“EN iyi iş bildiğin iş” sözü birçok girişimcinin yol haritasını oluşturmasında itici güç olmuş. Bu, Ayşan Aslıhan Şişman için de geçerli. Profesyonel hayatın ardından antik kentlere ve kültürel mirasa karşı olan tutkusunu işi haline dönüştürmeye kafa yormuş Ayşan Hanım... Ve 2021’de ‘ILIA BRAND’ markasını kurmuş. Farklı coğrafyaların mirasını yeniden yorumlayarak fular, şal, mendil ve kimonolar tasarlamış. İstanbul’da başlayan hikayeyi bugün doğduğu topraklarda, Çeşme’de devam ettiren Ayşan Aslıhan Şişman’la tarih ve kültür kokan girişimcilik serüvenini, yarınlara dair planlarını konuştuk.
ALERJİ FİTİLİ ATEŞLEDİ
İstanbul-Çeşme arasında geçen bir hayat yaşayan, 1992’de tarihçi akademisyen anne-babanın kızı olarak dünyaya ‘Merhaba’ diyen Ayşan Hanım, İzmir Tevfik Fikret Lisesi’nde geçen eğitiminin ardından İstanbul Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni kazanmış. Üniversite eğitimi için 2011 sonunda İstanbul’a taşınan Ayşan Aslıhan Şişman’ın öğrencilik yılları şehri keşfetmekle, tarihi mekanları ve müzeleri her defasında ilk kez geziyormuş heyecanıyla geçmiş. “Bu arada doğuştan gelen yumurta alerjimi sürekli bir farkındalık ve sosyal sorumluluk projesi yönünde değerlendirmeye çalıştım” diyen Ayşan Hanım, hikayenin devamını şöyle aktarıyor:
İLK GİRİŞİM SANALDA OLDU
ASLINDA girişimciliğin doğasında bir yeniliğe imza atma ya da daha önce hiç kimsenin yapmadığını yapma isteği hep var oldu. İşte bu arayışlar yıllardır birçok girişimin fitilini ateşliyor. Aydınlı Özden Gözlüklü Saka, her ne kadar 6 yaşından itibaren aile işinde çalışsa da girişimci ruhu ona kendi hikayesini yazdırmış. Kızının alerji problemini yüksek polifenollü zeytinyağıyla atlatması da Saka’ya büyük bir ilham vermiş. Ve ölümsüz ağaca olan borcunu “Defnelia Olive Ixir”i kurarak ödeme yoluna gitmiş. Bugün Kuşadası’nda yaşayan ve yüksek polifenollü zeytinyağını daha çok kişiye ulaştırmak adına yoğun bir mücadele veren Defnelia’nın kurucusu Saka ile girişimcilik yolculuğunu konuştuk...
HER BİRİMİNDE ÇALIŞTI
ŞAHİKA Yörükoğlu Aşkıner... Varlıklı bir aileden gelse de kendi çabalarıyla başarıyı yakalamış bir iş insanı... Karşısına çıkan zorluklar karşısında hiçbir zaman yılmayan mücadeleci bir kadın girişimci. Özsimge Tekstil’in kurucusu Şahika Yörükoğlu Aşkıner ile kariyer yolcuğundan, yarınlara dair planlara ve girişimciliğe kadar birçok konuyu konuştuk. Tire’de çiftçi ve sanayici bir ailenin kızı olarak dünyaya ‘merhaba’ diyen Şahika Yörükoğlu Aşkıner, Gazi İlkokulu, İzmir Amerikan Kız Koleji’nin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden 1987’de mezun olur.
27’SİNDE KENDİ İŞİNİ KURDU
Üniversite sonrası profesyonel iş hayatına adım atan Şahika Yörükoğlu Aşkıner, sırasıyla Vestel Dış İlişkiler, Türk Ekonomi Bankası ve Akdeniz Tekstil’de kariyerine yön verir. Akdeniz Tekstil’de çalıştığı süreçte de hazır giyim ve tekstil sektörüne olan ilgisinin arttığını söyleyen Aşkıner, “Bu sektöre olan sevgimle de ‘neden kendi işimi kurmuyorum’ fikri ortaya çıktı. 27 yaşımda neredeyse sıfır sermayeyle İzmir’de 1992’de Özsimge Tekstil’i kurdum” diyerek, kendi hikayesinin doğuş öyküsünü paylaştı.
