DÜDÜKLÜDE HAVUÇLU AYVA REÇELİ
6 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 60 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA
◊ 4 adet orta boy ayva
◊ 1 adet büyük havuç
◊ 500 gr toz şeker
◊ 5-6 adet karanfil
Ayvaları ve havucu soyun. Ayvaları tavla zarı şeklinde küp küp doğrayın. Havucu rendeleyin. Düdüklü tencereye koyup toz şeker ve karanfili ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Sulanması için 30 dakika bekleyin.
İzmir’de kalacağımız otelin kapısına gelir gelmez kendimi hemen 5 dakika yürüme mesafesindeki Kordon’a attım. Çocukluğumuzda İzmir Fuarı’na her gelişimizde mutlaka Kordon’da fayton turu yapardık.
Şöyle bir durup denizin öbür yakasına, yani Karşıyaka’ya bakarken yanıma bir hanımefendi yanaştı. “Hoş geldiniz Sahrap Hanım, ne güzel İzmir değil mi? Aman dikkat edin alışkanlık yapar, hep gelmek istersiniz” dedi güleryüzüyle.
Tarihine bakarsanız milattan önce 15. yüzyılda Amazon kadın savaşçılarının kraliçesi Smyrna’nın kurduğu dişi bir kent olarak tanımlanıyor İzmir. Ben de bir kadın olarak kendimi İzmir’de çok özgür ve rahatlamış hissederim. Etrafta dolaşan İzmirli güzel kadınlarımıza bakıp gururla gülümserim.
Ünlü şairimiz Cahit Külebi boşuna dememiş “İzmir’in denizi kız, kızı deniz, sokakları hem kız hem deniz kokar” diye. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlara yemek tarifi sorarım. Ne zaman İzmirli bir kadınla konuşsam hiç kendisini kasmadan bir ot yemeği tarifi verir.
FRANSIZ USULÜ FISTIKLI PAZILI OMLET
MALZEME LİSTESİ (2 KİŞİLİK)
◊ Yarım demet pazı
◊ 1 adet küçük kuru soğan
◊ 2 diş sarımsak
◊ 2 kahve fincanı kuru çekirdeksiz üzüm
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 kg kuşbaşı kuzu eti
◊ 2 adet orta boy patlıcan
◊ 2 adet orta boy kabak
◊ 2 adet orta boy domates
◊ 2 adet yeşil
çarliston biber
Süzülmüş fasulyeleri derin bir kaba koyup üzerine tuz ve zeytinyağı ilave edin.
Ceviz içini de serpiştirdikten sonra iyice karıştırıp kenarda bekletin.
Yoğurdu derin bir kaba koyun. Sarımsakları bir çay kaşığının yarısı kadar tuzla dövüp yoğurtla karıştırdıktan sonra mayonez de ekleyip iyice çırpın.
Sıvıyağı küçük bir tavada kızdırıp üzerine pul biber ekleyin. Sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar pişirin.
Yeşil fasulyeyi salata kasesine aktarıp üzerine mayonezli sarımsaklı yoğurt gezdirin.
Son olarak yemeği, kavrulmuş olan kırmızı biberli sosla süsleyerek ılık olarak servise sunun.
MALZEME LİSTESİ
Dinlenen bulgurun kapağı açılıp çatalla karıştırılarak kabartılır. Üzerine nane ve kekik serpiştirilip tekrar karıştırılır.
Diğer taraftan, sıvıyağ orta boy bir tavada kızdırılıp pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarımsaklar tavaya aktarılır. 1 dakika kadar kavrulduktan hemen sonra küçük küpler halinde doğranmış tavuk eti ilave edilip karıştırılarak 5 dakika daha kavrulur.
Tuz ve karabiber serpiştirildikten sonra 3-4 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınıp üzerine hemen limon suyu gezdirilir. Bulgurun üzerine tavuklar ilave edilip iyice karıştırılır.
Roka yaprakları ince ince parçalanarak derin bir salata kasesine yerleştirilir. Üzerine sıcak haldeki tavuklu bulgur ilave edilip iyice karıştırılır.
Üzerine suyu süzülerek konserve kavanozundan çıkarılan kuru domatesler serpiştirilip ılık olarak servise sunulur.
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 su bardağı
Maşı iyice yıkayıp süzdükten sonra tuzlu bol suda haşlayın ve tekrar süzün.
Haşlama işlemi sırasında maşın dağılmamasına ve diri kalmasına dikkat edin.
Pirinci de haşlayıp süzün. Basmati pirinci kullanacaksanız haşlama suyuna bir su bardağı kadar süt ilave edin. Daha lezzetli olacaktır. Haşlanıp süzülmüş ve hâlâ sıcak olan pirinci ve maşı derin bir kaba aktarıp üzerine incecik kıydığınız yeşil soğanı ve maydanozu ekledikten sonra karıştırın.
Sosu hazırlamak için zeytinyağı, tuz, karabiber, sirke, soya sosu ve biber salçasını (salçayı bir kahve fincanı suda ezerek koyun) bir kasede çatal yardımıyla çırpıp maşlı karışımın üzerine gezdirin.
Karıştırıp sosu çekmesi için 10 dakika beklettikten sonra ılık olarak servise sunun.
İsterseniz üzerini kişniş yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
Kabakları soyup uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Bir çay kaşığı yardımıyla çekirdek kısımlarını çıkarın. (Sandal şekli verin)
Geniş bir tencereye 12 su bardağı su ve biraz tuz koyup kaynatın. Kabakları kaynayan suda 10 dakika, hafifçe haşlayıp iyice süzün.
Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; incecik kıyılmış dereotu ve (isterseniz maydanoz da katabilirsiniz) rendelenmiş peynirleri derin bir kaba koyun. Yumurtaları kırıp zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave edin. Çatalla iyice çırparak ezin ve karıştırın.
Bu harcı süzülen kabakların çukur kısımlarına paylaştırın. Bir fırın kabını ya da büyük boy borcamı 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayıp doldurduğunuz kabakları kaba yerleştirin.
Üzerini fırın kağıdı ya da alüminyum folyayla kapatın.
Önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında kabaklar sulanıp içleri kaynamaya başlayıncaya kadar pişirip çıkarın. Özellikle et ya da balık yemeklerinin yanında servise sunun.
MALZEME LİSTESİ
◊ 10 adet küçük boy yeşil dolmalık kabak (15 adet Girit kabağı da kullanabilirsiniz)