MALZEMELER
* 2 su bardağı lüks baldo pirinç
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 diş sarmısak
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* 1 adet ince uzun havuç
* 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
En son, tanıştığım bir Fransız kadın, “ben kuzu fırını şöyle yaparım ama annem adaçayı ve tarhun da eklerdi” diye anlatmaya başladığında gözlerim ışıl ışıl parladı.
Son maceram da Bodrum’da Emniyet’in yanındaki yoldan aşağı inerken cezaevinin karşı köşesindeki Akça Büfe’de gerçekleşti.
Bodrum’un yerlisi olan iki kız kardeşten biri ev yemekleri yapıyor, diğeri de büfeden 10 metre ileride tuhafiye dükkanı işletiyor. Akça Büfe’den içeri girip “merhaba” der demez bir yemek muhabbetine başladık ki gerçekten duyulmaya değerdi.
Lokum pilavından peynirli kabak çiçeği kızartmasına, semizotlu börekten kenker dolmasına kadar birçok yöresel yemekle ilgili konuştuk.
TARİF ALIRKEN SAATLER SU GİBİ AKIP GEÇTİErtesi günse erkenden kalkıp Bodrum’a indim. Çünkü o gün esas yemekçi olan anneleriyle, Yegan Hanım Teyze’yle tanışacaktım. Yanında bir de şahane domates reçelinin tarifini aldığım Belgin Hanım vardı. Belgin Hanım kaymaklı ekmek kadayıfı gibi tatlı bir kadındı. Tarifleri, yüzünde sürekli bir tebessümle, hikaye anlatır gibi peş peşe sıralıyordu.
Yeni pişen zeytinyağlı börülce, peynirle doldurulmuş kabak çiçekleri, domatesli semizotu ve daha nice nefis yemek resmi geçit töreni gibi önümüzden geçiyordu. Saatler su gibi akıp geçmişti ama Yegan Teyze o eski unlu köftesinin tarifini anlatırken aklım fikrim Bodrum halkasının tarifini almaktaydı.
Arkadaşlarım çok haklıydı. Ne kadar da sıkıcı biri olmuştum. Kafayı tarif aramak, yemek araştırmak ve yazmakla bozmuştum. Neyse ki biraz tatlı dilli güler yüzlü oluşum ve dans etme merakım yüzünden çekilir bir insana dönüşüyorum.
MALZEME LİSTESİ
* 1 su bardağı tozşeker
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 2 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
* 1 paket kabartma tozu
MALZEMELER
* 2 su bardağı un
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 2 adet yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* 100 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
Malzeme listesi
2 su bardağı pirinç
4 adet kırmızı pancar
1 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yunan adaları artık kapı komşumuz gibi oldu. Özellikle de Ege’ye tatile gidiyorsanız, adalara iyice yakınlaşıyorsunuz. Düşünsenize, Sakız Adası’na Çeşme’den feribotla 45 dakikada, Bodrum’dan Kos Adası’na 30 dakikada, Ayvalık’tan Midilli’ye ve Kuşadası’ndan
Samos’a ise göz açıp kapayıncaya kadar ulaşmak mümkün.
Özellikle yemekleri, yaşam biçimleri ve gelenekleriyle bize çok benzeyen, hatta bizden izler taşıyan adalar, son yıllarda Türk gezginler tarafından keşfedildi. Rodos, Midilli, Kos, Girit ve Sakız gibi bazı adalarda Türk mahalleleri, camiler, şadırvanlar ve hatta medreseler bile görmeniz mümkün.
Özellikle damak zevkine düşkün olanlar için Yunan adaları biçilmiş kaftan. Hele hele deniz ürünlerine meraklıysanız, adım başı ucuz bir restorana girip karnınızı tıka basa doyurmanız mümkün.
Bana “Bu Yunan adalarının en çok neyini seviyorsunuz?” diye sorarsanız, hiç düşünmeden “sessiz sedasız oluşlarını” diye cevap veririm.
8 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 40 DAKİKA MALZEME LİSTESİ
* 5 adet yumurta
* 5 Türk kahve fincanı toz şeker
* 7 Türk kahve fincanı un
* 4 Türk kahve fincanı irmik
* 1 Türk kahve fincanı sıvıyağ
* 1 Türk kahve fincanı ılık süt
LORLU MUSKA BÖREĞİMALZEMELER
* 3 adet hazır yufka
* 2 adet yumurta
* Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı
* 500 gr kaşar loru (Tuzsuz lor da kullanabilirsiniz.)
* Türk kahvesi fincanıyla 4 fincan toz şeker
Ayrıca;