HİÇ GOCUNMADAN ÇALIŞTI
Ailesinden hiçbir destek almadan, tamamen kendi çabasıyla kurduğu şirketinde şoförlük de yapan Aşkıner, mesai yapan işçilerine yemek de pişirir. “Hedefiniz varsa çabalamaktan vazgeçmemek gerekiyor” diyen Aşkıner, şöyle devam etti:
ASLINDA bir çoğumuzun hayalidir yoğun şehir-iş hayatından sıyrılıp Ege’nin mavilikleri ve yeşiliyle buluşmak... Sürekli olan seyahatler, susmayan telefonlar, bitmeyen teklifler, bütçeler, ihaleler, trafik, stres dolu bir hayat... İşte bu uzayıp giden liste sonucunda Burcu Çıtlak da, “Bunu neden yapıyorum?” demiş ve rotasını İstanbul’dan Bodrum’a çevirmiş. Tabii yalnız da gelmemiş. Kız kardeşi Aysun’la ‘kurumsaldan kumsala’ geçiş yapan Burcu, Bodrum’da en büyük hayalleri olan bir butik otel işletmeye başlamış. Bugün 7 odalı White And Blue Hotel’i işleten Çıtlak kardeşlerle şehirden kaçış hikayelerini ve kendi işlerini kurma serüvenlerini konuştuk.
ULUSLARARASI ETKİNLİKLER
Burcu ve Aysun doğma büyüme İstanbullu, ama aslen Karadenizli. Halkla ilişkiler mezunu Burcu, daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde etkinlik yönetimi eğitimi almış. Uzun yıllar İstanbul’da yüzlerce davet ve düğün organize etmiş. Bunların pek çoğu da adından söz ettiren kişilerle seçkin yerlerde olmuş. Ardından Türkiye’nin her yerinde uluslararası kongreler ve etkinliklerin gerçekleşmesi noktasında özel organizasyonların her aşamasını yönetmiş. Ticaret mezunu Aysun ise yine İstanbul’da insan kaynakları uzmanı olarak çalışarak bu alanda kariyer yapmış.
BUNU KENDİME NEDEN YAPIYORUM
İNSANOĞLU hep bir arayış ve kendini bulma gayreti içinde... Özlem Yörük de küçük yaşta resim kursuna gitmek adına evin kapısını çekip çıkarak bu arayışta ilk adımı atmış. Resme olan ilgisi ise o kursla sınırlı kalmamış. Üniversite eğitimini de aldığı yıllarda bu yeteneğinin yanına takı tasarımını da ekleyen Yörük, hobisini süreç içinde mesleği haline getirmiş. Tasarladığı takıları 5 yıl boyunca bir tezgahta sattıktan sonra Alaçatı’da kendi mağazasını açan Özlem Yörük’ün ünü bugün ülke sınırlarını aşmış durumda. Alaçatı’nın yanı sıra 3 ülkede daha mağazası bulunan ve ihracat yapan Atölye Özlem Yörük’ün kurucusu Yörük’le girişimcilik hikayesini, yarınlara dair planlarını konuştuk.
EVİN KAPISINI ÇEKİP ÇIKAR
1978 İzmir doğumlu Özlem Yörük’ün resme olan merakı aslında ilkokuldan itibaren başlamış. Öyle ki liseyi bitirene kadar tüm okul defterlerinin bir köşesinde kimi zaman karakalem, kimi zaman portre bazen de çizimler yer almış. Tabii Yörük, süreç içinde bu yeteneğini daha da geliştirmek istemiş. Bunun için bir kursa gitme kararı almış. Ama o zamanın koşullarında bu talebi aile içinde çok da karşılık bulmamış. “Ben de kurs için evin kapısı çekip gittim. Bu kurs yeteneğimi daha da geliştirmem adına benim hayatımda önemli bir dönüm noktası oldu. Hocalarımın yönlendirmesiyle yeteneğim tescillendi ve güzel sanatlar okumam gerektiğini söylemeye başladılar” diyen ve o süreçte açıköğretimde işletme okuyan Özlem Yörük, hocalarının sözlerinden sonra üniversite tercihini değiştirme kararı almış.
