Prof. Dr. Banu Coşar

Kırk yaş sonrası yakını görememe sorunu için ilk göz damlası onaylandı!

12 Aralık 2021
Kırk yaş sonrası yakını görememe problemine “presbiyopi“adını veriyoruz. Presbiyopi için tedavi seçenekleri arasında yakın gözlükleri, uzak-yakın birarada (progresif) gözlükler, multifokal (çok odaklı) kontakt lensler ve göz içi trifokal (akıllı) lens ameliyatı yer alıyor.

Bu yıl Ekim sonunda ilk kez bir göz damlası; FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) tarafından presbiyopi tedavisinde kullanılmak üzere onaylandı. Allergan firmasının VUITY isimli bu göz damlası, %1.25’lik pilokarpin maddesi içeriyor. Pilokarpin, göz bebeğini küçültücü etkiye sahip bir madde… Zaten yakın ve orta mesafede sağladığı görüş, göz bebeğini küçültmesi sayesinde gerçekleşiyor.

Pilokarpin aslında bir glokom (göz tansiyonu) ilacı

Pilokarpin aslında ülkemizde ve dünyada glokomun açı kapanması tipi için kullanılan bir damla. Ancak glokom tedavisinde kullanılan dozları daha yüksek (%2’lik ve %4’lük)… Ayrıca kimi durumlarda göz bebeğini küçültmek için de kullanılıyor. Ancak yüksek dozlarda kullanıldığında, miyopiye ve gözün renkli tabaka (iris) kasında kasılmaya (akomodasyon spazmı) yol açtığından uzak görüşü bozuyor.

VUITY damla günde kaç defa kullanılıyor?

VUITY damla günde tek sefer damlatılıyor. On beş dakikada etkisi başlıyor ve 6 saate dek etkisi devam ediyor.

VUITY damlanın yan etkileri neler?

VUITY damlanın tespit edilmiş ciddi bir yan etkisi yok. Kullananların %5’inden biraz fazlasında başağrısı ve göz kızarıklığı yapabiliyor.

VUITY göz damlası kimler kullanmamalı?

Yazının Devamını Oku

Çocuğunuzun göz sağlığı ile ilgili merak ettikleriniz: 10 Soru / 10 Cevap

29 Kasım 2021
Bu hafta, anne-babaların çocuklarının göz sağlığı ile ilgili en çok sordukları soruları cevaplayacağım…

1. Çocuğumu kaç yaşında göz muayenesine götürmeliyim?

Bebeklerde ilk göz muayenesi, 4-6 haftalıkken göz bebeği damla ile genişletilerek yapılır. Bu muayeneye “kırmızı refle testi” denir. Kırmızı refle testini çocuk doktoru veya göz doktoru yapabilir. Kırmızı refle testinin bozukluğu bebeklerde doğuştan katarakt, göziçi tümörler gibi hastalıklardan kaynaklanabilir ve göz doktoru tarafından gerçekleştirilecek ileri muayene ve tetkikleri gerektirir.

Daha sonraki göz muayenesi yaşları ise 1 yaş, 3 yaş, 6 yaş ve sonra her yıl şeklinde olmalıdır.

2. Çocuğumun gözünün bozuk olup olmadığını nasıl anlarım?

Miyop çocuklar uzakta bir şey görmek istediklerinde gözlerini kısarlar. Yüksek hipermetropisi olan çocuklarda ise içe doğru göz kaymaları olabilir. Bu belirtilere rastlarsanız, çocuğunuzu göz doktoruna götürmeniz uygun olur.

3. Çocuğum televizyonu yakından seyrediyor. Neden olabilir?

Miyop olan çocuklar uzağı net göremedikleri için televizyona yaklaşabilirler. Ancak gözü bozuk olmasa da çocuklar televizyona yakından bakmaktan hoşlanabilmektedirler. Çocuğunuzun miyopisi mi var yoksa televizyona yakından bakması sadece bir alışkanlık mı, bunun anlaşılabilmesi için çocuğunuzu göz doktoruna götürünüz. Çocuğunuzu televizyonu en az 3 metre uzaktan seyretmesi konusunda uyarınız.

