Prof. Dr. Banu Coşar

Göz sağlığınız için dikkat etmeniz gereken 6 havuz kuralı

17 Ağustos 2021
Havuz kuralı denince aklınıza “atlamak yasaktır”, “bonesiz girmek yasaktır” gibi kurallar geliyor olabilir. Ama göz sağlığımız için dikkat etmemiz gereken havuz kuralları başka…

1. Havuzun pH değerini ve uygun şekilde dezenfekte edilip edilmediğini öğrenin

Havuzlardaki klor ve diğer kimyasallar; gözlerinizde batma, yanma ve kızarmaya yol açabilir. Göz sağlığı için ideal havuz pH değeri 7.4’dür. Ancak girdiğiniz havuzda bu pH değerinin sağlanıp sağlanmadığını bilmiyorsanız, yüzücü gözlüksüz yüzmeyin.

Uygun şekilde dezenfekte edilmemiş havuzlara ise girmeyin!

2. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra gözlerinize suni gözyaşı damlası damlatın.

Gözümüzün ön kısmını, gözyaşı film tabakamız korur. Ancak havuzdaki kimyasallar gözyaşı film tabakamızı yıkayarak, gözümüzü korumasız bırakır. O nedenle havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra suni gözyaşı damlası damlatarak, gözyaşı film tabakanızı destekleyin.

3. Yüzücü gözlüğü kullanın

Havuzda gözümüzü korumanın en etkili yolu, yüzücü gözlüğü takmaktır. Göz bozukluğunuz varsa, yüzücü gözlükleri dereceli de yaptırılabilir.

4. Kontakt lenslerinizle havuz suyu teması olmasın

Yazının Devamını Oku

Göz nezlesi (Adenoviral konjonktivit)

10 Ağustos 2021
Göz nezlesi olarak da bilinen adenoviral konjonktivit, konjonktivit tipleri arasında en şiddetli ve uzun seyredenidir.

Adenoviral konjonktivit, tek tük görülebileceği gibi salgın vakalar şeklinde de izlenebiliyor. Salgınların en sık oluştuğu yerler hastaneler, okullar ve yüzme havuzları.

Adenoviral konjonktivitin bu kadar kolay yayılma nedeni, virüsün bulaştığı yüzeylerde haftalarca kalabilmesi ve virüse yakalanan kişinin belirti vermeden önce virüsü yaymaya başlamasıdır.

Bulaşma, solunum ve göz salgılarıyla temas yoluyla olur. Virüs, ortak havlu kullanımından da geçer. Virüs kapıldıktan 4-10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlar. Takip eden 12 gün boyunca, virüsü kapan kişinin bulaştırıcılığı devam eder.

Adenoviral konjonktivitin belirtileri nelerdir?

Yazının Devamını Oku

Neden göz yaşı dökeriz?

5 Ağustos 2021
Bazen sevinçten, bazen üzüntüden, bazen de sadece soğan doğrarken göz yaşı dökeriz…

Üç tip gözyaşı vardır:

Bazal göz yaşı
Bazal gözyaşı, gözlerimizi her an ıslak tutan gözyaşı tipidir. Bazal gözyaşı, gözlerimiz ile dünya arasındaki bir bariyerdir, pislik ve atıkları gözden uzak tutar. Bazal gözyaşı, gözümüzün kornea (şeffaf) tabakasını nemlendirir, besler ve korur. 

Refleks göz yaşı

Yazının Devamını Oku

Tatilde göz problemleri için ilk yardım önerileri

28 Temmuz 2021
Tatildeyken başınıza gelebilecek göz problemleri canınızı sıkmasın.

Tatilde en sık rastlanan göz problemleri için ilk yardım önerilerim şunlar:

Göz kapağınızı sivrisinek ısırırsa…

Göz kapağını sinek ısırması veya böcek sokması, göz çevresinde belirgin bir şişliğe (ödem) yol açar. Özellikle çocuklarda, göz kapaklarındaki şişlik gözlerin tamamen kapanmasına yol açacak kadar şiddetli olabilir. Böyle bir durumda, ilk 24 saat göz kapaklarına soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Şişliğin daha da artmaması için gözlerinizi kaşımaktan kaçınmalısınız. Göz çevresine antihistaminik krem uygulamalarıyla, birkaç gün içerisinde şişlik geçer.

Gözleriniz çapaklanırsa…

Yazının Devamını Oku

Kontakt lens kullanırken dikkat etmeniz gereken 10 kural

21 Temmuz 2021
Kontakt lensler hayatımızı çok kolaylaştırıyor. Ancak kontakt lenslerin yanlış kullanımı ciddi göz problemlerine yol açabiliyor.

