Sayım Çınar

Gemlik Film Festivali’nden notlar

3 Ağustos 2022
Usta oyuncu Eşref Kolçak anısına düzenlenen Gemlik Film Festivali’nin dikkat çeken ayrıntılarını yerinde gözlemledim...

* Gemlik Film Festivali’nin açılışını, Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray yaptı. Yıllar önce kendisini Atilla Dorsay’ın 70. doğum gününde tanımıştım.

Sanki hiçbir şey değişmemiş!

Hem şöhret olacaksınız hem de bu kadar mütevazı.

Türkiye’de o kadar az rastlanan bir durum ki bu.

Sen çok yaşa Türkan Şoray...

* Burçak Evren’i yeniden görmek iyi geldi.

Birlikte Eşref Kolçak’lı film festivallerini hatırladık. Burçak Evren tarafından Eşref Kolçak için hazırlanan kitabı da çok beğendim. ∆ Film afişleri koleksiyoneri

Yazının Devamını Oku

Edebiyat olmadan oyunculuk olmaz

2 Ağustos 2022
“Seni Koruyan Kadınlar Var Bu Dünyada” adlı ilk kitabıyla ilgi gören oyuncu Gül Gülsün Yıldız, şimdi yeni romanıyla okurların karşısında. Yıldız, “Yanılsamalar” adlı yeni eserini Sayım Çınar’a anlattı.

Yeni eserin “Yanılsamalar” çıktı. Romanın fikri nasıl oluştu?

- Pandemi sürecinde eve kapanmışken aklımda olan birkaç hikâyeyi yazmak istiyordum. Bilgisayarın başına oturup kahramanlarımdan Eylül’ün hayat hikâyesini yazarken yazdıklarımın romana dönüşeceğini bilmiyordum. Ertesi gün tekrar yazmaya devam ettiğimde yeni karakterlerle karşılaştım ve roman olmasına karar verdim. Kitap böyle ortaya çıktı. Romanım kendi kendini yazdırdı diyebilirim.

Peki karakterlerin ne kadar gerçek, ne kadar kurgu?

- Karakterlerimin tamamı kurgu ama kurgular da hayatın içinden. Sıradan insanların sıra dışı hikâyesi diyorum ben. Sokakta yanından geçip gittiğimiz, bakkalda, sinemada, tiyatroda, metroda karşılaştığımız insanlardan.    

Kadınlık hallerine farklı bir yerden yaklaşıyorsun. Klişelerden uzak bir kitap romanın. Bugün kadın meselesinin ele alınış biçimini nasıl değerlendiriyorsun?

- Kadın meselesi tek başına ele alınmaya çalışılıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Ortada bir mesele varsa ki var, bu insanın sorunudur. İnsani bir yaklaşımla tüm bireylerin sorununun çözülmesi gerekir. Binlerce yıllık ataerkil toplumların dönüşümü kadın ve erkeğin eşit oranda eğitilmesi ve yaşama katılmasıyla olabilir.

BAĞIMSIZ FİLM ÇEKMEK ÇOK ZOR

Yazının Devamını Oku

“Free’da” sergisiyle Frida Kahlo günümüzde yeniden hayat buluyor

27 Temmuz 2022
Dünyada bir ilki gerçekleştirecek olan Frida Medya Ajansı, birçok farklı sanatçının eserleriyle Meksikalı ressam Frida Kahlo’ya yeniden hayat veriyor.

Frida Medya, birçok sanatçıyı aynı çatı altında buluşturarak oluşturduğu “Free’da” sergisinden elde edeceği gelirle, İyilik İçin Sanat Derne-
ği’nin Anadolu’nun 7 ilinden seçilen sanatçıların yer aldığı “Sanat Elçileri” projesine destek verecek.
“Günümüzde Frida Kahlo” sloganı ile kamuoyuna duyurulan “Free’da” sergisi, Dr. Feride Çelik küratörlüğünde 5 Ağustos’ta Yapı Kredi Bomontiada B Blok Akademi sergi alanında düzenlenecek lansman toplantısının ardından 14 Ağustos’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Serginin biletleri Biletix üzerinden satın alınabiliyor.

Eğitimi yeniden düşünme zamanı

VakıfBank Kültür Yayınları, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yazdığı “Türkiye’de Eğitimi Yeniden Düşünmek” adlı kitabı yayımladı.