4. Tablet ve cep telefonu çocuğumun gözünü bozar mı? Günde kaç dakika tablet ve telefon için izin vermeliyim?

Yazının Devamını Oku

Kirpik dibi iltihabı (blefarit) tedavisinde son gelişmeler

23 Kasım 2021
Kirpik diplerinde kızarıklık, kepeklenme veya birikintilerle kendisini belli eden “kirpik dibi iltihabı (blefarit)”, yaygın görülen bir hastalık...

Blefarit nasıl sınıflanıyor?

Göz kapağının ön kısmı etkilendiğinde “ön blefarit”, arka kısmı etkilendiğinde ise “arka blefarit” deniyor.

Ön blefarit; Stafilokok ve Demodex denen mikroorganizmalar nedeniyle veya cilt hastalığına bağlı (seboreik) olabiliyor.

Arka blefarit ise, meibomian (yağ) bezlerinin işlev bozukluğu yüzünden gelişiyor…

Blefarit belirtileri ve bulguları neler?

Blefarit ve kontakt lens kullanımı

Eğer kontakt lens kullanıcıysanız ve blefaritiniz alevlenirse, o dönemde kontakt lens kullanımına ara vermelisiniz. Aksi takdirde kontakt lenslerinize bakteri ve diğer birikintiler yapışabilir ve “keratit” denen ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabilir.

Ayrıca blefarit tedavisi için kullanılan kortizonlu damlalar ile kontakt lensler birarada kullanılmamalı...

Yazının Devamını Oku

D Vitamini eksikliği göz kuruluğu yapıyor

15 Kasım 2021
D vitamini eksikliği vücudumuzda kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin, göz kuruluğuna da yol açtığı anlaşıldı… Göz kuruluğundan korunmak için D vitamini depolarımızı dolu tutmalıyız.

D vitamini cildimizde güneşin UV-B ışınları sayesinde üretiliyor

D vitaminin, D2 (ergokalsiferol) ve D3 (kolekalsiferol) olmak üzere 2 temel tipi var. Güneşin ultraviyole B ışınları sayesinde, cildimizdeki bir kolesterol tipinden (7-dehidrokolesterol) D3 vitaminini üretmekteyiz. D2 vitamini ise vücudumuz tarafından üretilmiyor ve sadece diyet veya vitamin takviyeleri sayesinde vücudumuza alınıyor.

D vitamini göz kuruluğuna karşı gözlerimizi koruyor

Yetersiz güneşlenme ve düşük D vitamini seviyeleri, göz kuruluğuna yol açıyor. O nedenle D vitamini seviyesinin değerlendirilmesi, göz kuruluğu tedavisi açısından son yıllarda önem kazandı. Göz kuruluğu olanlarda, D vitamini seviyesine göre; daha fazla güneşlenme ve/veya D vitamini takviyesi öneriyoruz.

Ayrıca miyopi, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, glokom (göz tansiyonu), diyabetik retinopati (şeker hastalığının göze vurması) ve üveit (göz iltihabı) gibi göz hastalıklarında da D vitamininin rolü olabileceği düşünülüyor ve son yıllarda bu konuda pek çok araştırma yapılıyor.

Göz sağlığımız için yeterli D vitamini seviyesi nedir?

Çoğu insan yeterli seviyede güneş görmediği için, yeterli seviyede D vitamini de üretemiyor. D vitamini sınırlı sayıda gıdada bulunduğu için, beslenme yoluyla da bir çoğumuz yeterli D vitamini alamıyoruz. Ancak D vitamini eklenmiş süt ve tahıl ile somon, sardunya ve uskumru gibi yağlı balıklar D vitamini içeriyor. O nedenle, yılda bir kez, tercihen sonbaharda D vitamini seviyemize baktırmalıyız. Genel vücut sağlığımız için olduğu gibi, göz sağlığımız için de baktırdığımız 25-hidroksi D vitamini seviyesinin 50 ng/ml’nin üstünde olması gerekir. Eğer seviye düşük ise, bu konuyu doktorunuza danışmalısınız.

