Paylaş
- 2 ay önce son borunun montajına gittiğimiz “KKTC Su Temin Projesi”nin açılışını 17 Ekim Cumartesi günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Toroslar’ın suyunun Geçitköy’e (KKTC) ilk aktığı tarihi güne tanıklık etmeye bekliyoruz.
Kalyon İnşaat’ın THY’den kiraladığı uçak cumartesi sabah 08.30’da İstanbul’dan Ankara’ya hareket etti. Oradaki konuklar da alındıktan sonra Lefkoşa’ya hareket ettik. Uçakta Fırat Plastik’in patronu Nevzat Demir’in yanına gittim:
- Kalyon İnşaat’ın talebi üzerine Anamur’dan Geçitköy’e uzanan hattın borularını ürettiniz. Bu iş için Taşucu’ndaki Seka Limanı’nda yer alan fabrikayı kiralayıp yatırım yaptınız. O fabrika ne olacak?
- Fabrika kapanacak. Makineleri sökeceğiz. Üretim hattımız mobil sayılır. Bir başka yerde benzeri iş alırsak, götürüp kurabiliriz.
- Gündemde öyle bir iş var mı?
- Riyad’daki (Suudi Arabistan) bir proje için görüşüyoruz.
- Yatırımın karşılığını alabildiniz mi?
- Herşey para değil. Bu alanda dünyada öne çıkmış Norveçli Piplife’ın yapamadığı uzunlukta, 500’er metrelik boruyu üretme prestiji, bu know-how’a ulaştığımızı dünyanın görmesi bize yeter.
Uçaktaki konuklara Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalyoncu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanvekili Haluk Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, Genel Müdürü Serdar Över ile Genel Müdür Yardımcısı Abdulnasır Akıncı ev sahipliği yaptı. Cemal Kalyoncu, Anamur’daki törenden itibaren Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya eşlik etti.
Ercan Havalimanı’ndan Girne’ye geçerken otobüste Nevzat Demir’le sohbeti sürdürdük. Ürettiği Yüksek Yoğunluklu Polietilen Boru’nun (HDPE) herbirinin boyutunu şu örnekle açıkladı:
- Her boru, 125 otomobil uzunluğunda, 400 otomobil ağırlığında. 500 metrelik boruyu karada üretmek zordu. O nedenle deniz kıyısında, dalgalı olmayan bir noktada fabrikayı kurduk. Boru banttan doğrudan denize doğru uzandı.
Boruların arasındaki kaynak işini de yaptıklarını şöyle örnekledi:
- 400’er tonluk boruların dudak dudağa öpüşmesi gerekiyordu. Bu işi elektrofüzyon kaynağı ile yaptık.
Geçitköy’deki törende KKTC Tarım-Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. Sadece Erdoğan projenin 350 milyon dolarlık boru bölümünün ana yüklenicisi Kalyon İnşaat’a teşekkür etti.
Tören bitti, son fotoğraflar çekilirken Nevzat Demir, Erdoğan’a ricada bulundu:
- Sayın Cumhurbaşkanım, KKTC’ye suyu getiren boruları ben ürettim. Sizden “Manevi telif hakkı”mı istiyorum.
Erdoğan, bu ayrıntıyı istemeden atladığını belirtip, mikrofonu aldı:
- Bu projenin boruları da yüzde 100 yerli. Fırat Plastik üretti. Şimdi bana, “Reklam yapıyor” diyenler olabilir. Marifet, iltifata tabidir...
Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri “örtülü reklam”a girer mi?
Tezahüratı Erdoğan kürsüye gelince yapın
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Geçitköy’deki törende 1998’de gerçekleşen töreni anımsattı:
- 1998’de yine buralarda bir yerde, rahmetli Süleyman Demirel ile rahmetli Rauf Denktaş’ın katıldığı tören olmuştu. O günlerde buraya Türkiye’den balonla su temini söz konusuydu. Bize Türkiye’den boru hattıyla su sağlama projesi, rahmetli Demirel’in de hayaliydi.
Ardından ekledi:
- Bu tarihi proje Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a nasip oldu. Onun kararlı tutumu olmasa, bu proje gerçekleşmezdi. Yiğidi öldürelim ama hakkını teslim edelim.
Akıncı’nın bu sözleri üzerine töreni izleyenler Erdoğan tezahüratına yüklendi. Akıncı, topluluğu uyardı:
- Durun, bekleyin. Tezahüratınızı Sayın Erdoğan kürsüye gelince yaparsınız.
Asrın projesine 37 milyon dolar verdik
MERİT Crystal Cove Otel’de verilen kısa molada MEF Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhammed Şahin’le sohbet ederken lobiye Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Makyol Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi ve Denizbank CEO’su Hakan Ateş girdi.
Ateş, elindeki dosyayı uzattı:
- Asrın projesi olarak nitelenen KKTC’ye su temin işine bizim de finansman katkımız var. Kalyon İnşaat’a bu proje için 37 milyon dolar kredi verdik.
KKTC’deki projelere kullandırdıkları kredi toplamını işaret etti:
- KKTC’deki projelere bugüne kadar toplam 347 milyon dolar finansman sağladık.
Paylaş