MALZEME LİSTESİ
◊ 1 litre süt
◊ 6 tepeleme çorba kaşığı buğday nişastası
◊ 1 paket vanilya
Şurubu için;
◊ 1 su bardağı pekmez
◊ 3 su bardağı su
Bir çeşit muhallebi olan su muhallebisi, özellikle Güneydoğu illerimizde, Afyonkarahisar ve Kütahya’da yapılır. Haytalya adıyla da anılır. Yaz aylarında soğuk olarak yenir.
MALZEME LİSTESİ
◊ 6-8 adet topak patlıcan
İç harcı için
◊ 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
◊ 1 çay bardağı haşlanmış nohut
◊ 1 adet büyük boy kuru soğan
◊ 4-5 adet orta boy domates
MALZEME LİSTESİ
Köfte için;
◊ 1 su bardağı düğürcek (çok ince çekilmiş yarma)
◊ Yarım su bardağı esmer ince bulgur
◊ 1 adet yumurta
◊ 1,5 su bardağı ılık su
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber
MALZEME LİSTESİ
◊ Yarım kg. kuşbaşı
koyun eti
◊ 25-30 gr. tereyağı ya da bitkisel margarin
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası (2 adet orta boy domates de kullanabilirsiniz)
◊ 1 su bardağı nohut
◊ 2 adet küçük boy patates
MALZEME LİSTESİ
Mantı hamuru için;
◊ 2 su bardağı un
◊ 1 adet yumurta
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ Alabildiğince su
İç harcı için;
Farklı etnik kökenlerin ve değişik kültürlerin harmanlandığı Anadolu’da mutfak o kadar zengindir ki, ne sorular, ne cevaplar çıkar oralardan bilemezsiniz.
Kendini özellikle mutfak, yaptığı yemek, sardığı dolma, açtığı börek üzerinden ifade eden kadınlarımız, yemek ve mutfak bilgisi açısından dünya kadınlarına fark atar.
Bu yönüyle bize en çok benzeyenler İtalyanlardır. Çünkü İtalyan ailelerde de sevgi yemekle gösterilir. Ama sanmıyorum ki Kuzey’de yaşayan bir İtalyan kadın Güney’in yemeklerini bilsin.
KAYSERİ PASTIRMASI TAMAM AMA KASTAMONU’YU UNUTMAYIN
Maşallah, ağzımızın tadını bilen, iştahı açık olan bizler yemekle ilgili her şeyden haberdarız.
Soğanı yemeklik incecik doğrayın. Sarımsakları pirinç tanesi gibi dilimleyin.
Zeytinyağı, soğan ve sarımsakları geniş bir pilav tenceresine koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak 7-8 dakika, pirinçler nişastasını salıp birbirine yapışıncaya kadar kavurun.
Sıcak et ya da tavuk suyunu, tuz ve şekeri hemen ekleyip karıştırın. Orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirip altını kapatın. Pilavı 20-25 dakika dinlendirin.
Diğer taraftan, haşlanmış havucu tavla zarı formunda doğrayıp derin bir kaba aktarın. Suyu süzülmüş konserve bezelyeyi katın.
Yeşil soğan ve dereotunu ayıklayıp incecik doğrayarak ilave edin. Limon suyunu ve rendelenmiş kabuğunu ve zeytinyağını katıp tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Demlenen pilavın kapağını açın. Hazırladığınız sebzeli karışımı pilavın üzerine aktarın.
Tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırın ve soğumaya bırakın. Pilavı soğuk ya da ılık ikram edebilirsiniz.
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 kilo ince, küçük yeşil kabak
◊ 250 gram kuşbaşı tavuk eti
◊ 5 diş sarımsak
◊ 1 su bardağı haşlanmış nohut
◊ 2 çay kaşığı tuz, kuru nane
◊ 2-3 adet orta boy domates