Son bir not: Güneş gözlüğü takmamız, D3 vitamini üretimimizi engellemez

Yazının Devamını Oku

Göz lazer tedavisi olmayı düşünenlerin bilmesi gereken 8 şey

11 Kasım 2021
Gözlük veya kontakt lenssiz net görüş sağlayan göz lazer tedavileri; günümüzde çok yaygın olarak uygulanıyor. Ancak herkesin göz yapısı lazere uygun olmayabiliyor. İşte, göz lazer tedavisi olmadan önce bilmeniz gerekenler...

iLASIK nedir?

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının femtosaniye lazer ve excimer lazerle “kişiye özel” tedavisine iLASIK adını veriyoruz.

Her göz ve her kornea (lazer tedavisinin uygulandığı şeffaf tabaka) farklı yapıya sahip... Gözlerimiz de parmak izimiz gibi eşsiz ve her birimizin göz haritası farklı…

iLASIK tedavisi, gözümüzün 3 boyutlu haritasını çıkarıyor ve miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının yanısıra aberrasyon denen kişiye özel göz kusurlarının da düzeltilmesini sağlıyor. iLASIK sisteminin sağladığı ölçüm, gözlük ve kontakt lensler için kullanılan ölçümlerden 25 kez daha hassas...

Özellikle astigmatı yüksek olan ve aberrasyonları fazla olan gözlerde iLASIK tedavisi tercih ediliyor.

Kimler iLASIK Olabilir?

Kimler iLASIK Olamaz?

iLASIK Öncesi Yapmanız Gerekenler

Yazının Devamını Oku

Yakın gözlüğünüz olmadan cep telefonunuzu göremiyorsanız, bu yazıyı okuyun

26 Ekim 2021
Kırk yaşından sonra hepimizin yakın görüşü bozuluyor. Markette fiyat etiketini ya da ürünlerin son kullanma tarihini okuyamıyoruz. Restoranda menüyü veya hesabı göremiyoruz… Cep telefonumuza her bakışımızda yakın gözlüğümüzü aramamız gerekiyor…

Kırk yaştan sonra yakını net görememeye “presbiyopi” adını veriyoruz.

Kırk yaştan sonra gözümüzün içindeki doğal lens, esnekliğini kaybediyor ve yakını odaklayamıyor. Yakını görebilmek için yakın gözlüğü, progresif (uzak-yakın birarada) gözlük, multifokal (çok odaklı) kontakt lens ya da trifokal (uzak-orta-yakın birarada) göz içi lens ameliyatı gerekiyor.

Yakın Gözlüğü

Yakın gözlüğü presbiyopinin en basit ve ulaşılabilir çözümü... Ancak pek çok kişi, yakın gözlüklerini sık sık kaybetmekten ya da yakın gözlüğünün “yaşlı” algısı yaratmasından şikayetçi... Yakın gözlüğünü burun ucunda değil de, burun köküne oturan bir çerçevede de kullanabilirsiniz ancak bu takdirde her uzağa bakmada gözlüğü çıkarmanız gerekir.

Progresif Gözlük

Eğer uzak görüşünüz de bozuksa, hem uzak-hem yakın görüş problemini düzelten progresif gözlükler sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Progresif gözlüğün avantajları; uzak ve yakın için ayrı ayrı gözlük taşımak ve takıp-çıkartmaktan kurtarmasıdır. Dezavantajı ise, bilgisayara bakarken net görüş için hafifçe çenenin yukarı kaldırılmasını gerektirmesi ve merdiven inerken derinlik hissinde zorlanma yaratmasıdır. Bu gözlüğün kullanımına alışmak belli bir adaptasyon süresi gerektirebilir. Progresif gözlüklerde camın tasarımı, kalitesi ve çerçeveye doğru odakta takılması; rahat kullanım açısından çok önemlidir.

