Malzeme listesi
* 7-8 dilim kepekli tost ekmeği (baget ekmek ya da haşhaşlı ekmek de kullanabilirsiniz)
Dipsos için;
* 2 adet haşlanmış katı yumurta
* 2 diş sarmısak
* 2 yemek kaşığı mayonez (herhangi bir krem peynir türü de kullanabilirsiniz)
MALZEME LİSTESİ YAPILIŞI
25-30 santim çapındaki yuvarlak cam fırın tepsisini fındık büyüklüğündeki bitkisel margarinle iyice yağlayın ve bir kenarda bekletin.
Yufkalardan birini tepsiye buruşturarak yerleştirin.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yumurtaları derin bir kaba kırıp, çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Üzerine eritilip ılıtılmış margarini, sıvıyağı ve suyu ekleyip kabartma tozunu kattıktan sonra iyice karıştırın. (İsterseniz 3 su bardağı su yerine 1 su bardağı soda ve 2 su bardağı su da katabilirsiniz)
Hazırladığınız sosun üçte birini kaşıkla yufkanın üzerine gezdirin. Üzerine ikinci yufkayı buruşturarak serip sosun üçte birini gezdirin.
Son yufkayı da serip sosun kalanını üzerine gezdirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip bıçağın ucuyla böreği dilimlermiş gibi kesin.
5 dakika önceden 200 dereceye ve alt- üst konuma ayarladığınız fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak ve dilimleyerek servise sunun.
MALZEME LİSTESİ
* 500 gr kemikli dana eti (25-30 gramlık parçalar oluşturacak şekilde dilimlenmiş olmalı)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3-4 adet orta boy patates
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 yemek kaşığı un
* 1 demet maydanoz
Sonraları, Likya yürüyüş yolu üzerinde bulunan yaylalarını, köylerini duymaya başladım ve nihayet bir fotoğrafta görüp çok etkilendiğim Kayaköy’e ve Fethiye’ye tekrar gitmek istedim.
Artık Göcek’e gide gele Fethiye ve Bozburun taraflarındaki Yörük kültürüyle iyice haşır neşirim.
Fethiye çok ilginç bir coğrafyaya ve insan çeşitliliğine sahip. Verimli topraklarında mısır, zeytin, her çeşit narenciye, nar, domates, üzüm ve hatta avokado bile yetişiyor. Zaten seracılık, sebze ve meyve yetiştiriciliği en önemli geçim kaynakları arasında.
Biz ailecek, Fethiye içinde bir yemek vahası olarak karşınıza çıkan balıkçılar çarşısındaki tahin pekmezin hastası olduk.
Yaylalarda ve dağ köylerinde yaşayan Yörüklerin el değirmenlerinde çekerek hazırladıkları tahin ve üzüm pekmezini karıştırıp üzerine de yörenin cevizini eklediğinizde ortaya çıkan lezzet de inanılmaz. Bu karışıma ekmek banıp yediğinizde “bundan güzel tatlı var mı acaba” diye düşünebilirsiniz.
Rengi bitter çikolata, lezzeti ise cennetten çıkma,,, Elbette ki biz bu müthiş lezzeti sevdiklerimizle paylaşmak istiyor ve İstanbul’a kilolarca tahin-pekmez taşıyoruz. Hani, balıktan sonra canınız mutlaka tatlı çeker ya, işte Yörük usulü tahin-pekmez ve ceviz o tatlı ihtiyacını karşılamak için de biçilmiş kaftan.
Sert, keçi peynirleri, tuluma basılmış yayla tulumları, çeşit çeşit lorları, çiçek ve çam balları, olağanüstü lezzetli süzme yoğurtları, kınık ve kadın parmağı üzümleri, son yıllarda yediğim en lezzetli ceviziyle Fethiye tam bir yeme-içme cenneti.
Sahrap Soysal'ın
Hazırlama süresi: 15 DAKİKA
Pişirme süresi: 35 DAKİKA
MALZEMELER:
Kek Hamuru İçin:
* 150 gr bitkisel margarin
(eritilip ılıtılmış)
* 1.5 su bardağı tozşeker
MALZEMELER* 250 gr yumuşamış bitkisel margarin
* 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 2 yemek kaşığı pudraşekeri (tozşeker de kullanabilirsiniz)
* 1 paket kabartma tozu
* Yaklaşık 5 su bardağı un
Şerbet için;
* 5 su bardağı tozşeker
Malzeme listesi
250 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 paket karbonat
1 adet yumurta akı
1 yemek kaşığı isot
2 çay kaşığı tuz
MALZEMELER
* 8 adet tavuk kanat
Sos için;
* 3 yemek kaşığı soya sosu
* 3 çay kaşığı bal
* 1 su bardağı sıcağa yakın ılıklıkta su
* 2 yemek kaşığı ketçap (domates püresi de kullanabilirsiniz)