Sahrap Soysal

KAYMAKLI UN HELVASI

27 Aralık 2014
Orta boy, yayvan bir teflon tencereye yağı ve taze kaymağı koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yağ ve kaymak erir erimez unu ekleyin.

MALZEMELER
* 150 gr tereyağı
* 100 gr taze kaymak
* 2 su bardağı un
* 1 su bardağı toz şeker
* 1,5 su bardağı ılık su
* 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Yazının Devamını Oku

BAYATLAMAYAN POĞAÇA

26 Aralık 2014
Yoğurt, kabartma tozu, karbonat, tuz ve toz şekeri bir kaba koyup çatalla iyice çırpın.

Malzemeler
* Yarım su bardağı yoğurt (sulu kısmından)
* 1 paket karbonat
* 1 paket kabartma tozu
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 adet yumurtanın akı

Yazının Devamını Oku

Türk mutfağını yaşatalım

21 Aralık 2014
1919’dan bu yana bu slogana sadık kalmaya çalışan bir lokanta Yanyalı Fehmi Lokantası...

Eğer Kadıköy’ün cânım balık pazarına yolunuz sık düşüyorsa, Yanyalı Fehmi Lokantası ismi size hiç de yabancı gelmeyecektir. Çünkü bu lokanta ta 1919’dan beri Kadıköy balık pazarındaki varlığını sürdürüyor.
Zamanında şehrin başka semtlerinde de şubeleri açılmış ama artık o şubeler yok. Yani Yanyalı Fehmi’nin muhteşem Türk ve Osmanlı yemeklerini yemek istiyorsanız gidebileceğiniz tek adres, Kadıköy’deki üç katlı bina.
Lokantanın isminin başında bulunan “Yanyalı”, öyle laf olsun diye konulmamış. Kadıköy’deki dükkanı 1919’da açan Fehmi Efendi, Yunanistan’ın Batı kısmından, Yanya’dan gelen Sipahioğlu eşrafından.
Fehmi Efendi, saray mutfağından ayrılmış olan Bolulu Hüseyin Efendi’yi baş aşçısı yapmış ve böylece başlamış lokantacılık serüvenine.
Zaman zaman, özellikle İstanbul’un işgal edildiği yıllarda, çeşitli zorluklarla karşılaşsa bile, Yanyalı Fehmi asla pes etmemiş ve Türk mutfağını layıkıyla uygulamaya, birbirinden lezzetli yüzlerce çeşit yemeği damaklarla buluşturmaya devam etmiş.

 

MÖNÜSÜNDE YOK YOK

Yazının Devamını Oku

Karidesli safranlı çilav

20 Aralık 2014
Pirinci, kaynayan bol tuzlu suda tıpkı makarna gibi 10 dakika haşlayıp süzün.

6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA MALZEME LİSTESİ
* 200-300 gr dondurulmuş karides (taze kabuklu karides de kullanabilirsiniz)
* 2 su bardağı çilav (İran pirinci de denilen ince uzun pirinç)
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 2 çay kaşığı dolusu safran (sarı, kırmızı, renkli ve mısır püskülü şeklinde)
* 2 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

YAPILIŞI

Yazının Devamını Oku

I Love Pilav

14 Aralık 2014
Pilav, son zamanlarda açılan “pilavcı” dükkanlarıyla birlikte fast food yemekler arasında yerini aldı. Bu pilavcı zincirlerinden biri de I Love Pilav.

Türk mutfağı denince, akla gelen ilk yemeklerden biri pilavdır. Genellikle yardımcı yemek rolü üstlenir ama o olmadan da olmaz sofralar. Buğdaydan yapılan bulgur pilavı Anadolu’da çok yaygındır ama yine de pilav denince aklımıza pirinç gelir.
Yaklaşık 8 bin yıllık tarihi vardır pirincin ve yemek tarihçileri Uzakdoğu kökenli olduğunu söylerler. Bol yağışlı iklimi seven pirincin yaklaşık 7 bin çeşidi vardır.
Tarihi bu kadar eskilere dayanan ve bu kadar çok çeşidi olan pirincin, Türk mutfağındaki yerinin köklü olmasına da şaşırmamalı.
Osmanlı mutfağında da çeşitli malzemelerle süslenmiş pirincin hemen her sofrada yeri vardır ve pilavı güzel yapmak, güzel yemek yapmanın ölçülerinden biri olarak kabul edilir.

PİLAV DA ARTIK FAST FOOD DÜKKANLARINDA


Yazının Devamını Oku

LABNELİ CEVİZLİ AYÇÖREĞİ MALZEMELER

13 Aralık 2014
Labne, eritip ılıttığınız yağ, yumurta akı ve vanilyayı derin bir kapta tel çırpıcıyla çırpın.

* 200 gr labne
* 100 gr tereyağı (erimiş)
* 1 adet yumurtanın akı
* 1 paket vanilya
* Yaklaşık 2,5-3 su bardağı un
İçi için;
* 1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)

Yazının Devamını Oku

Gaziantep Şirehan festivali

7 Aralık 2014
Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali, Gaziantep’in en önemli etkinliklerinden biri. Bu yılki festivalde de şire yapımının bütün aşamalarını zevkle izledik.

Gaziantep, tarihi ve çok zengin yemek kültürüyle kendinden sık söz ettiren şehirlerimizden biridir.
Coğrafyasında yaşamış ve hâlâ yaşayan halkların yemek kültürlerinin sentezi olan bu zengin mutfağı hepimiz çok seviyoruz.
İşte bu sebeplerden dolayı Gaziantep’in marka şehir haline gelmesi ve dünya kültür başkenti olabilmesi için yapılan bütün çalışmaları destekliyoruz. İnşallah Gaziantep yakın bir gelecekte UNESCO’nun “dünya gastronomi şehri” unvanını da alır. Bu anlamda, artık geleneksel hale gelen Gaziantep Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali’ni de çok önemsiyorum.
Aslında bağ bozumu şenliklerinin bir parçası olan şire yapımı, çok eski bir ritüeldir. Bağdan toplanan üzümlerin ezilip pekmez toprağı katılarak mahşere kazanlarında kaynatılmasıyla elde edilir şire.
Tüm mahalle halkının beraberce ve dayanışma içinde yaptığı bir tür geleneksel tatlıdır. Bu manada, insanların şehir hayatında birbirlerine iyice yabancılaştıkları bugünlerde, bizlere komşuluk ve dayanışmayı da hatırlatır niteliktedir.
Şire yapımı, komşuluğun, dayanışma ve birlikte iş yapabilmenin en güzel örneklerinden biridir, bir başka deyişle.
Bu yıl da Şirehan Festivali’ne katılmak ve bu vesileyle Gaziantep’e gitmek büyük bir keyifti. Şire yapımının bütün aşamalarını zevkle izledik ama aralarda kaçamaklar yapıp Zekeriya Usta’da bol fıstıklı kaymaklı katmer yemeyi de ihmal etmedik.

Yazının Devamını Oku

KARİDESLİ PATLICANLI BULGUR PİLAVI

6 Aralık 2014
Soğanı soyup incecik doğrayın. Sivribiberlerin saplarını kesip ince halkalar halinde dilimleyin.

8 KişilikHazırlama süresi: 15 dakikaPişme süresi: 45 dakikaMALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 2 su bardağı dolusu dondurulmuş minik karides (150 gr ayıklanmış taze karides de kullanabilirsiniz.)
* 25 gr tereyağı (5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
* 5 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
* 1 yemek kaşığı domates salçası (Yarı yarıya biber salçası da kullanabilirsiniz.)
* 1 adet orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku