1. Bulanık görme
Kan şekeri çok yükselince, gözümüzün içindeki lens şişer. Bunun sonucunda görme bulanıklaşır. Görmenin eski haline dönebilmesi için, kan şekerinin normal sınırlara gelmesi gerekir. Bu süreç, 3 ay sürebilir. Böyle bir durumda, mutlaka göz doktorunuza başvurmalısınız. Göz doktorunuz gözlüğünüzü geçici olarak değiştirebilir ya da gözlüğünüzü değiştirmeden beklemenizi önerebilir.
2. Diyabetik retinopati (şeker hastalığının göze vurması)
Amerikan Diyabet Birliği, fazla şeker yemenin diyabete (şeker hastalığı) yol açmayacağını bildirmiştir. Ancak şeker ile tip 2 diyabet arasında ilişki olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da mevcuttur.
Diyabeti olanlarda, retinopati gelişmesi 5-10 yıl alır. O nedenle yıllık göz muayenesi ile erken tanı ve tedavi sağlanması önemlidir.
Diyabet, vücudumuzun insülin hormonunu üretmesini ya da kullanmasını zorlaştırır. Bunun sonucunda kan şekeri yükselir ve gözün retina (ağ) tabakasındaki küçük damarlara hasar vererek görme kaybına yol açar. Bu duruma “diyabetik retinopati” adı verilir. Diyabetik retinopati tedavisinde gözün ağ tabakasına lazer uygulanması veya göz içine iğne yapılması gibi tedaviler uygulanır. Hastalığın çok ilerlemesi halinde, ameliyat da gerekebilir.
3. Katarakt
Yüksek şeker seviyesi gözümüzün içindeki lenste şişme ve değişimlere yol açar. Şeker hastalığı olanlarda “katarakt” yani lensin şeffalığını yitirmesi riski 2 kez artar. Kataraktın günümüzdeki tek tedavisi ameliyattır.
1. Gözlere iyi gelen besinler tüketmek
Çocuklarımızın göz sağlığı için aşağıdaki sebze ve meyvelerle beslenmesini sağlayabiliriz:
Ayrıca aşağıdaki protein kaynakları da gözler için faydalıdır:
2. Gözleri ovalamamak
Çoğu çocuk uykusu geldiğinde gözlerini ovalar. Kimi çocuklar ise alerjiye bağlı “kaşıntı” veya göz kuruluğuna bağlı “gözüne bir şey kaçma hissi” nedeni ile gözlerini ovalar.
Ancak gözleri ovalamak 2 nedenle zararlı bir alışkanlıktır:
- Kirli elllerle gözleri ellemek, gözün mikrop kapmasına yol açar. Çocuklarda “konjonkitivit” denen bu durum yaygındır.
-
Alerji; kaşıntının yan ısıra, gözlerde kızarma, yaşarma, ip gibi uzayan salgı ve göz kapaklarında şişmeye yol açabilir.
Göz alerjisi nedir? Neler göz alerjisine yol açar?
Polenler, evcil hayvan tüyü, toz, küf, duman ve parfüm göz alerjilerine yol açabilir. Alerjiye yol açan bu maddelerle karşılaşıldığında, göz akımızın üstündeki zar “histamin” denen bir madde salgılar ve bu madde gözlerimizin kızarmasına, şişmesine ve kaşınmasına neden olur. Göz alerjisi olanlarda sıklıkla burunda da alerji olur ve buna bağlı olarak hapşırık, burunda kaşınma ve tıkanıklık izlenebilir.
Alerji mevsimi ne zaman başlar?
Alerji mevsimi nerede oturduğunuza ve neye alerjik olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ağaç polenleri genellikle kış sonu ve baharda belirtilere yol açar. Kimi polenler ise yazın ve sonbaharda salınır. O nedenle alerji mevsimi genellikle baharda başlayıp, Kasım’a dek uzar.
Göz alerjisinden korunmak için neler yapabiliriz?
Eğer polen alerjiniz varsa; bahar/yaz aylarında özellikle polenlerin havada çok bulunduğu sabah ve akşamüstü saatlerinde dışarı çıkmamaya dikkat etmelisiniz. Gözlük veya güneş gözlüğü takmak polenlerle gözünüzün temasını tam kesmese de bir miktar azaltır. Evinizde ve arabanızda camları açmak yerine klima kullanmalısınız. Ama klima ünitelerini düzenli temizlettiğinizden ve filtrelerini sık sık değiştirdiğinizden de emin olmalısınız ki alerjenler içeri üflenmesin.
Aşağıdaki göz problemlerinde de bebeğinizi beklemeden göz doktoruna götürmeyi ihmal etmeyin:
Gözlerde çapaklanma, kızarma
Bebeklerde yaygın bir problem olan çapaklanma ve kızarma çoğu kez gözlerin mikrop kapması (bakteriyel konjonktivit) nedeniyle olur. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte sık görülür. Tedaviyle 1 hafta 10 günde geçer. Tedavide antibiyotikli damla, jel ve pomadlar kullanılır.
Gözde devamlı bir yaşarma
Bebeğinizin gözünde devamlı yaşarma olması, gözyaşı kanal tıkanıklığını gösterir. Bebeklerde sık görülen bir durumdur. Tedavisi için burun kökü bölgesine günde 4 sefer masaj uygulanması gerekir. Masajla ilk 1 yılda tıkanıklık kendiliğinden açılmazsa, “sondalama (probing)” denen teknikle anestezi altında kanal ağzı açılır.
Gözde içe veya dışa kayma
Bu durum gerçek bir kayma (şaşılık) olabileceği gibi, yalancı bir kayma da olabilir. Bebeklerde burun kökü basık olup, göz kapaklarının iç kısımlarında bir cilt katlantısı olabilir; bu görünümün doğurduğu göz kayması izlenimine “yalancı kayma” denir. Eğer bebeğinizde gerçek bir göz kayması varsa; tedavisi gözlükler ve/veya ameliyatla gerçekleştirilir. Yalancı kayma görünümü ise yaş büyüdükçe burun kökü yükseleceğinden kendiliğinden azalır.
Gözlerde kaşıntı, akıntı
Göz Lazer Tedavisi (FemtoLASIK) Nasıl Yapılıyor?
FemtoLASIK tedavisinde gözün şeffaf (kornea) tabakasına 2 farklı lazer uygulanıyor. İlki femtosaniye lazer, yani dalga boyu 1053 nm olan bir kızılötesi lazer... Femtosaniye lazer ile korneada flep adı verilen kapakçık hazırlanıyor.
Diğeri ise excimer lazer, 193 nm dalga boyunda ışın üreten bir cihaz... Excimer lazer ile flep altında kalan kornea yatağına yeni bir şekil veriliyor. Yeniden şekillenen korneanın, göze gelen ışınları kırma gücü değişiyor. Bu sayede gözlük veya kontakt lens kullanma ihtiyacı ortadan kalkıyor.
Kimler FemtoLASIK Olabilir?
Kimler FemtoLASIK Olamaz?
Lazer Öncesi Detaylı Göz Muayenesi ve Tetkikler Çok Önemli
Lazer tedavisi sadece 15 dakika sürse de, öncesinde yapılan göz muayenesi ve tetkikleri 1-1.5 saat sürüyor. Lazer öncesi yapılan ölçümler şunlar:
Muayene ve tetkiklerin titizlikle değerlendirilmesi ve uygun olmayan gözlerin saptanması büyük önem taşıyor. Kornea kalınlığı yeterli olmayan veya kornea şekli düzgün olmayanlara lazer yapılmaması gerekiyor. Aksi takdirde “ektazi” denen ve görme kaybına yol açan kornea hastalığı ortaya çıkabiliyor. Ektazi gelişirse kornea iyice inceliyor ve şekli sivrileşiyor. Ektazi çapraz-bağlama (cross-linking) denen tedavi ile durdurulabiliyor. Ama sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi tedavi etmektense, önlemek çok daha değerli!
Yakın görüş bozukluğu neden olur?
Kırk yaşından sonra gözümüzün içindeki lens esnekliğini kaybediyor. Bu nedenle yakını görememe sorunu başlıyor. Kırk yaş sonrası yakın görüş bozukluğuna “presbiyopi” adını veriyoruz. Yakın görüş bozukluğu, 60 yaşa dek gitgide artıyor.
