Tam bir sanat baharına tanıklık edeceğiz. Zaman zaman içine girip ruhumuzu bahara bırakacağız. Yazarken bile gönlüm şenleniyor. Güzel bir bahar olacak umarım.
Önce Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Bursa Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’yle ilk çiçekler açacak Bursa’da. Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan’ın 2014’te başlattığı Festival’de, bu yıl 8 Balkan ülkesinden 12 farklı oyun sahnelenecek. Türkiye’den de 2 oyun bunlara eşlik edecek.
Bayraktutan, 2014’te özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlattıkları Festivali aynı şekilde devam ettireceklerini ve 25 Mart’a kadar Bursa’nın bir sanat şehrine döneceğini söyledi. Bayraktutan, birbiriyle anlaşamayan ülkelerin oyuncularının Festival’deki kaynaşmalarının sanatın barışa katkısını ortaya koyduğunu da belirtirken, aynı havanın tüm Bursa’ya yayılması dileğini geçirdim içimden. Festivalde çocuklar da unutulmamış. İlginizi eksik etmeyin. Atölye çalışmaları da meraklılarını bekleyecek.
Ama burada bitmiyor, Bursa’nın sanat baharı. Festival sona ermeden bir hafta önce 17 Mart’ta bu kez 16. TÜYAP Kitap Fuarı ısıtacak Bursa’yı. Milyonlarca kitap yüz binlerce insanla buluşacak.
SONRA NİLÜFER VE OSMANGAZİ...
Bitmedi (Vapurlardaki seyyar satıcı gibi oldum). Bu kez, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Nilüfer Belediyesi’nin iki yılda bir düzenlediği Nilüfer Tiyatro Festivali perdelerini açacak. 29 Nisan’a kadar sürecek festivale 2’si yabancı 50 ekip katılacak. Bursa Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’nin biletleri 2 Mart’ta, Nilüfer Tiyatro Festivali’nin biletleri ise Mart’ın ikinci haftası satışta olacak.
Bitmedi. 29 Nisan’da bu festival biter bitmez, bu kez Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği, amatör grupları kapsayan 2. Meslek Tiyatroları Festivali başlayacak. Festival, 1 Mayıs’ta başlayıp 14 Mayıs’ta sona erecek. Festivalde, meslek örgütleri, odalar, firma ve iş yerleri çatısı altında faaliyet gösteren 13 tiyatro topluğu sahne alacak.
Rus kökenli ABD’li bir psikoloji profesörü olan Maslow, literatüre ihtiyaçlar piramidi kuramını kazanmıştır. Maslow’a göre piramidin en altında, nefes almak, açlık, susuzluk, cinsellik gibi fizyolojik ihtiyaçlar, bir üstte, korunma, barınma gibi güvenlik ihtiyaçları, sonra, aidiyet, sevgi ve kabul görme gibi sosyal ihtiyaçlar, dördüncü sırada başarı, itibar gibi saygınlık ihtiyacı ve son olarak da yaratıcılık ve gelişim gibi kendini geliştirme ihtiyacı yer alır.
Nerden çıktı bu şimdi demeyin. Toplumumuzda birinci ve ikinci sıradaki temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak insanlar sandığınızdan daha çok. Hatta bu bu ihtiyaçları karşılayamama yaşı da gittikçe düşüyor.
Havalar soğuyunca aklımıza hep bu soğukta dışarıda kalanlar gelir (Neyse ki bu kış o kadar da sert geçmedi). Merak ettim ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Ürünlü’deki Erkek Barınma Evi’ni ziyaret ettim. Durum hiç iç açıcı değil. 260 kapasiteli Barınma Evi neredeyse tam kapasite. Benim ziyaret ettiğim gün 251 kalan vardı. Her yıl Ekim ayında açılıp Nisan ayında kapanan Barınma Evi’ne geçen haftaya kadar 530 farklı kişi girip çıkmış. Daha Nisan’a var. Bu rakam bir önceki yıl 600’ün üstündeymiş.
