Sahrap Soysal

Hamsili mısır unu böreği

16 Ekim 2014
Karadenizlilerin kullandığı salamura hamsilerden kullanacaksanız suda yarım saat bekletin.

MALZEME LİSTESİ
* 1 su bardağı salamura hamsi
(7-8 adet ayıklanmış taze hamsi)
* 4-5 adet pazı yaprağı
* 1 adet taze soğan
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 1 adet orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Güler yüzlü Eskişehir

12 Ekim 2014
Anadolu’nun en modern şehri, Batı’ya açılan en güzel kent, gülümseyen insanların, pırıl pırıl gençlerin şehri Eskişehir’e bir kez daha gittim ve şehre bir kez daha hayran oldum.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Bey, TAFED ve Yılmaz Usta’nın organize ettiği “Toprak Kaplarda Yemek Yarışması” etkinliğine katılmak üzere geçtiğimiz günlerde Eskişehir’e gittim. Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra Nasreddin Hoca ve Yunus Emre’nin memleketi olması nedeniyle de ayrıca önemli olan kentte yine unutulmaz üç gün geçirdim.



Bir kent nasıl huzurlu, medeni ve yaşanabilir olur sorusunun yanıtlarını sanırım Eskişehir Belediyesi ve halkı vermiş durumda. Tiyatro, opera ve çeşitli sanat etkinliklerinin yanında her türlü sosyal aktivitenin de yaşandığı bir yer Eskişehir.
Kenti gezerken “çok yoruldum, şöyle bir banka oturayım” derseniz, sakın şaşırmayın; yanı başınızda size bakan bir kadın heykeli görebilirsiniz.
Her tarafınızın gençlerle, üniversite öğrencileriyle dolu olduğunu söylemeye bile gerek yok.


Yazının Devamını Oku

PATLICANLI BUHARA PİLAVI

11 Ekim 2014
8 Kişilik


Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişme süresi: 30 dakika
Malzemeler
* 500 gr kuzu kuşbaşı eti
* 8 su bardağı su
* 8 adet orta boy patlıcan

Yazının Devamını Oku

Ispanaklı Uşak böreği

4 Ekim 2014
Unu yoğurma kabına aktarıp üzerine tuzu serpin.

Suyu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında ve elinize yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar su ekleyebilirsiniz. Hamurun üzerini bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin.
Böreğin iç harcını hazırlamak için; soğanları incecik doğrayın. Ispanakların köklerini kesip, sap ve yapraklarını yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
Yumurtaları bir kasenin içine kırıp iyice çırpın.
Diğer taraftan, tereyağından 1 tatlı kaşığı kadar alıp orta boy bir tavaya aktarın. Üzerine incecik doğranmış soğanları ve çırpılmış yumurtayı ilave edip yüksek ısılı ateşte 5 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın.
Ispanağı ve ufaladığınız ekmek içini de katıp tuz ve karabiberi serpin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin.
Dinlendirdiğiniz hamuru 20 eşit parçaya ayırın. Parçaları üzerlerine unla karıştırdığınız nişastayı serpiştirerek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın.
Diğer taraftan, tereyağını bir tavada eritip kenarda bekletin. Açtığınız hamurların üzerine, erittiğiniz tereyağını kaşıkla gezdirip paylaştırın.

Yazının Devamını Oku

Karidesli maydanoz salatası

2 Ekim 2014
Dondurulmuş karidesleri kaynayan bol tuzlu suda 5 dakika kadar haşlayıp süzün.

4kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 5 dakika

Malzeme listesi
200 gr dondurulmuş karides (soyulmuş minik karides)
2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz

Yazının Devamını Oku

Kavurmalı bulgur pilavı

30 Eylül 2014
İncecik yarımaylar halinde doğradığınız soğanları orta boy bir tencerede, sararıncaya kadar, 5 dakika kavurun.

Malzemeler* 200-250 gr kavurma (kavrulmuş et de kullanabilirsiniz)
* 25 gr tereyağı
* 3 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 3 su bardağı sıcak su
* Yarım çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı karabiber

Yazının Devamını Oku

Hatay’da Akdeniz ülkelerinin lezzet zirvesi

28 Eylül 2014
3-8 Eylül arasında düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’nde görev almak üzere Hatay’a gittim. 17 ülkenin yemek kültürü bu tarihler arasında, Anadolu’nun yemek kültürü en zengin şehirlerinden biri olan Hatay’da buluştu.

İtalya’dan Tunus’a, Fransa’dan İspanya’ya pek çok Akdeniz ülkesinden gelen şefler, basın mensupları, gurmeler ve mutfak kültür araştırmacıları Hatay Valiliği’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen organizasyonda bir araya geldi.
Vali M. Celalettin Lekesiz etkinliklere verdiği destek ve katılımla Hatay halkının da etkinliklere dahil olmasında, Mutfak Günleri’nin festival havasında geçmesinde büyük rol oynadı.
Bu geniş katılımlı, iyi organize olmuş festivalin amaçlarını şöyle özetleyebiliriz; Akdeniz ülkelerinin yemek kültürleri arasındaki bağı geliştirmek, ülkelerin birbirini daha iyi tanıması, ülkelerin yerel lezzetlerinin çeşitli şekillerde kayıt altına alınması, gelecek nesillere bırakılacak olan yemek kültürünün korunması, gurme turizminin geliştirilmesi.
Dört gün boyunca çeşitli Akdeniz ülkelerinden gelen yaklaşık yüz mutfak insanını, şefleri kendi ülkemin topraklarında izlemek beni nasıl onurlandırdı anlatamam.
Festival boyunca, yerel mutfaklara duyduğum saygı bin kat daha arttı.
Sunumlar, atölye çalışmaları, panellerle dolu geçen günler Akdeniz ülkelerinin birbirine ne kadar dost, ne kadar yakın olduğunu da gözler önüne serdi. Mutfak kültürünün ve layıkıyla korunmuş olan yöresel mutfakların turizme, dolayısıyla ülke ekonomisine katkısının
vurgulandığı festival, ülkelerin az bilinen, unutulmaya yüz tutan gıda ürünlerini de uluslararası platformda dile getirmiş oldu.

Yazının Devamını Oku

Karnabaharlı çullama köfte

27 Eylül 2014
Haşlanmış karnabaharın sadece çiçek kısımlarını alıp saplarını başka bir yemekte kullanmak üzere ayırın. Çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.

MALZEMELER
* 400 gr az yağlı dana kıyma
* 1 su bardağı pirinç (kırık ve tombul pirinç kullanmanızı öneririm)
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 250 gr haşlanmış karnabahar (saplarından ayrılmış çiçek kısımları kullanılır)
* Yarım demet maydanoz
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazının Devamını Oku