Yazının Devamını Oku

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde son hız

20 Temmuz 2022
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde AKM, Taksim Camii Kültür Merkezi, Emek Sineması, Alkazar Sineması, Atlas Sineması, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi (Mısır Apartmanı), Garibaldi, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Galata Mevlevihanesi, Galata Kulesi, Tophane-i Amire, Galataport olmak üzere 40 mekan, 62 salon, 3 açık hava sahnesi, 15 sokak, 4 cadde etkinliği, 53 kültür sanat kurumu paydaşı, mimari, arkeoloji, tarih, edebiyat, tiyatro, müzik, opera, gastronomi, eğitim, resim, sinema gibi sayısız kültür-sanat disiplini ve toplam 4 bin 953 sanatçı yer alıyor.

AKM’den Galataport’a ve Galataport’tan AKM’ye uzanan bir rotada bin 500’ü aşkın etkinlikle ilerleyen ve İstanbulluları şehrin sanatsal ve kültürel mirasıyla buluşturan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, geçtiğimiz ayların en çok konuşulan, alkışlanan kültür sanat etkinliği olmuştu.



Kültürel değerleri geçmişteki haliyle koruyarak geleceğe taşımayı, eşsiz dokusuyla Beyoğlu’nu yeniden canlandırmayı, bugünün kültür sanat dünyasını İstanbullularla buluşturmayı amaçlayan ve yılda iki kez yapılması planlanan festivalin ikincisinin tarihi de belli oldu. 1-23 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinliklere tüm İstanbullular davetli. Ayrıca yılın ikinci yarısında düzenlenecek bu ikinci festivalde İstanbulluları çok büyük sürprizler bekliyor.

Bir aşk ve arkadaşlık hikâyesi

New York Times Çoksatan Listesi’nde yer alan Emily Henry’den kalplerinizi ısıtacak bir tatil romanı, “Tatilde Tanıştığımız İnsanlar” yayımlandı.

Goodreads’te romantik kurgu kategorisinde en iyi kitap ödülünü alan yapıt, insanın gerçek evini aramasına ve onu bulduğunda da iki kişilik muhteşem bir dünya yapmasına dair samimi, eğlenceli, yaz tatili tadında, unutulmaz bir aşk ve arkadaşlık hikâyesi... Emily Henry’nin kaleme aldığı, Gizem Gül’ün Türkçeye çevirdiği kitap, Epsilon logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde.

Yazının Devamını Oku

Sanatçının amcası Amin Maalouf

13 Temmuz 2022
Dünya müzik sahnesinde trompetin önde gelen isimleri arasında yer alan Lübnan asıllı Fransız müzisyen İbrahim Maalouf’un geçen günlerde İstanbul’da hayranlarıyla buluşmuştu.

Maalouf, Sting, Salif Keita, Amadou & Mariam, Lhasa de Sela gibi pek çok isimle aynı sahneyi paylaşmış bir isim. Sanatçıyla ilgili bir bilgi vermek istiyorum sizlere.

Lübnan asıllı trompet virtüözü İbrahim Maalouf, sanatçı bir aileden geliyor.

Sanatçının babası Nassim Maalouf trompet ustası, annesi Nada Maalouf piyanist. Türkiye’de de çok sevilen yazarlardan Amin Maalouf ise sanatçının amcası. Maalouf’un “Semerkant” adlı romanını ülke olarak çok sevmiştik.

İbrahim Maalouf’a dinlemeye yeni başlayacaklara “True Sorry” adlı şarkısını öneriyorum.

Türkiye’nin Yunanistan sınırında

İlginç bir roman raflarda. Her geçen gün çevresine ve dünyaya yabancılaşan günümüz insanının; “öteki”ne karşı duyduğu şüphe yüzünden yaşadığı tedirginlik, bu zehirli tedirginliğin onu sürüklediği korku ve endişe romanın ana çıkış noktası.

