Sahrap Soysal

Bir yemek masalı

5 Aralık 2016
.

BAHÇIVAN BÖREĞİ

8 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

3 adet hazır yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt

Yazının Devamını Oku

Bir yemek masalı

30 Kasım 2016
.

KIYMALI ISPANAK BULGURLUSU

8 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

1 kg. ıspanak
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Bir yemek masalı

29 Kasım 2016
.

HİBEŞLİ ANTALYA PİYAZI

8 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 50 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

Yarım su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
2 adet yeşil sivribiber
1 demet maydanoz

Yazının Devamını Oku

Bir yemek masalı

28 Kasım 2016
.

CEVİZLİ SALEPLİ KEK

8 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 40 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
2 su bardağı salep
Yarım su bardağı sıvıyağ

Yazının Devamını Oku

Elmalı tahinli nevzine

27 Kasım 2016
.

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ

* 250 gr bitkisel
margarin (oda sıcaklığında
yumuşamış olmalı)

Yazının Devamını Oku

Yörüklerin eli lezzetli

26 Kasım 2016
Hürriyet’le yaptığımız “şehirleri keşfet” gezilerinin bu seferki durağı Mersin’in Tarsus ilçesiydi. Tarsus’ta en dikkatimi çeken noktalardan biri Yörük kadınlarının el lezzeti oldu.

Tarsus’a hayat veren Berdan Çayı’nın en güzel şelalesinde erken bir öğle yemeği yerken beklentim biberli ekmek ve peynirli sıkmaydı. Yine de önümüze koyulan koyun etli kuşgözü lahmacuna çok memnun oldum. Ama yanındaki sıcak humus sanki Suriye usulü gibiydi. Halbuki ben daha az tahinli ve daha kıvamlı Lübnan usulünü tercih ederdim.
Antik dönemlerden beri birçok medeniyetin yerleşim alanı olan Tarsus’ta kime sorsanız, yerin beş metre altındaki Roma şehirlerinden bahseder size. 2000 yıl önceki Helenistik yoldan yürürken en çok düşündüğüm, yol kenarında yeme içme dükkanlarının olup olmadığıydı. En azından bir kasap, bir balıkçı olmalıydı. Zaten bu Romalıların yol, köprü, kanalizasyon mühendisliğindeki yeteneklerine hayranım.
İnşaat mühendisi olan rahmetli babam da onların taş işçiliğine inanamazdı. Hürriyet’le yaptığımız “şehirleri keşfet” gezilerinde o kadar çok antik dönem yerleşkesi gördük ki, bende de antik dönem yemeklerini araştırma merakı başladı. O dönem tarımına ve yiyeceklerine ilişkin epeyce veri topladık. Artık biliyoruz ki 2000 yıl önce de zeytin, incir, biberiye, fig, rezene, keçiboynuzu, buğday, menengiç varmış.



YÖRE YEMEKLERİ SERGİSİNDE MİDELER BAYRAM ETTİ

Yazının Devamını Oku

Bir yemek masalı

23 Kasım 2016
.

ANTAKYA USULÜ CEVİZLİ SARMA İÇİ  

10 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 45 DAKİKA 

MALZEME LİSTESİ

2 su bardağı esmer ince bulgur (Güneydoğu’nun kahverengi ince bulguru)
2 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı tatlı biber salçası (Hatay yöresinden ya da evde yapılmış olsun.)
1 yemek kaşığı domates salçası

Yazının Devamını Oku

AĞZI YUMUK BÖREK

18 Kasım 2016
.

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 45 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 15 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
Hamur için;
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı karbonat, tuz

Yazının Devamını Oku