Sahrap Soysal

Kabaklı Eftelya Pastası

29 Kasım 2014
Tatlı balkabağını dilimlenmiş halde satın alabileceğiniz gibi, dışı pembe küçük boy bir kabağı dilimledikten sonra kabuklarını soyabilirsiniz de.

8 Kişilik
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişme süresi: 40 dakika
Malzemeler
* 4 dilim orta boy balkabağı
(karpuz dilimi halinde dilimlenmiş ve 1 kg ağırlığına)
* 3 su bardağı tozşeker

Yazının Devamını Oku

Ev usulü tavuk döner

28 Kasım 2014
Tavuk etlerini bir et döveceğiyle veya bir cam kavanoz dibiyle iyice döverek yarım santimden de daha az olacak şekilde inceltin.

MALZEME LİSTESİ
* 3 adet tavuk göğüs eti
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet büyük boy yeşil dolmalık biber
* 1 adet iri boy kırmızı dolmalık biber
Terbiye sos için;
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber

Yazının Devamını Oku

Kabaklı saray böreği

22 Kasım 2014
İki yufkayı üst üste mutfak tezgahına serin ve dörde bölün. Böylece toplam 8 parça üçgen yufkanız olacak.

MALZEMELER
* 2 adet hazır yufka
* 2 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 çay kaşığı kuru nane, kırmızı pul biber
* 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
* 2 yemek kaşığı beyaz peynir

Yazının Devamını Oku

Karamelli elmalı Alman keki

21 Kasım 2014
Yumurtaları derin bir kaba kırın. Süt, şeker ve yağı ekleyip mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.

Malzeme listesi

? 2 adet orta boy tatlı elma (1 adet sert armut da kullanabilirsiniz)
? 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
? 100 gr tozşeker
? 100 gr yumuşamış tereyağı
? 8 yemek kaşığı süt
? 150 gr un

Yazının Devamını Oku

Kerevizli midyeli pilav

20 Kasım 2014
Pirinç tuzlu sıcak suda en az 40 dakika ıslatılıp yumuşatılır. Soğan yemeklik incecik doğranır.

MALZEME LİSTESİ * 2 su bardağı pirinç
(lüks baldo pirinç kullanılmasını öneririm)
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 2-3 diş sarımsak
* 2 adet orta boy kereviz
* 20-25 adet midye içi

Yazının Devamını Oku

BULGUR KÖFTELİ BELLO SALATASI

15 Kasım 2014
Bulgur ağzı kapaklı derin bir kaba alınır. Üzerine 1 su bardağı kaynar su ve rendelenmiş soğan eklenip ağzı kapatılır.

6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA
Malzeme listesi
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 2 su bardağı sıcak su
* 1 adet küçük boy kuru soğan
* 4 çay kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
* 1 adet yumurta

Yazının Devamını Oku

Hıgtap– Peynirli pide (Adıyaman)

14 Kasım 2014
İç harcını hazırlamak için; peyniri, kırmızı biberi ve ince kıyılmış maydanozu derin bir kapta karıştırıp bir kenarda bekletin.

SEKİZ KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 60 DAKİKAPİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKAMalzemelerİç harcı için;
* 2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
* 1 demet maydanoz
* 1 çay kaşığı kırmızı biber

Hamuru için:
* 125 gr yumuşamış tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
* 1 çay bardağı yoğurt

Yazının Devamını Oku

Antakyalı Adeviye Teyze

9 Kasım 2014
Bu hafta size muhteşem bir Anadolu kadınını anlatmak istiyorum. Muhteşem bir eş, anne, hepsinden önemlisi kuvvetli, akıllı, taşı ekmek eden Adeviye Hanım’ı...

Onunla Antakya’da tanıştım ama biliyorum ki Anadolu onun gibi binlerce kadını barındıran, yetiştiren bir coğrafya.
Evi, çocukları, torunları ve kocası için her şeyi yapmış Adeviye Teyze. Ve hâlâ da yapmaya devam ediyor. Kocası Hacı Amca “Artık çok yoruldu” diyor onun için ve istiyor ki birazcık dinlensin, birazcık köşesinde otursun ama Adeviye Teyze ilerlemiş yaşına rağmen bir dakika bile boş durmayı sevmiyor.
Şimdi aşağıda sıralayacağım bütün işler Adeviye Teyze tarafından keyif alınarak yapılıyor ve inşallah uzun bir süre daha yapılmaya devam edecek...

DUTTAN ŞURUP NARDAN NAR EKŞİSİ
Adeviye Teyze duttan şurup, nardan nar ekşisi yapıyor. Biber salçasının haricinde baş biberleri güneşte kurutuyor, bir Antakya klasiği olarak kurumuş baş biberlerini kışın yemeklerde kullanıyor.
Sonra, keçi sütünden tuzlu yoğurt hazırlıyor ki tuzlu yoğurt da Antakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında. Antakyalılar hemen bütün yemeklere kaşık kaşık tuzlu yoğurt ekliyor ve yemeklerine tuzlu yoğurtla lezzet katıyorlar.

Yazının Devamını Oku