Sahrap Soysal

HETTÜŞ

23 Temmuz 2014
Semizotunun sadece yapraklarını alıp saplarını başka bir yemek için ayırın.

MALZEMELER
* 1 demet semizotu
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 3 yemek kaşığı nar ekşisi
* 1 yemek kaşığı limon suyu
* 2 çay kaşığı tuz, toz kırmızıbiber
* 2 ince dilim bayat ekmek (Kepekli ya da çavdarlı ekmek kullanın.)

Yazının Devamını Oku

KIYMALI PATATES

22 Temmuz 2014
Zeytinyağı ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşe oturtun.

6 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 10 DAKİKA PİŞME SÜRESİ: 65 DAKİKA MALZEMELER
* 1 kg patates
* 1 çay bardağı zeytinyağı ya da sıvıyağ
* 200-300 gr az yağlı dana kıyma
* 2 adet büyük boy domates (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.)
* Varsa 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
* 3-4 adet yeşil çarliston biber

Yazının Devamını Oku

Kavurma eriştesi pilavı

21 Temmuz 2014
Bir tencereye 10 su bardağı su ve 2 çay kaşığı tuz koyup kaynamaya bırakın.

MALZEMELER
* 1 su bardağı pirinç
* 3 su bardağı dolusu erişte
(evde kesilmiş ya da hazır erişte kullanabilirsiniz)
* 2 çay kaşığı tuz
* 50 gr tereyağı

YAPILIŞI

Yazının Devamını Oku

Adada yaşamak istiyorum

20 Temmuz 2014
Bir adada yaşamanın telaşsızlığı, zamanın çok yavaş akıyor olması, her güne “bugün ne yiyip ne içsek, nasıl güzel vakit geçirsek” temasıyla başlamanın vurdumduymazlığı... Belki de uzun bir ömür sürmenin sırrı bunlardır.

Başkent Heraklion’dan Hanya’ya (Xania) hareket ettiğimizde “Acaba yolda ne görebilirim, aman sakın hiçbir şey kaçırmayayım” diye düşünerek otobüsün camına adeta yapışmıştım. Zaten çocukluğumdan beri çıktığımız her seyahatte çok heyecanlanır, yoldaki her eve, ağaca, tarlaya bakar, tabelaları ezberlerdim. Biraz uyur, biraz da annemin uzattığı pestil ve elma dilimlerini yiyerek sanki seyahat coşkumu frenlemeye çalışırdım.
Girit’te, yolda gördüğüm balık tezgahları, iplere asılmış ahtapotlar, sebze bostanları, zeytin, portakal ağaçları Akdeniz’in bu en uzun boylu ve en uzun ömürlü insanlarının beslenme tarzının ipuçlarını vermişti. Ve tabii ki zeytinyağı... Giritliler için zeytinyağı hayattır, sağlıktır, lezzettir.
Hanya, havası, suyu, insanlarının sıcaklığı, camileri, Barbaros’un askerleri gibi giyinmiş heykelleri, çok iyi korunmuş tarihi dokusuyla turistik bir şehirdi. Ama İzmir’le olan benzerliği şaşırtıcıydı.
İlk gece Venedik Limanı’ndaki Tamam Restoran’ın mönüsünde hünkarbeğendi, taskebabı, baklava, cacık, dolma, imambayıldı gibi yemek çeşitlerini görmek benim için pek sürpriz olmamıştı.

BEN BU İNSANLARI ÇOK İYİ TANIYORUM
Türk olduğumuzu öğrenip Çanakkaleli anneannesinden, İzmir doğumlu dedesinden, Aydınlı büyükbabasından heyecanla bahseden, bildiği 5-10 Türkçe kelimeyi bize hemen aktarmaya çalışan Anadolu kökenli Rumları artık çok kanıksamıştım. Davranışları, vücut dilleri bize o kadar benziyordu ki, “ben bu insanları çok iyi tanıyorum” demekten alamıyordunuz kendinizi. Hele yemeklerindeki lezzet yok mu, hiç burun kıvırmadan, hemen algılıyordunuz.

Yazının Devamını Oku

KIYMALI MENGEN MAKARNASI

19 Temmuz 2014
Soğanları soyup yemeklik incecik doğrayın.

MALZEME LİSTESİ
* 1,5 paket boru ya da erişte makarna
* 1 adet orta boy kuru soğan
* Yarım kg az yağlı kıyma
* 3 diş sarmısak
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 adet yeşil çarliston biber

Yazının Devamını Oku

Keşkül

18 Temmuz 2014
Eğer bademleriniz kabukluysa kaynayan suda haşlayıp kabuklarını soyun ve mutfak robotuna aktarıp iri iri çekin.

6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA MALZEME LİSTESİ
* 250 gr tuzsuz file badem
(çekilmiş badem içi de kullanabilirsiniz)
* 2 su bardağı tozşeker
* 6 yemek kaşığı pirinç unu
* 1 su bardağı soğuk su
* Yarım çay kaşığı tuz

Yazının Devamını Oku

Lokum-Arnavut yemeği

17 Temmuz 2014
Özellikle eski Yugoslavya’nın dağlık bölgelerinde Arnavut asıllı vatandaşlarımızın yaptığı bu hamurişi sabah kahvaltılarının çok sevilen bir çeşididir.

MALZEMELER
* 2 adet yumurta
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay kaşığı karbonat
* 1 çay kaşığı tuz, tozşeker
* 1 tatlı kaşığı limon suyu
* Yaklaşık 1,5 su bardağı un

Kızartmak için;

Yazının Devamını Oku

KAŞIK HELVASI (KASTAMONU)

16 Temmuz 2014
Yağı geniş bir teflon tencereye ya da wok tavasına koyup eritin.


MALZEME LİSTESİ
* 4 su bardağı un
* 250 gr tereyağı (Margarin de kullanabilirsiniz.)
* 2 su bardağı pudraşekeri
* 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi (2-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık da kullanabilirsiniz.)
YAPILIŞI Yağı geniş bir teflon tencereye ya da wok tavasına koyup eritin. Yağ erir erimez unu katıp orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak unun kokusu gidip sararıncaya kadar, en az 15-20 dakika kavurun.

Yazının Devamını Oku