Yazının Devamını Oku

Diziye uyarlanan kitaplar

6 Temmuz 2022
Geçenlerde İzzet Pinto ile görüştüm, kendisi TV içerik dağıtıcısı olan Global Agency’yi kurucusu.

Edebiyattan diziye uyarlanan kitapları sordum.
Kataloğundan iki özel dizi çıktı. Bakın neler diyor Pinto:
“Birisi ‘İstanbullu Gelin’. Gülseren Budayıcıoğlu’nun da ‘Hayata Dön’ adlı kitabından esinlenerek yapılmış bir dizidir. 40’dan fazla ülkeye satıldı ve yayınlandığı ülkelerde yüksek reytingler aldı. Özellikle İsrail’de büyük bir fenomen haline geldi, dizinin ismiyle restoranlar açılmış, başrol oyuncusu Özcan Deniz’in yer aldığı konsere büyük ilgi olmuştur. Türk dizilerinin popülaritesi İsrail’de bu diziyle zirve noktasına ulaşmıştır.
Diğeriyse ‘Çalıkuşu’. Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı eserinden uyarlanan dizi TİMS Productions tarafından 2013 yılında 30 bölüm olarak çekilmiştir ve Kanal D’de yayınlanmıştır. Dizi uyarlanırken döneme ve karakterlere sadık kalınmaya çalışılmış, ayrıca bazı yan karakterler ve öyküler de kurgulanmıştır.”

Mezarlıklarda gizlenen sanat

Ülkemizde yayıncılık alanında ilginç ve sevindirici gelişmeler oluyor. Bunlardan biri de sosyal sorumluluk projeleri. Bu gelişmenin yeni örneğini Uzmar Denizcilik gösterdi. Maestro Reklamcılık’la birlikte Edirne’de mezarlıklarda yer alan gömüt taşları derlendi.


Yazının Devamını Oku

Edebiyattan sinemaya en sevdiğim uyarlamalar

29 Haziran 2022
.

Aşk ve Gurur
Çünkü filmin temaları gerçekçilik, romantizm akımından besleniyor. Joe Wright tarafından yönetilen, Jane Austen’ın 1813’te yayımlanan kitabından uyarlanan film görülmeye değer. Austen’in romanları, 18. yüzyıl anlatı geleneğinden çok modern romana daha yakın durur. Film de roman tadında. Yeniden izlemek insana iyi geliyor. Duygusal, romantik, hüzünlü ve tutkulu karakterler hayatıma anlam katıyor.



Zorba
Nikos Kazancakis’in “Zorba”sı, çünkü trajik, acımasız, dürüst ve sahici bir kitap. “Zorba”, zaman zaman çok seveceğiniz sizi neşelendiren, hüzünlendiren, dans ettiren ve bazen eleştiri oklarını yöneltebileceğiniz sağlam bir karakter. Yönetmenliğini Mihalis Kakoyannis’ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Anthony Quinn, Alan Bates ve Irene Papas var. Film, 7 dalda aday gösterilip 3 Oscar ödülü kazandı!

Temmuzda Günışığı Kitaplığı “Kuzeyde Bir Yaz”

Renkli romanı “Karaca Olmak İsteyen Tilki” ile ülkemizde de sevilen Kirsten Boie, “Kuzeyde Bir Yaz”da kentli üç kardeşin, yabancısı oldukları kırsalda, anneannelerinin bir kıyı köyündeki çiftlik evinde geçirdikleri zorunlu tatile odaklanıyor. Çocukların doğal yaşama uyum sağlama becerilerini sürükleyici bir kurguda anlatan ödüllü roman, okuru kişisel keşiflerle dolu, duygu yüklü bir hikâyeye davet ediyor.

Yazının Devamını Oku

Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi”

22 Haziran 2022
Dünyanın önde gelen ve İtalya’nın en büyük ilaç firmalarından birisi olan Menarini, “Pills of Art” projesini “Hayata sanat kat” mottosu ile Türkiye’de hayata geçirdi.


Pills of Art Türkiye projesi küratörü Begüm Güney, usta sanatçıların eserlerine dair anekdotları ve merak edilenleri kısa videolarla sanatseverlerle buluşturuyor.
Bu sayede Türkiye sanatına bir keşif yolculuğu başlatıyor.



Proje kapsamında Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi”, Carl Frederick Von Breda’nın “Yusuf Agah Efendi” eseri, Breda Antoine de Favray’in Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Grevier’in Türk giysileri içinde portresi gibi eşsiz eserlerin bilinmeyen hikayeleri Menarini Türkiye YouTube sayfasından izlenebilecek.

Öfkeyle büyüyen çocukların hikayesi

Pier Paolo Pasolini’nin “Kenar Mahalle Çocukları” kitabı Nazlı Birgen’in çevirisiyle yayımlanacak.

Yazının Devamını Oku