Bey gibi deneyimli bir arkadaşımıza devredince gözüm arkada kalmadı.
- Günleriniz nasıl geçiyor?
- Çeşitli toplantılara katılıyorum. Ayrıca partimizde 12 Eylül’de gerçekleşecek kongrenin hazırlıkları var. O çalışmalara katılıyorum.
- AK Parti yönetiminde görev almanız söz konusu olacak mı?
- Partimiz bir değişim yaşıyor.
Yakıtımız umut
B20 Türkiye İstihdam Gücü Başkanı ve Koç Kolding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, dünyada toplumu umutsuzluğa iten gelişmeler yaşandığını vurguladı:
- Dünyada milyonlarca insan istihdam dışında bulunuyor. Bizim hiçbir zaman daha az umutlu olmak gibi bir lüksümüz yok. Bizim yakıtımız umut.
B20 ile L20’nin (Labor 20) ortak deklarasyona imza attığına işaret etti:
- Çalışanlarla işverenlerin işbirliği yapması, ortak hareket etmesi, güçlükleri aşmayı daha kolaylaştıracak.
Ortama en uygunu ‘sema’ gösterisi oldu
TOBB, B20 Konferansı’na ev sahipliğini Türkiye’nin tanıtımı için bir fırsat olarak değerlendirmeye çalıştı. İlk akşamki resepsiyonda konuşmalar sonrası sema gösterisi gerçekleşti.
TOBB ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Neden sema gösterisi?” diye soranlara şu yanıtı verdi:
- Aslında B20 için gelen yabancı konuklarımıza “Anadolu Ateşi” gibi bir gösteri düşündük. Ancak, ülkemizin bugünkü ortamı buna müsait değildi. Bu ortam için en uygunu sema gösterisi oldu.
Paylaş