Multifokal Kontakt Lens

Hem uzak-hem yakın görüş sağlayan kontakt lenslerle başarı %100 değildir. Yani bu lensleri kullananların tamamı kusursuz bir görüşü yakalayamaz. Ancak hem iyi bir görüş, hem de konfor yakalayabilen grup için bu kontakt lensler büyük bir kolaylık sağlar.

Yazının Devamını Oku

“Uzun Süren COVID” tanısı, göz testi ile konuyor

12 Ekim 2021
Corona virüs delta varyantı ilk kez Ekim 2020’de Hindistan’da ortaya çıktı. Aşılar delta varyantına karşı, ilk alt türlere (suşlara) olduğu kadar olmasa da etkili…

Delta varyantı gözde belirtilere yol açıyor mu?

Delta infeksiyonu geçiren kimi kişilerde gözlerde kızarıklık ve konjonktivit bulguları bildirildi. Koronavirüsün ilk suşlarına yakalananlarda aşağıdaki göz şikayetlerine rastlanmıştı:

Delta varyantının da benzer göz şikayetlerine yol açabileceği düşünülüyor ancak elimizde henüz çok kapsamlı veri mevcut değil…

Delta varyantı çocuklarda ağır bir klinik tabloya yol açabiliyor

Delta varyantı, çocukları ve gençleri ilk suşlardan daha fazla etkiliyor. “Çocuklarda multisistem inflamatuar sendrom (MIS-C)” denen ve hayati organları etkileyen nadir bir klinik tabloya yol açabiliyor.

MIS-C, gözlerde kanlanmaya da neden olabiliyor. İlk COVID-19 suşlarında gözlerde kanlanma tek belirti olabiliyordu. MIS-C ise, gözlerde kanlanma ile birlikte ateş gibi ek belirtilere de yol açıyor. Ateş dışındaki diğer MIS-C belirtileri şunlar:

Eğer çocuklarınızda nefes almada zorluk, göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma, deride soluklaşma veya diğer ciddi belirtiler olursa; acil olarak hastaneye başvurun.

Uzun dönem COVID’i anlamada gözler yardımcı olabilir

Yazının Devamını Oku

Sarı renkli gece sürüş gözlükleri faydalı mı?

4 Ekim 2021
Sarı renkli gözlükler, gün ışığında kontrastın artmasını sağlayabilir. Ancak göze daha az ışık girmesine yol açtıklarından, tam tersine gece görüşünü bozabilirler.

Yapılan bilimsel çalışmalarda, gece sarı renkli gözlük kullanımının; yayaların görülmesini kolaylaştırmadığı ve farların yarattığı kamaşmayı azaltmadığı saptanmıştır.

Neden geceleri daha az görürüz?

Işık az olunca, göz bebeklerimiz genişler. Bu da ışığın gözümüze girerken daha fazla saçılmasına yol açar. O nedenle gece görüşümüz, gündüz görüşümüzden daha bozuktur.

Peki gece araba kullanırken nasıl bir gözlük takılmalı?

Eğer gözünüz az da olsa bozuksa, dereceli ve antirefle (parlamaya karşı) kaplamalı bir gözlük kullanmanız gece görüşünüzü artıracaktır. Gündüz şartlarında görmenizi etkilemeyen hafif göz bozukluğunuz, gece çevresel ışık azalınca az görmenize yol açabilir.

Tepe lambasını açık bırakmak gece görüşünüzü artırabilir

Eğer yol müsaitse, arabanın içindeki tepe lambasını yakmak; göz bebeklerinizin küçülmesine yol açarak daha net görmenizi sağlayabilir.

 

Yazının Devamını Oku