Yakın görüş bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Yakın görüş bozukluğu için gözlük ya da kontakt lens kullanmak mümkün. Ama bunları kullanmak istemiyorsanız, trifokal lens ameliyatını düşünebilirsiniz…
Trifokal lens nedir?
Bu lensler adlarından da anlaşılabileceği gibi üç mesafede yani yakın, orta ve uzak mesafede gözlüksüz net görüş sağlıyor.
1980’lerin başında bu merceklerin ataları ilk kez üretildiklerinde, sadece uzak ve yakın mesafede görüş sağlayabilmekte, o nedenle “bifokal” veya “multifokal” mercek olarak isimlendirilmekteydiler.
Günümüzde ise teknolojik ilerlemeler ve tasarımlardaki gelişmeler sayesinde, trifokal lenslerle sadece yakın ve uzak mesafe değil; orta mesafe de gözlüksüz görülebiliyor.
Çocuklar VR gözlük kullanabilir mi?
VR gözlük üreticileri, bu gözlüklerin 12-13 yaştan küçükler tarafından kullanımının uygun olmadığını belirtmekte… Bu sınırlama içerik açısından getirilebilir ancak gözlüklerin göz gelişimi açısından bilinen bir zararı yok… Elbette yine de dijital ekran kullanımıyla ilgili yaş sınırlamaları, VR gözlükler için de geçerli: İki yaş altındaki bebekler dijital ekranlara bakmamalı. İki-beş yaş arasındaki çocukların, 1 saatten fazla dijital ekrana bakmalarına izin vermeyin. Beş-onsekiz yaş arasındakiler ise ise eğlence amaçlı olarak 2 saatten fazla dijital ekrana bakmasın…
VR gözlükler, göz kuruluğu yapıyor
Diğer dijital araçlar gibi, VR gözlüklerin de fazla kullanımı göz kırpma sıklığının düşmesine ve buna bağlı olarak gözlerin kurumasına neden oluyor. Göz kuruluğu; gözlerde yanma, batma, kızarma, kaşıntı, bulanık görme ve yorgunluk hissine yol açıyor.
VR gözlükler, taşıt tutması belirtilerine yol açabiliyor
Hareketli bir cisme bakmak, gerçek fiziksel aktivitedeki görsel sinyallerin benzerini beyne yolluyor. Bu durum taşıt tutmasına benzer belirtiler oluşturabiliyor. Bu belirtiler arasında baş dönmesi, bulantı ve kusma yer alıyor.
Göz bozukluğu olanlar, VR gözlük altına kendi dereceli gözlük veya kontakt lenslerini takmalı
Miyop, hipermetrop veya astigmat olanların; VR gözlükleri kendi gözlük veya kontakt lenslerinin üstüne takması gerekiyor.
1. Aşırı yaşarma
Soğuk hava ve rüzgar, dışardayken gözlerimizin yaşarmasına neden olabilir. Bundan korunmanın yolu, koruyucu gözlük takmaktır.
2. Göz kuruluğu
Kışın kapalı ortamlardaki ısıtıcılar göz kuruluğuna yol açabilir. Hem göz kuruluğunun, hem de kış mevsimindeki cilt kuruluğu ve dudak kuruması/çatlamasının nedeni; havadaki düşük nem seviyesidir. Kış havasının gözlerimizi kurutmasını önlemek için bol su içmeliyiz. Ayrıca kapalı ortamlarda bir hava nemlendiricisi kullanılabilir.
3. Kar körlüğü
Kar ve buz, yansıtıcı yüzeyler yaratarak gözümüze giren güneş ışığı miktarını artırırlar. Özellikle yüksek irtifada ve açık havada yapılan kış sporları, güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına gözlerimizin daha çok maruz kalmasına yol açar.
Güneşin UV ışınları, gözün şeffaf (kornea) tabakasında hasar yaratarak gözlerde yanma, batma, ağrı, ışık hassasiyeti ve geçici bulanık görmeye neden olur.
Kar körlüğünden korunmak için, kayak ve diğer kar sporları sırasında mutlaka UV filtreli bir gözlük takın. Gözlerinizde ağrı ve görme kaybı olursa hemen göz doktoruna başvurun.