Sahrap Soysal

Ispanaklı tavuk yahnisi

27 Şubat 2015
Kuru soğanları yemeklik, ince ince, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.

ISPANAKLI TAVUK YAHNİSİ

6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA MALZEMELER
* Yarım kg ıspanak
* 2 adet orta boy havuç
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet tavuk göğüs eti (Tavla zarı şeklinde doğranmış olmalı.)
* 4 diş sarımsak

Yazının Devamını Oku

Karalahana yığması

26 Şubat 2015
Karalahanayı ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Bol miktarda suda 25-30 dakika haşlayıp süzün.

Yağı bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. İnce doğranmış soğanları ekleyip karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Varsa kavrulmuş kışlık kıyma ya da kavurmayı ilave edin. Salçayı katıp birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
Haşlanıp süzülmüş karalahanayı ve önceden haşlanmış barbunya fasulyeyi (kuru fasulye de kullanabilirsiniz) tencereye aktarın.
Üzerine pirinç ya da haşlanmış mısır ilave edip tuz, karabiber ve pulbiberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Tencerenin kenarından 2-3 su bardağı sıcak su aktarıp kapağını kapatın. Yemeği kısık ateşte ağır ağır pişirin. Bu yemek çok sulu olmamalı. Sıcak sıcak servise sunun.

MALZEMELER
* 2 bağ karalahana
* 25-30 gr tereyağı
* 2 adet orta boy

Yazının Devamını Oku

Uygur mutfağı ve Zinnet Restoran

15 Şubat 2015
Zinnet Restoran, Orta Asya özellikle de Uygur mutfağını layıkıyla uyguluyor. Mekanın sahibi Uygur Türk’ü Zarife Hanım. Hâl böyle olunca da Zinnet’e gidip Uygur mutfağına doymadan çıkmanız da mümkün olmuyor.

Televizyon programı yapmak ya da yapılan bir programa katkıda bulunmak keyifli ama yorucu bir iş. Çok kısa bir zaman öncesine kadar hafta içi her gün yayınlanan “Melek” programı için yaptığımız dış çekimler de çok keyifliydi. İzleyiciye daha kaliteli, daha güzel şeyler sunmak için ekip olarak çok çalıştık. Pek çok mekan, restoran gezdik, izlenimlerimizi ekrandan sizlerle paylaştık.
İşte bu restoranlardan biriydi Orta Asya, özellikle de Uygur mutfağını layıkıyla uygulayan Zinnet Restoran. Mekanın sahibi Uygur Türk’ü Zarife Hanım. Hal böyle olunca da Zinnet’e gidip Uygur mutfağına doymadan çıkmanız da mümkün olmuyor. Hem yemekler, hem de yemekleri sunuş şekilleri geleneklere uygun olduğu için hayal kırıklığına uğramanız mümkün değil.
Şimdi dilerseniz Zinnet’te yediğimiz birbirinden lezzetli Uygur yemeklerini kısaca anlatmaya çalışalım. Ama sizler de ilk fırsatta gidip Orta Asya mutfağını başarıyla temsil eden mekanda bu yemeklerin tadına bakın.

LEGMEN YAPAMAYAN KIZLARIN EVLENEMEYECEĞİNE İNANILIR
Pilavları Özbek pilavına çok benzer. Bu nefis pilav düğün, mevlid gibi özel günlerde yapılır.
Uygur mutfağında hamur işlerinin yeri çok önemlidir. Uygur erkeklerinin bayıla bayıla yediği legmen de bu hamur işlerinden biri. Çok elastik olan bu hamurun yoğrulması ve kıvamı çok önemli. Hatta legmen yapamayan kızların evlenemeyeceğine inanılır. Spagetti şeklinde metrelerce uzatılan hamur gül böreği gibi kendi etrafında sarılarak tepsilerde üzeri örtülerek bekletilir.

Yazının Devamını Oku

Labneli elma topları

14 Şubat 2015
Elmaları soyup rendeleyin. Suyunu avuçlarınız arasında sıkın.

MALZEMELER* 200 gr labne
* 1 paket petibör bisküvi
* 2 adet orta boy elma
* 3-4 yemek kaşığı bal
Süslemek için;
* File badem, file fıstık, hindistancevizi, kakao
YAPILIŞI

Yazının Devamını Oku

Ayranlı ayçekirdekli poğaça

13 Şubat 2015
Ayranı yoğurma kabına koyun. Karbonat ve limon suyunu katıp çatalla çırpın.

Malzemeler
* Yarım su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı kullanırsanız poğaçanız daha çıtır olur)
* Yarım su bardağı erimiş tereyağı
* 1 su bardağı koyu kıvamlı ayran (kefir de kullanabilirsiniz)
* 1 paket karbonat
* 1 yemek kaşığı limon suyu
* 1 adet yumurtanın akı

Yazının Devamını Oku

HAVUÇLU LABNELİ KEK

7 Şubat 2015
Yumurta ve toz şekeri derin bir karıştırma kabında mikserin yüksek devriyle çırpın.

MALZEMELER * 4 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* Yarım su bardağı sıvıyağ
* 1 adet portakal kabuğunun rendesi
* 1 paket labne (200 gr)
* 2 çay kaşığı tarçın
* 1,5 su bardağı esmer toz şeker

Yazının Devamını Oku

Labneli elmalı tavukgöğsü

31 Ocak 2015
Elmaları soyup rendeleyin ve bir tavaya koyun.

MALZEMELER
* 6 adet sarı elma
* 6 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
* 3 yemek kaşığı tozşeker
* 2 tatlı kaşığı toz tarçın
* Varsa 3 yemek kaşığı kuru İzmir üzümü

Tavukgöğsü için;

Yazının Devamını Oku

ISPANAKLI MİLAS BÖREĞİ

26 Ocak 2015
Ispanağı yıkayıp ayıkladıktan sonra doğrayın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz serpiştirip ovun ve sıkarak fazla suyunu süzün.

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 30 DAKİKA
MALZEMELER
* 5 adet hazır yufka
İç harcı için;
* 2 demet ıspanak

Yazının Devamını Oku