Barınma Evi’nde 10’u güvenlik görevlisi 15 kişi büyük bir özveriyle çalışıyor. Toplumun en sıkıntılı durumdaki insanlarına ihtiyaçlar hiyerarşisindeki en alt iki basamağı sağlayabilmek için. Gördüğüm kadarıyla işleri hiç kolay değil. Ancak merhamet ve vicdan sahibi insanların yapabileceği bir iş. Burada kalanlara temizlik, üç öğün yemek, barınma ve giyecek desteği sağlanıyor. Arada bir, bir psikiyatrist, kalanlarla ilgileniyor tedavilerine yardımcı oluyor, bir de hemşire elinden ne gelirse destek veriyor toplumun bu sıkıntılı bireylerine.
DÜNYA VE TÜRKİYE...
Evsizler konusunda yapılan araştırmalara baktım biraz, durum gelişmiş ülkeler açısından korkunç. BM Raporlarında dünyada 100 milyon evsiz olduğu sanılıyor (Biraz abartılı bulsam da her 75 kişiden birine karşılık geliyor).
ABD’de (Rakamlar farklılık gösterdiği için aralıklarını vereyim) 500 bin ile 700 bin evsiz olduğu, New York’taki evsiz sayısının da 60-70 bini bulduğu yazılıyor. Los Angeles keza öyle. Moskova ve Avrupa ülkeleri de kötü durumda. New York’taki rakamın 20 bin kadarının da çocuk evsiz olduğu yazılıyor ki yürek dayanmaz.
Ancak geçmişe takılıp kalmıyoruz ve günü yaşıyoruz. Yakında toplumsal soyağacımıza ilişkin bir müze can bulacak Bursa’da. 6 Nisan 2018’de Bursa’nın Fethi’nin 692. yıl dönümünde Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, kapılarını ziyaretçilerine açacak. İç çalışmaları devam eden Müzenin son halini görmek için ben de sabırsızlanıyorum. İstanbul’daki Fetih Müzesi’ni görmüş birisi olarak keyifli bir deneyim olacağına inanıyorum.
Türklerin Anadolu tarihinde önemli basamak taşları vardır. 1071 Malazgirt hepimizin bildiği gibi ilk önemli adımdır. Ardından bir sürü tarih rakamı konulsa da 1299 ve 1326 en önemli iki adımdır. Osmanlı’nın resmi kuruluş tarihidir ilki, ikincisi de Bursa’nın Fethi.
Fetihle birlikte Bursa, çağlar boyu sürecek bir etki merkezi haline de geldi. Öyle ki, 1362’de Murat Hüdavendigar Edirne’yi fethedip Osmanlı’nın Başkenti yapmasına rağmen, Bursa’nın gücü azalmadı. Hatta İstanbul’un fethinden sonra bile Bursa, şehzadelerin padişahlara karşı ayaklanma merkezi olarak manevi gücünün ne kadar yüksek olduğunu gösterdi. Başta Cem Sultan olmak üzere ayaklanan şehzadelerin iktidarlarını geçici de olsa ilan ettikleri yer Bursa oldu. Bu kentte tam 6 padişahın yattığını hatırlarsak, önemini belki biraz daha anlarız.
ATA’NIN BURSA’SI
Bu kentin Türkler açısından tarihi önemi 1923’ten sonra da sürmüştür. Mustafa Kemal Atatürk, ilki Kurtuluş Savaşı’nın hemen ardından, sonuncusu da ölümünden 9 ay önce olmak üzere kenti 18 kez ziyaret etmiştir. Atatürk, bu kente özel önem verdiğini ekonomi hamlelerinin merkezi olarak seçmesiyle göstermiştir.
İşte böyle bir kentte yaşıyoruz. Bu kentin tarihi birikimlerinin de ağırlıklı olarak yer aldığı yer Osmangazi İlçesi. Uzun yıllardır, burada görev yapan belediye başkanlarının da ilgi konularının başında tarihi eserler yer alıyor (Benim tanıklık ettiğim Hilmi Şensoy, Recep Altepe, Mustafa Dündar döneminde aynı ilgiyi gördüm).
Şimdi tarih konusunda çok önemli bir projenin açılışı için gün sayılıyor. Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, 6 Nisan 2018’de Bursa’nın Fethi’nin 692. yılında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.