MALZEME LİSTESİ
İÇ MALZEMESİ İÇİN
◊ 1,5 demet ıspanak
◊ 1 adet kuru soğan
◊ 3 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 1 su bardağı lor peyniri
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’dan Amasya’ya gelirken yorgun ve biraz da hasta olduğunu biliyordum. Yol boyunca hep onu düşündüm. O dönemin zor ve çetin koşullarında, 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldiğinde onu karşılayan heyet “Paşam, bütün Amasya emrinizdedir. Gazanız mübarek olsun” dediğinde, deniz mavisi gözleri gözyaşlarıyla dolmuş. Bir milletin yeniden doğuşunda, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulması aşamasında imzalanan Amasya Genelgesi (Tamimi) aslında Cumhuriyetimizin doğum belgesi olmuştur.
Bense Amasya’ya, Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu’nun düzenlediği Sokak Lezzetleri Festivali için geldim. Orta Karadeniz’in modern, aydın şehri olan Amasya’yı birçoğunuz şehzadeler kenti olarak bilirsiniz. Osmanlı sultanlarının birçoğunun şehzadelik dönemi geçirdiği ve tahta çıkmaya hazırlandığı Amasya’nın daha birçok macerası da var. Ferhat’ın büyük aşkı Şirin için dağları deldiği, Lokman Hekim’in şifalı otlarına hayran olduğu Amasya aynı zamanda Strabon gibi bir coğrafya uzmanı ve bilim adamının yaşadığı şehir olmuş.
HANGİSİ İMPARATOR HANGİSİ KRAL
Amasya’nın kültür elçisi musikişinas, yemek aşığı, emekli öğretmen Yaman Bey’e göre keşkek imparator bir yemekse, patlıcanlı pehli kraldır.
◊ 1 adet yumurta
◊ 4 yemek kaşığı yoğurt
◊ 4 yemek kaşığı tahin
◊ 1 çay bardağı tozşeker
◊ 1 paket karbonat
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ
◊ 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
◊ 500 gr dana döş köftelik kıyma
◊ 1 su bardağı ince bulgur
◊ 1 su bardağı ılık su
◊ 1 adet büyük boy kuru soğan
◊ 1 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz içi
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
◊ 6 diş dövülmüş sarımsak
◊ 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı ucuyla karbonat
◊ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ Yarım su bardağı su
◊ Yaklaşık 2,5 su bardağı un
İç harcı için
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 adet orta boy yeşil kabak
◊ 2 adet orta boy patates
◊ 1 adet iri boy kuru soğan
◊ 1 demet maydanoz
◊ 2 adet taze soğanın yeşil kısmı
◊ 2 çay kaşığı tuz, nane, pul biber
Benim çok severek dinlediğim “Tiridine Bandım”, “Gemilerde Talim Var” ve “Çanakkale Türküsü”, Kastamonu yöresinin en bilinen türkülerindendir. İşte Kastamonu’ya giderken aklımda hep bu türküler vardı.
Öte yandan Mehmet Yaşin’in çok övdüğü Tabakoğlu’ndan pastırma alıp kuyu kebabı, etli ekmek, çekme helva, kiren ekşisi, üryani eriği, mantar turşusu ve ünlü siyes bulgurunun da peşine düşecektim.
Anadolu’nun en eski yemek çeşitlerinden olan tirit ya da rahmetli Mustafa Dede’min deyimiyle papara, çok basit malzemelerle ve lokma lokma doğranmış ekmeklerle hızlıca hazırlanır.
Özellikle Ramazan’ın sahur öğününde ön plana çıkar. Çok da yemekten sayılmaz ama amacı öğün geçiştirmek, açlığı bastırmaktır. Ancak her yemeğe olağanüstü tat katmayı beceren Kastamonuluların kel simit tiridi tam bir başyapıt niteliğindedir.
Susamsız kıtır simit kemik suyunda kaynatılır, üzerine kıyma veya parça etle beraber yoğurt dökülerek sanki bir İskender kebap formuna getirilir.
Kastamonu’nun en sevdiğim lezzetlerinin başında sulu ekşili pilav gelir. Yıllardır TV programlarında da çok severek yaptığım bu bulgur pilavının özelliği bol taze otlarla ve yoğurt katılarak pişirilmesi...
Yaşlı bir Kastamonulu teyzenin anlatımıyla ekşili mesire pilavı adını verdiğim ve özellikle siyes bulguruyla yapıldığında tadına doyulmayan bu pilavın hastasıyım.
◊ 1 adet orta boy tavuk
◊ 1,5 su bardağı yeşil mercimek
◊ 1 adet büyük soğan
◊ 50 gr tereyağı
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 1 çay kaşığı tane karabiber
Sos için: