Prof. Dr. Banu Coşar

Güneş gözlüğü ile ilgili doğrular ve yanlışlar

2 Haziran 2021
Güneşli günler kapımızda! Elbette güneşli günlerin olmazsa olmazı birbirinden şık modelleriyle güneş gözlükleri… Güneş gözlükleri sadece güneşin parlaklığına karşı rahatlık sağlamıyor, aynı zamanda gözlerimizi ve göz çevremizi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyor.

Peki güneş gözlüğünüzün gözlerinizi gerçekten koruyup korumadığını nasıl anlayabilirsiniz? Güneş gözlüğü seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmelisiniz? Peki güneş gözlüğünüzün gözlerinizi gerçekten koruyup korumadığını nasıl anlayabilirsiniz? Güneş gözlüğü seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmelisiniz?

Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmak, hiç kullanmamaktan daha zararlı
Güneş gözlüğünüzün camı güneşin UVA ve UVB ışınlarına karşı %100 koruma sağlamalı. Kalitesiz güneş gözlüklerinin camları sadece kozmetik bir boya ile renklendirilmiş ve ultraviyole filtresi içermiyor olabilir. Böyle renkli camların arkasında göz bebeğimiz genişler ve bu da gözümüze daha çok UV ışınının girmesine yol açar. O yüzden güneş gözlüğü alırken mutlaka UV filtresi olduğundan emin olmalı ve güvenilir markaların güneş gözlüklerini tercih etmeliyiz. 

Elinizdeki gözlüklerin UV koruması olup olmadığını anlamak için de bir optisyene (gözlükçü) başvurabilir ve fotometre cihazı ile gözlüğünüzün koruyuculuğunu kontrol ettirebilirsiniz.  

Yazının Devamını Oku

Yakın gözlüğü mü? Asla!

25 Mayıs 2021
Ne kadar genç görünürsek görünelim ve ne kadar genç hissedersek hissedelim, yakın gözlüğü yaşımızı ele veriyor.

Yakın gözlüğü takmak sadece bizi yaşlı gösterdiği için estetik olarak istemediğimiz bir durum olmakla kalmıyor. Aynı zamanda işlevsel olarak da hayat kalitemizi düşürüyor. Markete gidince raflardaki ürünlerin etiketini okuyamamak, restoranda menüyü görememek veya cep telefonumuza gelen mesajı yakın gözlüğümüzü aramadan hemen okuyamamak hiç konforlu değil.

Neyse ki yakın gözlüksüz net görüş sağlayan trifokal (akıllı) göz içi lenslerle bu sorun başarıyla çözülüyor.

Yakın gözlüğünden kurtulma ameliyatı, teknik olarak katarakt ameliyatıyla aynı… Bu ameliyatta, yakına bakarken odaklama kabiliyetini yitirmiş olan kendi doğal lensimizi alıyor ve yerine yapay 3 odaklı (trifokal) bir lens yerleştiriliyor. Trifokal lens uzak, orta ve yakın mesafelerde net görüş sağlıyor.

Herkes trifokal göz içi lens ameliyatı olabilir mi?

Trifokal göz içi lens ameliyatı; 40 yaş üstü olup, yakın gözlüğü takmak istemeyenlere uygulanıyor. Ama ne yazık ki herkesin göz yapısı bu ameliyata uygun olmayabiliyor.
Detaylı göz muayenesi ve tetkikler sonucunda, gözün trifokal lense uygunluğu belirleniyor. Trifokal göz içi lens konabilmesi için, gözün Kappa ve Alfa açısı denen açılarının düşük olması ve gözün kontrast duyarlılığının yeterli seviyede olması gerekiyor.

Gözün ağ (retina) tabakasında, şeffaf (kornea) tabakasında ve göz sinirinde problemi olanlara trifokal lens konmuyor.

Trifokal lens ameliyatı 15-20 dakika sürüyor

Yazının Devamını Oku

Kataraktla ilgili en çok merak edilenler

19 Mayıs 2021
Gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.

Günümüzde kataraktın tek tedavisi ameliyat… Güncel katarakt cerrahisi “fakoemülsifikasyon (fako)” ya da “femtofako” denen yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Fako yönteminde sadece ultrason enerjisi kullanılırken, femtofako yönteminde hem femtosaniye lazer, hem de ultrason enerjileri ile katarakt temizleniyor.

Katarakt çok yaygın bir göz hastalığı olunca, katarakt hakkında merak edilenler de haliyle çok fazla. Katarakt ameliyatıyla ilgili en çok sorulan soruları aşağıda cevapladım:

Katarakt ameliyatı sonrası ne zaman banyo yapabilirim?

Bir hafta sonra. O zaman zarfında başınızı geriye eğerek, saçlarınızdan akan şampuanlı sular gözünüze kaçmayacak şekilde yardımla saçınızı yıkatabilir ve boyundan aşağı duş alabilirsiniz.

Takılan lens gözümde ne kadar kalabilir?
Ömür boyu.

Yazının Devamını Oku

Çağımızın salgın hastalığı: Miyopi

11 Mayıs 2021
Miyopi günlük hayatta çok sık karşılaştığımız bir göz kusuru. İstatistiklere göre Avrupa ve Amerika’da toplumun %30-40’ı, Asya’da ise %70-90’ı miyop.

Miyopi günümüzde lazerle tedavi ediliyor. Ama ilerlemesini durdurmak konusunda bilim maalesef o kadar fazla yol alamadı.

Miyopi neden olur?

