Pişmesi: 15 dakika
Malzemeler
* 1 adet yumurta
* 6 su bardağı süt
* 1 su bardağı toz şeker
* 2 tepeleme yemek kaşığı un
* 1 yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası
Elazığ benim için –annemin deyimiyle- Elaziz demek her şeyden önce. İlkokul yıllarım, Fırat İlkokulu ve sevgili Hocam Nezir Saltık demek sonra. Halen içimi dalgalandıran çayda çıra demek. “Delilo delilo hayrano” demek.
Elazığ demek annemden işittiğim her azar sonrası koşup göğsünde kaybolduğum Vahide Hanım ve Cahide Abla demek. Taşel Apartmanı’nın buram buram tüten sıcak dostluğu, komşuluğu demek.
Özbel Gazinosu’nda büyülenmiş gibi Erol Büyükburç izleyip Kamuran Akkor’la birlikte Dağlar Kızı Reyhan olmak demek, Elazığ biraz da.
ÇOCUKLUĞUMUN GEÇTİĞİ TOPRAKLAR...
Paytonla Ankara Pastanesi’ne gidip dondurma yemek, Saray Sineması’nda kovboy filmi, Gölcük Sineması’nda Türkan Şoray izlemek, ağın leblebisi, sivrice fasulyesi, beyaz biber, şifa gazozu, kofik dolması, yumurtalı ışkın, şifani üzümü demek.
Sonra, Harput’ta Arap Baba’yı ziyaret edip çocukluğumun hayallerini dualarla dileğe dönüştürmek demek. Altı çocuk, annem, babam ve Fadime Ablamızla Taşel Apartmanı’nda geçen coşku, telaş ve çok sesli günler demek.
* 2 su bardağı pirinç (lüks baldo pirinç kullanmanızı öneririm)
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* 100 gr tereyağı (6 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
* 2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
* 5-5 adet kuru kayısı
* 2 yemek kaşığı kuşüzümü
* 2 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi
MALZEMELER
* 15-20 adet salamura asma yaprağı
Hamur için;
* 2 su bardağı ılık süt
* Yarım paket yaş maya
* 1 tatlı kaşığı tozşeker
* 1 çay kaşığı tuz
6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞME SÜRESİ: 30-45 DAKİKA
Malzemeler:
* Yarım kg kuru barbunya fasulye
* Yarım su bardağı zeytinyağı
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 8-9 diş sarmısak
* 4 adet kırmızı uzun dolmalık biber (Arnavut biberi, tarhana ya da salçalık biber de denir.)
8 Kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişme süresi 90 dakika
Malzemeler
* 2 su bardağı aşurelik buğday (ya da dövülmüş tam buğday)
* 3 adet orta boy kabak
* 1 adet yumurtanın sarısı
* 500 gr süzme yoğurt
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı
* 300-400 gr çiğ kadayıf
* 4 yemek kaşığı sıvıyağ
* 3-4 yemek kaşığı tozşeker
Tavuk göğsü için;
* 1 litre süt
* 1 su bardağı un
(Tam dolu olmasın, 1 parmak kesik olsun)
250 gr az yağlı dana kıyma
1 adet küçük boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon, yenibahar
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı dolusu kesme erişte (Arpa şehriye ya da makarna erişte de kullanabilirsiniz.)