1 su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı Hindistancevizi tozu (unu)
1.5 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı+1 yemek kaşığı dolusu mısır unu
750 gr kuşbaşı orta yağlı kuzu eti
1 adet büyük soğan
1 kase kanlıca mantarı veya 500-600 gr kültür mantarı
3 su bardağı pirinç (Kıbrıscık veya lüks baldo kullanın)
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Ayrıca:
4 bardak sıcak et suyu
Muhallebi için:
- 1 litre süt
- 1 yemek kaşığı tepeleme un
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 2-3 adet nohut kadar damlasakızı
- Yarım su bardağı tozşeker
- 100 gr tereyağı
- 1 adet vanilya
Tavuğu 6 su bardağı su, tuz, tane karabiber ve soğanla bir tencereye koyup haşlayın. Haşlama suyunu kenarda bekletin. Tavuk etini didikleyin. Mercimeği bol sıcak su ile 4-5 kere yıkayıp süzün. Tereyağını eritip incecik doğradığınız soğanı hafifçe kavurun. Haşlanmış mercimeği tuz, karabiber ve 2 su bardağı tavuk suyuyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Mercimeği orta bir fırın kabına yayıp üzerine didiklenmiş tavuk etlerini yerleştirin.
Sos için tereyağı ve unu ayrı bir tencereye koyup unun kokusu çıkıncaya kadar 1 dakika kavurun. Soğuk sütü ekleyip peynirin yarısını da katın. Sürekli karıştırarak pişirin, sos kaynayıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın. Biberiye, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın. Sosu tavukların üzerine yayıp kalan peyniri serpiştirin. 180 derece ısınmış fırında 30 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.
Malzemeler:
- 2 adet tavuk budu (Büyük boy)
- 2 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet büyük soğan
- 50 gr tereyağı
Önce 22-25 cm uzunluğunda dikdörtgen, derin bir kalıbı suyla iyice ıslatın. Kalıbın için ıslak olsun.
Beyaz muhallebi için labne hariç tüm malzemeleri ufak bir tencereye aktarın. Bir tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak kısık ateş üzerinde kaynayıncaya dek pişirin.
Kaynayınca ocaktan alıp hemen labneyi ilave edin ve hızlıca karıştırıp yedirin. Yuvarlak ve derin bir cam kâseyi veya derin bir kek kalıbını musluğun altında akan suyla iyice ıslatın. Hatta içinde 1 kaşık da su kalsın. Şimdi beyaz muhallebiyi ıslattığınız kalıbın içine aktarın, üzerini düzeltin, ılınmaya bırakın.
Şimdi de kakaolu muhallebi için yine ufak bir tencereye labne hariç tüm malzemeleri koyun. Kısık ateşte bir tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak kaynayıncaya dek pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp labneyi ekleyin ve hızla karıştırıp iyice yedirin.
Şimdi bu kakaolu muhallebiyi ılınan beyaz muhallebinin üzerine aktarın. Üzerini düzeltin.
Hafif ılınınca buzdolabına koyun. Ertesi sabah kalıbından ters çevirin, çıkarın. Taze meyvelerle süsleyerek, dilimleyin ve servise sunun.
MALZEMELER:
Beyaz muhallebi için:
1 demet semizotu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı yeşil mercimek
2 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı iri bulgur
2 çay kaşığı domates salçası, biber salçası
500 gr irmik
Yarım su bardağı un
2 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı süt
1 paket karbonat (veya kabartma tozu)
Şerbet için:
3 su bardağı su
Derin bir kabın içine kıymayı koyun. Soğan, patates ve kerevizi soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Sonra da kıymanın üzerine ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve kişnişi ilave edin.
Maydanozu ayıklayıp yıkayıp, incecik doğrayarak katın. Tüm malzemeleri iyice yoğurun. Fırın tepsisine pişirme kâğıdını yerleştirin. Köfte hamurundan yumurta kadar parçalar koparın. İki avucunuzun arasında önce yuvarlayın, sonra da içli köfte gibi oval şekil verin.
Hazırladığınız köfteleri tepsiye dizin. Fırını 200 derece alt-üst turbo konuma getirip 10 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında köfteleri üzerleri iyice kızarıncaya dek 40 dakika pişirin. Fırından alıp sıcak olarak servise sunun.
Malzemeler
- 1 kg dana döş (veya tranç) iki kere çekilmiş köftelik kıyma
- 1 adet iri boy kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1/2 adet orta boy kereviz