İlker Yasin

Hayal gücü bile yetmez

19 Şubat 2016
NEUCHATEL rövanş maçının üç gün öncesinde Ankara’da 6 Kasım 1988’de TRT Spor Stüdyosu’nda konuğumdu.

Mustafa Denizli.3-0 kaybettiği maçın rövanşı için “Yüzde 51 tur atlarız” diyor; Türkiye, 40 yaşında heyecanı yüksek, düşleri sınırsız bu adamın arkasına takılıyordu.

 

Neuchatel ve Monaco maçları, Galatasaray’ın 2000’de Avrupa Kupası ile sonuçlanan Ali Sami Yen felsefesinin ayağa kalktığı yılların maçlarıydı.

 

BU KADRO YETMEZ

 

2014 Ocak ayında Azerbaycan’da çalışırken Türkiye için “Ya olmazsa korkusu içindeki korkaklar ülkesi” ve 10 Aralık 2015’te ise, “Hiç kimse endişe etmesin, Galatasaray için 21. haftada çok farklı tablo ortaya çıkar” diyen Denizli ile “Bunları da atlatırız”, “Galatasaray’ın şansı her zaman yüzde 51” diyen Denizli, artık bir gerçeği görmeli ve kabul etmeli.

 

Yazının Devamını Oku

3 K... Kadıköy'de Kasımpaşa'ya Kadlec’le

13 Şubat 2016
USTURANIN gırtlağına saplanacağı korkusu ile asla berbere gitmeyen ve “Cesaretime itimat etmektense korkuma itimat ederim” diyen Alman filozof Arthur Schopenhauer gibi, bizim Vitor Pereira...

Resmen içeride-dışarıda hep korkusuna itimat ediyor.

 

Son 2 maçta Antalya’dan 4, Amed’den 3, toplam 7 gol yiyen Fenerbahçe’de “Vitor Pereira, bayıldığı savunma futbol dinamiğinin tutucuları Topal ve Souza’nın ikisinin birden cezalı olduğu bir maçta, savunma inadını bu cezalarla kırar, atak ve kreatif bir orta saha ile sahaya çıkar” diyenler yanıldı.

 

EL FRENİ KADLEC

 

Donk, Derdiyok, Scarione başta olmak üzere sattıkları, sakat ve cezalılarıyla ilk yarıdaki kadrosunun yarısını yitirmiş Kasımpaşa karşısında Fenerbahçe’de bu genç kadro Topal ve Souza’nın eksikliğini hissetmemeliydi, hissetmedi.

 

Yazının Devamını Oku

İki kaleci iki farklı takım

7 Şubat 2016
İKİ teknik direktör düşünün...

İkisi de futbolculuğunda kaleciydi.

 

Biri dünyanın en önemli ofansif oyuncularıyla, defansif, sağlamcı, ‘bir at üstüne yat’ felsefesini benimseyen Vitor Pererira.

 

Diğeri Pereira kadar sağlam bir savunmacı, yani golü atan değil attırmayan bir adam Şenol Güneş. O, takımını atak, bol paslı, yardımlaşmalı ve gol odaklı futbol oynamasını istiyor.

 

Hangisinin takımı şampiyon olacak?

 

Yazının Devamını Oku

Makyavelist Felsefeyle...

19 Ocak 2016
HAKEMLERDEN ‘severek nefret ettiklerimiz’ diye bahseder futbolun içindekileri.

Bakışları, vücut diliyle verdiği penaltıya inanmayan Alper Ulusoy, ligin son sırasında, 10 puanla kümede kalma kavgası veren Eskişehirspor’dan çok, kendi kariyerine ve yüreğine ihanet etti.

 

Fernandao’nun şutunda, Sezgin’in topa elle müdahalesi açık bir penaltı.

 

Ulusoy, görmemiş olabilir, bu kritik olayı atlayabilir.

 

Ama arkadaki Nani’nin sağ ayağını, öndeki Emre Güngör’ün sol baldırına dayadığı pozisyonda penaltı veremez.

 

Yazının Devamını Oku

Diego'ya alternatif

13 Ocak 2016
ŞAMPİYONLAR Ligi ve Avrupa Ligi statüsüne kavuşturulan Türkiye Kupası eleminasyon programı, ihaleye giren yayıncı kuruluşları kafaya alma, onları lig usulü maç sayısı hesabıyla ve reyting felsefesiyle kandırma üzerine kurulu.

Avrupa’da knockout sistemi uygulanıyor kupada.

 

Yani çift maçlı eleminasyon sistemi.

 

Dün 3 maçta 9 puana ulaşmış ve gruptan çıkmayı neredeyse garantilemiş F.Bahçe ile hiç puan alamayan Giresun maçında tribünlerde sadece 2 bin seyirci vardı.

 

Grup değil de baştan gelen elemenisyon sistemi finale kadar uygulansaydı seyirci daha fazla olacaktı.

 

Yazının Devamını Oku

Bir Melo değil ama...

9 Ocak 2016
PTT 1. Lig’de 17 maçın sadece üçünü kazanmış ve ilk yarıyı sonuncu bitirmiş Karşıyaka’nın G.Saray’ı İstanbul’da yenmesi kupa tarihinin şok sürprizlerinden biri olurdu.

Ama G.Saray’ın Kastamanu önündeki kupa ve ligdeki son Kayseri maçındaki kötü futbolunu hatırlayanlar, dün Ryan Donk’u heyecanla izlediler ve “Devre arasında G.Saray’da değişen ne oldu” sorusuna cevap aradılar.

 

Donk’tan başlayamım: Melo’nun gidişinden bu yana defans dörtlüsü önündeki ikilide Selçuk’a partner bulmak için Hamzaoğlu da, Denizli de ona yakın futbolcu denedi.

 

Olmadı, hiçbiri.

 

Peki Donk ilaç olacak mı?

 

Yazının Devamını Oku

Bir adam lazım

29 Aralık 2015
PEREIRA...

Futbolu kazanır kılan, savunmada sağlamcı, golü her maçta 1 de olsa arayan, futbolun estetiğine değil de neticenin güzeline bakan, yani futbolu bir 'artistik patinaj' olarak düşünmeyip, güzel hareketlere değil de skora puan verilen mantık içerisinde değerlendiren bir teknik adam. Takımın, özellikle İstanbul'daki maçlarında gol yollarında şapka çıkartan adamları Fernandao ve Nani dün akşam yoktu. 

 

F.Bahçe'nin, Kadıköy'de attığı gollerin yüzde 80'inde asist ve son vuruş olarak bu iki adam vardı. Dün, ikisi de yoktu takımda... Ve her zaman ifade ettiğim gibi Diego, Fenerbahçe'nin gole giden en kestirme yoludur. Sakatlanıp oyundan çıkınca iş Van Persie'ye ve takımın asist yapma durumundaki 9 adamına kaldı...
Fenerbahçe'ye çok gol atmayı, 1-0'lık skorlarla yetinmemeyi öğretecek felsefeyi Pereira, devre arasına geldik hâlâ takıma aşılayamadı. Evet Fenerbahçe olması gerektiği kadar dominant, bulması gerektiği kadar gol pozisyonlarını zorlayan, aktif, şut atan, rakip kaleye baskı yapan bir takım ama skorun eşitlenmesi halinde defans güvenliği ve taktik formasyon tam anlamıyla bozuluyor.


2017 NiSAN'I...


Yazının Devamını Oku

Oğuzhan sazı alınca

28 Aralık 2015
Deplasmanda 8 maçta 22 puan toplayan Beşiktaş, evinde daha azını, 9 maçta 19 puan topladı.

Bu 41 puan, 2003-04 sezonundan bu yana en iyi ilk yarı performansı. Oyundan alınan Quaresma’nın, yerine oyuna giren Olcay’ın emeğine haksızlık yapma hakkı yok. Şişik egolu Portekizli’yi şu ana kadar takımda tutan, teknik direktör Güneş’in liderlik vasıfları. Formayı hak edene vermek. Ceza sahası içine hareketlenmeden, taç çizgisi kenarlarından rakibe giden ortalar yapmak, trivelalarla seyirciye caka satmak, yani amaçsız oyun Şenol Güneş’i kesmez.

Geride kalan 17 lig maçının özetinde:

1- Atiba, Oğuzhan ve Gomez ilk sıradadır.
2- Defans göbeğinde ciddi sorun vardır.
3- Kaleci sıkıntısı yoktur.

Yazının Devamını Oku