O nedenle sizler için 10 maddelik bir kontakt lens kullanım kılavuzu hazırladım:

Madde 1. Kontakt lens almadan önce göz muayenesi olmalısınız. Muayenede göz doktorunuz size uygun kontakt lens ölçülerini ve göz derecelerinizi belirler.

Madde 2. Lenslerinizi takmadan ve çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.

Madde 3. Önce kontakt lenslerinizi takmalı sonra makyaj yapmalısınız. Makyajınızı silmek istediğinizde de sıra aynıdır: Önce lenslerinizi, sonra makyajınızı çıkarın.

Yazının Devamını Oku

Renk körleri dünyayı nasıl görür?

14 Temmuz 2021
Pek çok insan renk körlerinin dünyayı sadece siyah-beyaz ve gri tonlarında gördüğünü sanır. Oysa bu büyük bir yanılgı...

Renk körleri sanıldığının aksine renkleri görebilirler. Ancak renk körlüğünün tipine göre kimi renkleri soluk görürler ya da kimi renkleri birbirinden ayırt edemezler. Renk körlerinin ayırt edemediği renkler genellikle kırmızı ve yeşildir. Daha nadir olarak mavi ve sarıyı ayırt edemeyen renk körleri de vardır.

Aslında renk körlüğü tanımlaması çok uygun bir tanımlama değil. Çünkü körlük söz konusu değil. Onun yerine “renk görme bozukluğu” demek daha doğru olacaktır.

Renk körlüğü tahmin edilenden çok yaygındır. Çoğunlukla cinsiyete bağlı kalıtım gösterir. Bu yüzden erkeklerde kadınlardan çok daha sık izlenir: Yaklaşık 12 erkekten biri (%8) ve 200 kadından biri (%0,5) çeşitli derecelerde renk körüdür. 

Renk körlüğü neden olur?

Yazının Devamını Oku

Glokom (Göz tansiyonu) hastalığının güncel tedavisi: Lazer mi, göz damlaları mı?

6 Temmuz 2021
Tüm dünyada yaklaşık 70 milyon kişiyi, ülkemizde ise yaklaşık 1 milyon kişiyi etkileyen “glokom” hastalığı halk arasında “göz tansiyonu” olarak biliniyor.

Glokom görmeyi tehdit eden ama ilk başlarda belirti vermeden ilerleyen sinsi ve ciddi bir hastalık. Glokomda erken tanı ve tedavi, görme kaybını önlemek açısından çok önemli.

Glokom tedavisinde artık göz damlaları yerine doğrudan lazer tedavisi uygulanıyor

Geçmiş yıllarda glokom tanısı konunca, göz tansiyonunu düşürücü (antiglokomatöz) göz damlaları ile tedaviye başlanırdı. Ancak son yıllarda “SLT” adını verdiğimiz lazer tedavisi de çok etkin ve güvenli sonuçlar veriyor ve damla tedavisine başlamak yerine doğrudan lazer uygulanabiliyor.  

2018 yılında yapılan “Glokomda ve Oküler Hipertansiyonda Lazer” çalışması, SLT tedavisinin glokomda ilk basamak tedavi olarak uygulanabileceğine dair güvenlik ve etkinlik verisi sağladı. Bu çalışmada, SLT yapılan hastaların %93’ü hedef göz tansiyonuna ulaşırken, göz damlası kullananların %91,3’ü hedef göz tansiyonuna ulaştı. Ayrıca SLT yapılmış kişilerde hastalık, damla tedavisi kullananlardan daha az ilerledi.

Yazının Devamını Oku

Göz kaşıntısı neden olur?

29 Haziran 2021
Çoğumuz, zaman zaman göz kaşıntısı yaşarız. Göz kaşıntısının çok farklı nedenleri olabilir.

Göz kaşıntısının en sık nedeni alerjidir

Göz kaşıntısı; gözlerimizden “histamin” denen maddenin salınması sonucu oluşur. Histamin ayrıca gözlerimizde kızarma ve şişliğe yol açar. Gözlerimizden histamin salınmasına yol açan dış etkenlere ise “alerjen” denir. En sık karşılaşılan alerjenler; polenler, toz ve hayvan tüyüdür.

Göz alerjileri “mevsimsel” olarak veya “yıl boyu” görülür.

Mevsimsel alerjiler, en sık bahar ve sonbaharda izlenir. Mevsimsel alerjilerin en sık nedeni polenler, çimler ve otlardır.

Yıl boyu süren alerjiler ise sıklıkla küf ve toz gibi alerjenlere bağlı olarak gelişir.
Kullandığımız ürünlere karşı da alerji gelişebilir. Bu ürünlere örnek olarak kontakt lens solüsyonları verilebilir. Göz kaşıntısına yol açabilecek diğer ürünler ise şunlardır:

- Göz tansiyonu (glokom) damlaları başta olmak üzere kimi göz damlaları

Yazının Devamını Oku