Kalan şekeri ekleyip kar gibi beyaz oluncaya kadar, en az 5 dakika daha çırpmaya devam edin.
Fıstığı ilave edip spatulayla karıştırın. Hindistancevizini katıp tekrar karıştırın. Karışımı buzdolabına koyup 2 saat kadar bekletin. Böylece kurabiye hemen sertleşecektir.
Buzdolabından çıkarıp parçalar kopararak avuçlarınız arasında yuvarlayın. Pudraşekerine bulayıp önceden 170 derecede ısıttığınız fırında 13-15 dakika pişirip çıkarın (kenarlarının hafifçe kızarması yeterli) ve servis yapın. Bu kurabiye sıcaklıkla kabarıp genişliyor, bu yüzden tepsiye aralıklı koyun. Afiyet olsun...
MALZEME LİSTESİ
◊ 3 adet yumurtanın akı
◊ 200 gr tozşeker (1 su bardağı)
İç harcını hazırlamak için, süzdüğünüz pirinci derin bir kaba koyup üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğan, tuz, karabiber, yenibahar, isterseniz haşlanmış nohut ve zeytinyağını ekleyerek iyice yoğurun.
Diğer taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup, uçları açık kalacak şekilde rulo yapın.
Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. Dört su bardağı sıcak su ekleyip üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın. Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette lahanalar yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirin.
Limon suyunu bir kaseye aktarıp üzerine bir su bardağı ılık su ve tahini ilave ederek tel çırpıcıyla iyice çırpın. Sarımsakları da dövüp sosa ekleyin.
Pişirip ılık hale gelinceye kadar beklediğiniz sarmaları servis tabağına dizin. Üzerine tahinli sosu gezdirin. İsterseniz üzerine bol kırmızıbiber serpiştirebilirsiniz.
Not: Biz iç harcını çiğden yaptık. İsterseniz tıpkı zeytinyağlı dolmalar gibi kavurabilirsiniz.
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 adet küçük boy yumuşak beyaz lahana
Kıbrıs’a gitmek için annemiz çok ısrar etmişti babamıza. “Hasan Bey Kıbrıs’a gidelim de kızların çeyizini tamamlayalım” demişti. Ankara’dan Taşucu’na gelip feribotla Kıbrıs’a geçmişti. Uzun ama keyifli bir yolculuktu.
Arabanın arkasına iki ablam, ben ve küçük kız kardeşim sıkışarak binmiştik. Ama aklımız yapacağımız alışverişteydi. Ben en çok da kahve peşindeydim. Süt katarak içmesini çok seviyordum ama Türkiye’de satılmıyordu. Bir de krema alıp yaş pasta yapayım diye düşünüyordum. Ablalarımın çeyizlik tabakları üstümüzde, battaniyeler altımızda, ağzına kadar dolu bir arabayla Ankara’ya, evimize döndük. Babamsa döner dönmez hemen hellim peynirini kızartıp lavaşa dürüm yapıp, demlenmiş İngiliz Çayı’nın yanında afiyetle yemişti.
İlk Kıbrıs anımızın tadı damağımızda kalmıştı. Sonraki yıllarda da pek çok gidip gelmişliğim vardır. Şimdilerde çok yataklı devasa otelleri, casino’ları ve ünlü şarkıcıların sahne aldığı eğlenceli geceleriyle anımsadığımız Kıbrıs’ı Hürriyet Gazetesi ile yeniden keşfettim.
BU SEFER FARKLIYDI
SOĞANLI ANTİBİYOTİK ÇORBASI
8 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 kg orta boy kuru soğan
◊ 3-4 diş sarımsak
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
SIKICIK ÇORBASI
6 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 30 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 su bardağı
ince bulgur
◊ 3 yemek kaşığı
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA
◊ 4 adet yumurta
◊ 1 su bardağı sıvı yağ
◊ 1 su bardağı yoğurt
◊ 1 su bardağı süt
◊ 1 adet büyük boy kuru soğan
Bu kadar renkli olan yemek dünyamızda bir de “iyi gün yemekleri” vardır.
Hani düğün, nişan, söz kesme, sünnet, bayram gibi mutluluğu çağrıştıran, yeni başlangıçlarla umut vaat eden, dost, ahbap, akraba ve komşuların bir araya gelerek gülüp eğlendiği, yiyip içtiği günler için yapılmış olan yemekler...
Bu iyi gün yemeklerimiz arasında biri vardır ki, işte o başrol oyuncusudur. Ülkemizin yedi bölge, 21 ikliminde bilinen “keşkek”.
Temelde buğday ve etin birlikte, macun kıvamına gelinceye dek dövülerek yapıldığı yemekleri genelde ‘keşkek’ adıyla anarız.
Ancak, keşkeğin farklı yörelerde, değişik isimlerle anıldığını da söylemek gerek.
Antakya’nın şölen yemeği olan “aşur”un baş biberli (samandağ biberi), cevizli ve bol kimyonlu lezzetini unutmak mümkün değil.
Bir diğer keşkek çeşidi ise, baharatsız yapılan ve yufka ekmekle yenilen “herise”dir.
MALZEME LİSTESİ
◊ 5 adet kemer
patlıcan
◊ 250 gr köftelik kıyma
◊ 1 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 3 adet büyük boy domates