* Atölye Özlem Yörük 12 ay açık bir mekan. Özlem Yörük kış aylarında ise koleksiyonları için farklı malzeme bulmak adına yurtdışına seyahatler yapıyor. İlginç taşlar bulan Yörük, “Orijinal taşlar ve özel kemiklerden koleksiyonlar hazırlıyorum” bilgisini paylaşıyor.
RESMİN YANINA TAKIYI EKLEDİ
ALPER Uyar her ne kadar spor alanında eğitim alsa da kariyerine hizmet sektöründe devam etmeyi tercih eden bir isim. Cankurtaran olarak başlayan çalışma hayatına süreç içinde SPA yöneticiliğini de ekleyen Uyar, bu alanda edindiği deneyimi üniversiteden arkadaşı Şuayip Erdinç’le ortak bir girişimle taçlandırmış. Kuşadası’nda ‘İra’ markasıyla SPA merkezi kurarak başlayan girişimcilik macerasına bugün yeni aktörler ekleyen ve ortağıyla Türkiye için katma değer yaratmayı hedefleyen Alper Uyar’la kariyer yolculuğunu ve yarınlara dair planlarını konuştuk.
HER YAZ ÇALIŞTI
Uyar, 23 Kasım 1980 İzmir doğumlu. Ailenin ikinci çocuğu. İlk, orta ve lise eğitimini Turgutlu’da tamamlayan Alper Uyar, hayatının önemli bir parçası haline gelen basketbola ilgisinin ilkokul yıllarında başladığını söylüyor. Spora olan tutkusuyla 1999’da Manisa Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na burslu kazanan Uyar, hikayenin devamını şöyle anlatıyor:
“Akademik yolculuğum boyunca kendimi basketbola adadım. Spor salonlarında ve spor tesislerinde hatırı sayılır zaman geçirdim. Üniversite okumak hayatımda yeni bir sayfa açtı. İlgimi çeken kurslara kaydoldum. Birinci yılımda Kuşadası’nda yeni kurulan bir tesiste sertifikalı cankurtaran alımı yapıldığını duydum. Şimdilerdeki değerli ortağım ve üniversite arkadaşım Şuayip Erdinç’le birlikte başvurdum ve kabul edildim. Böylece Kuşadası maceram başlamış oldu. Üniversite eğitimim bitene kadar her yaz orada çalışmaya devam ettim.”
PELİN Güneşoğlu ve Mediha Güngörtire... Hemcinsleri için de projeler geliştiren, onlara fayda sağlamayı kendilerine amaç edinen iki kadın girişimci. Bölgenin değerine üreterek katma değer yaratmayı hedefleyen ve bunları da ortaklık kültürüyle hayat geçirmeyi misyon edinen iki iş insanı. Demeter Kimya ve Gıda’nın kurucusu, Ortak Alan’ın yaratıcıları Mediha Güngörtire ve Pelin Güneşoğlu’yla hem kariyer yolculuklarını hem yeni ortaya çıkan girişimlerini hem de yarınlara dair hayallerini konuştuk.
Mediha Güngörtire
KENDİ HİKAYELERİNİ YAZDILAR
FESİH Demirer... Hazır giyim ile tekstile dair hiçbir bilgi ve birikimi olmamasına rağmen işin her kademesinde çalışarak başarıyı yakalamış bir sanayici. Bu topraklarda üretmeye sevdalı bir girişimci. FB Tekstil’in kurucularından Fesih Demirer ile kariyer yolculuğundan kendi işini kurma serüvenine ve yarınlara dair planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 1969 Muş Bulanık doğumlu Fesih Demirer, 4 yaşında ailesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne göç ettiklerini belirterek, hikayesinin devamını şöyle anlattı:
18’İNDE MEMUR OLDU
“Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Bir an önce iş hayatına atılmak, meslek edinmek adına lise tercihimi meslek lisesinden yana kullandım. O yıllarda Köy Enstitüsü mantığıyla kurulmuş meslek liseleri vardı. Ben de Ankara’da bulunan ‘Maliye Meslek Lisesi’ne gittim ve yatılı okudum. Lisenin ardından da 18 yaşımda Maliye Bakanlığı’nda memur olarak kariyer hayatım başlamış oldu. Bir yandan da Anadolu Üniversitesi’nde İşletme okumaya başladım.”
İŞİN MUTFAĞINA GİRDİ