8 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA Malzeme listesi
* 5 adet orta boy patates
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1 su bardağı minik karides (Haşlanmış veya dondurulmuş.)
* 1 demet maydanoz
Sos için;
* 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
MALZEMELER
* 1 adet yumurta
* 250 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
* 1 su bardağı pudraşekeri
* 1 paket vanilya
* yaklaşık 4 su bardağı un
* 1 yemek kaşığı neskafe
MALZEMELER
* 1 litre süt
* 7 tepeleme yemek kaşığı irmik
* 10 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
* 1 paket vanilya
* 2 çay kaşığı toz tarçın
* 2 adet orta boy elma (sarı golden elma)
8 Kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişme süresi: 15 dakika
Malzemeler
* 6 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet orta boy patates
Çocukluğumda sokakta gördüğüm yoksul insanları evin kapısına getirdiğimi, onlara gizli gizli yemek ikram ettiğimi hatırlıyorum. Annem o günleri “Ah ben bu kızdan neler çektim” diyerek hâlâ anlatır. ODTÜ’de okurken de Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelip yurtta
kalan ve ay sonuna doğru harçlıklarını tüketmiş olan arkadaşlarıma annemden gizli kek, poğaça yapardım. 1970’lerde Ankara’da uzun ince balkonlu, meşhur apartmanlar vardı. Memleketimiz Kelkit’ten gelen kavurma, kuru yufka, peynir, pestil ve köme; ne varsa, annem müthiş bir beceriyle balkona yerleştirir, evimizin kilerini bu şekilde oluştururdu. Hele babamın şantiyeden getirdiği gri, çelik bir dolap vardı ki, adeta devasa bir buzdolabı ya da derin dondurucu gibiydi. Çelik dolabımız kış sonunda paslanır, ilkbahar temizliğinde tekrar yepyeni hale getirilirdi. Annem, içinin dantel görünümlü naylon örtülerini de her yıl yenilemeyi ihmal etmez, raflara biraz sarkıtarak yerleştirirdi ki şık dursun. İşte benim işim de o dolabı didik didik etmek, içinde ne bulursam ODTÜ’de, ailelerinden uzakta yaşayan arkadaşlarıma taşımaktı. Annem beni yakalayınca “Bu kız ocağımıza incir ağacı dikecek, bütün peyniri bitirmiş!” diye bağırır, bense hemen olay yerinden sıvışır ve göz açıp kapayıncaya kadar yok olurdum. Annem bir gün Anadolu’da uzak bir şantiyeden dönen mühendis babama kahvaltı hazırlıyordu. Bütün balkonu, gri çelik dolabı aradı ama parmesan peynirine çok benzeyen karın kaymağını bulamadı. Galiba ben onu çoktan Tülin’lere ikram etmiştim. Sonrasında evin ince uzun koridorunun diğer ucundan fırlatılan bir terlik görüp yere yattığımı, evden kaçarak Telli Teyze’ye sığındığımı bugün gibi hatırlıyorum. Annemin terliği bana fırlatırken söylediği o çok zengin ve sansürsüz cümleleri burada tekrarlamam ise hiç yakışık almaz!
Sahrap Soysal'ın nefis yemek tarifleri için bizi takip etmeye devam edin.
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 60 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
* 500 gr kuşbaşı dana ya da kuzu eti
* 5-6 adet orta boy patlıcan (kemer patlıcan)
* 1 adet dolmalık kırmızı biber (çuşka da denir)
SEKİZ KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 30 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
* 250 gram kuşbaşı kuzu eti
* 1 yemek kaşığı tereyağı
6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 DAKİKAPİŞİRME SÜRESİ: 60 DAKİKAMALZEMELER
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 1 su bardağı dövme (Aşurelik buğday)
* 10 su bardağı su
* 4 su bardağı süzme yoğurt
* 2 su bardağı buz
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı