Sahrap Soysal

LABNELİ KABAKLI MAKARNA

24 Ocak 2015
Kuru soğanı incecik yarımaylar halinde doğrayın.

MALZEMELER
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 4 diş sarımsak
* 4 adet orta boy yeşil kabak
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 paket kalem makarna

Yazının Devamını Oku

LABNELİ KÖZ BİBER ÇORBASI

17 Ocak 2015
Salçalık biberleri ocak üzerinde, iyice yumuşayıncaya kadar közleyin.

Malzemeler
* 2 adet kırmızı salçalık biber -Közlenip kabukları soyulacak ve iri iri parçalanacak.- (En az bir karış uzunluğunda, 20-25 santim olmalı.)
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 5 diş sarımsak
* 5 su bardağı su (Et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı (Sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yazının Devamını Oku

Ispanaklı tahinli börek

16 Ocak 2015
Çemensiz pastırmayı tavla zarı formunda küp küp doğrayın.

Diğer taraftan ıspanakları temizleyip incecik doğrayın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz serpiştirip biraz ovarak yumuşatın ve elinizle sıkarak fazla suyunu süzün. Soğanları soyup yemeklik incecik doğrayın.
Sıvıyağı bir tencerede kızdırıp soğanı sararıncaya kadar, 2 dakika kavurun. Ispanakları ilave edip 7-8 dakika daha kavurmaya devam edin. Pastırmaları katıp karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Pulbiber ve tahini ilave edin ve karıştırın. (Eğer ıspanak çok su verirse süzün.)
Börek sosunu hazırlamak için; yumurtaları cam kapta çırpma teli yardımıyla çırpın. Süt ve sıvıyağı da ekleyip çırpmaya devam edin.
Yufkalardan bir tanesini tezgaha serin. Üzerine kaşıkla börek sosundan bolca koyun. Sonra ikinci yufkayı serin. Pastırmalı ıspanaklı harcın yarısını yufkanın üzerine serpiştirerek dağıtın. Yufkanın iki ucunu içeriye doğru hafifçe katlayıp kalın bir rulo elde edecek şelkilde sarın. Kalan iki yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.
Rulo börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizip her birini dört parmak kalınlığında dilimleyin. (Verev şeklinde dilimlerseniz daha şık olur.)
Üzerlerine kalan sosu sürüp isterseniz susam serpiştirin. 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Afiyet olsun...

MALZEMELER

Yazının Devamını Oku

Labneli gözleme

10 Ocak 2015
Labneyi kutusundan kaşıkla sıyırarak derin bir kaba alın. Tuz ve pul biberi ekleyin. Unu azar azar ilave ederek yoğurun.

Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekir.
Hamurun üzerini mutfak peçetesiyle kapatıp 30 dakika kadar dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp hafif unlu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın.
Hazırladığınız hamurları yağsız teflon tavada önlü arkalı kızartın.
Gözlemeler sıcakken tereyağıyla yağlayın ve sıcak sıcak servise sunun.
Afiyet olsun...

MALZEMELER* 1 paket labne (200 gr)

Yazının Devamını Oku

LABNELİ HAŞHAŞLI SULTAN TATLISI

3 Ocak 2015
Labne, yağlar, yumurta, pudra şekeri, irmik ve fındık içini derin bir kaba koyup karıştırın.

MALZEMELER
* 250 gr labne
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
* 1 çay bardağı çekilmiş fındık
* 1 çay bardağı irmik
* 1 çay bardağı pudraşekeri

Yazının Devamını Oku

KAKAOLU ALBENYA KURABİYESİ

2 Ocak 2015
Yumurtaları derin bir kaba kırın. Pudra şekeri, yumuşak margarin, vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek yoğurmaya başlayın.

Malzeme listesi

* 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 250 gr margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* Yaklaşık 5 su bardağı un (5,5 su bardağı da kullanabilirsiniz.)

Yazının Devamını Oku

KAKAOLU ALBENYA KURABİYESİ

30 Aralık 2014
Yumurtaları derin bir kaba kırın. Pudra şekeri, yumuşak margarin, vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek yoğurmaya başlayın.

6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA PİŞME SÜRESİ: 29 DAKİKA MALZEME LİSTESİ

YAPILIŞI

KAKAOLU ALBENYA KURABİYESİ MALZEMELER
* 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 250 gr margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
* 1 paket vanilya

Yazının Devamını Oku

Ayumi’nin Mutfağı

28 Aralık 2014
Ayumi’nin Japon yemeklerini ve yemek kültürünü anlattığı kitabı bir harika.

Bu kitapta yemek tariflerinin yanı sıra sofra kültürümüzle ilgili yazılara yer verdim. Yemek, her zaman bir kültürün yansımasıdır. Bir ülkenin yemeklerini anlatırken yemeğin tarifini vermenin yeterli olmadığını ve o yemeklerin yendiği toprakta nasıl bir kültürün var olduğunun anlatılması gerektiğini düşünüyorum.”
Ne kadar doğru söylemiş Ayumi Takano, “Ayumi’nin Mutfağı” isimli kitabının önsözünde.
Ayumi’nin Japon yemeklerini ve yemek kültürünü anlattığı kitabı gerçekten de bir harika.
Aslında benim onunla tanışıklığım, yazdığı yemek kitabından çok eskiye, 14 yıl önceye dayanıyor. Yani bizim onu yalnızca oyuncu olarak bildiğimiz günlere...

BABASI AŞÇI ANNESİ LOKANTACI
Evet, Ayumi Takano’yu oyuncu olarak tanıyıp sevdik. Japonya’da oyunculuk eğitimi alan Ayumi, Türkiye’de de dizi ve filmlerde rol aldı. Sevimli kişiliği, güzel yüzüyle hepimizin sevgisini kazandı. Ben de onunla zaman zaman kanallarda karşılaşır, sohbet etmekten çok zevk alırdım.
Yemeğe ve yemek kültürüne aşık biri olarak, açıkçası, onu yazdığı yemek kitabından sonra daha çok sevmeye başladım. Üstelik yukarıda kendi sözcükleriyle anlattığı gibi, yemeğe bakış açısı da beni çok ama çok mutlu etti.

Yazının Devamını Oku