Göz kusurlarının oluşumunda kalıtımın ve çevresel etkenlerin rolü var. Miyoplarda göz küresi normalden uzun. Aşırı okuma ve bilgisayara bakma gibi yakın görüş aktiviteleri ise miyopiyi başlatan ve/veya artıran çevresel risk faktörleri…

Miyopi kaç yaşında başlar?

Yazının Devamını Oku

Badem göz ameliyatı

5 Mayıs 2021
Son yıllarda “badem göz” adıyla anılan göz estetik ameliyatı çok popüler oldu. Bu ve benzeri ameliyatlar için kedi gözü (cat eyes), tilki gözü (fox eyes), güzel göz (bella eyes) gibi pek çok farklı isimlendirmeler de yapılıyor.

Bu yazımda sizlere badem göz ameliyatını ve badem göz ameliyatıyla birlikte sıklıkla aynı seansta uyguladığımız diğer göz estetik ameliyatlarını özetleyeceğim:

Badem göz nedir?

Öncelikle badem gözün (“almond eye”) ne olduğunu ve neden tercih edilen bir göz şekli olduğunu tanımlayalım…

Üst göz kapağının alt göz kapağı ile birleştiği köşelere “kantus” adı verilir. Kantuslardan buruna yakın olanına “iç kantus”, kulağa yakın olanına ise “dış kantus” denir. İç ve dış kantus arasından geçen hayali çizginin eğimine ise “kantal eğim” denir. İç ve dış kantus tam aynı hizada olduğunda, kantal eğim nötraldir. Badem gözde; dış kantus, iç kantustan daha yukarıdadır. Badem göz, genç ve güzel olduğu kabul edilen göz şeklidir. Yaşlanmayla birlikte göz çevresindeki dokuların gevşemesiyle dış kantus aşağı doğru düşer ve aşağı düşük göz görünümü oluşur. Yapısal olarak da aşağı düşük gözlü olunabilir. Aşağı düşük göz ise estetik olarak tercih edilmeyen, kişiye yaşlı ve yorgun bir ifade veren göz şeklidir.

Badem göz ameliyatı nedir?

Yazının Devamını Oku

Göz altı morluklarının tipleri nelerdir, neden olur ve nasıl geçer?

27 Nisan 2021
Gözaltı morlukları kadın olsun, erkek olsun pek çok kişinin ortak sorunu… Kişiye sürekli yorgun veya hasta bir ifade veren göz altı morluklarının çeşitli tipleri ve farklı oluşma mekanizmaları var. Tedavisi de ancak morluk tipine uygun yapılırsa başarılı oluyor.

Bu haftaki yazımda bu yaygın sorunun nedenlerini ve çözümlerini sizlerle detaylı olarak paylaşacağım.

Göz altı morluklarının tipleri ve nedenleri nelerdir?

Göz altı morluklarının oluşumunda 4 faktör rol oynar:

1. Göz çevresinde kahverengi pigment (melanin) artışı: Bu tip morluklara pigmente tip morluk denir ve rengi kahverengi/gridir.

2. Göz çevresindeki kılcal damarların geniş-kalın veya sayıca fazla olması: Kan dolaşımın göz çevresinde yavaş olması, yüzeysel kılcal damar ağının genişlemesi ve oksijenlenmemiş kan varlığı, göz altında morarma yaratır. Bu tip morluklara vasküler (damarsal) tip morluk denir travma sonrası ciltte oluşan morarmalara benzer. Bu tip morlukların rengi kırmızı/mordur.

3. Göz altında cilt gevşemesine bağlı çöküklük ve gölgelenme: Yaşlanmayla birlikte göz altında torbalar ve halka şeklinde çökme/gölge/mor halka oluşur.

4. İlaç kullanımı: Bazı ilaçlar ve bimatoprost içeren göz tansiyonu damlaları göz çevresinde koyulaşmaya yol açar.

Göz altı morluklarının büyük çoğunluğu, mikst tip göz altı morluğudur, yani pigmente ve damarsal tip bir arada bulunur.

Yazının Devamını Oku

Covid-19 pandemisi göz lazer ameliyatına olan ilgiyi neden artırdı?

19 Nisan 2021
Covid-19 pandemisi, evden çalışma ve uzaktan eğitim nedeniyle bilgisayar kullanımını çok artırdı. Gözlerimizi bu kadar fazla kullanmak, hepimize göz sağlığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarından kurtulmak amacıyla uygulanan göz lazer tedavisine olan ilgi de pandemi boyunca hem ülkemizde hem de tüm dünyada arttı. Göz lazer tedavisi olmanın hayat kalitesini artıran pek çok faydası var:

- Gözlüklere veya kontakt lenslere bağlı kalmadan net görüş,

- İstediğiniz sporu gözlüksüz veya kontakt lenssiz rahatça yapabilmek,

- Yüzerken veya deniz kenarında gözlüksüz net görebilmek,

Yazının Devamını Oku

Sigara gözlerinizi yaşlandırır

13 Nisan 2021
Sigaranın akciğer ve kalp hastalıklarına yol açtığını hepimiz biliyoruz… Oysa sigaranın göz sağlığımız üzerinde de çok olumsuz etkileri var.

Göz kuruluğu

Göz kuruluğu olanların sigara içmesi, gözlerinin daha fazla yanmasına, batmasına ve kızarmasına yol açar. Sigara içenlerde göz kuruluğu riski 2 kat daha fazladır.

Katarakt

“Katarakt”, gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesidir. Katarakt, görmenin azalmasına yol açar ve tek tedavisi ameliyattır. Sigara kullanımı katarakt riskini 2 kat artırır.

Yazının Devamını Oku