Malzemeler
(Hamur için)
Toz şeker 1 çorba kaşığı
Yaş maya 7 gram
Su 125 ml.
Süt 125 ml.
Beyaz un 275 gram
Tuz 1/2 çay kaşığı
YAPILIŞI
Şekerle suyu kısık ateş üstündeki bir tencerede, şekerin erimesi için karıştırın. Sonra ocağın altını açıp hafif bir şerbet kıvamına elde edene dek kaynatın. Hazır olunca birkaç damla limon suyu sıkıp oda sıcaklığına getirin.
Hellim peynirlerini irili ufaklı kesip soğuk su dolu bir kaba alın ve tuzunu atması için dolapta bir-iki saat bekletin. Fırını 200 derceye kurun.
Avuç büyüklüğünde kesilmiş kabuklu balkabağı parçalarını yağlı kâğıt serili bir tepsiye yerleştirin. Çabuk renk almamaları için üstlerini alüminyum folyoyla gevşekçe kapayın (Tamamen kaparsanız kabaklar suyunu salar). Böylece fırına koyduğunuz balkabaklarını rahatça bıçak saplanabilecek kıvama gelinceye kadar (yaklaşık bir saat) pişirin. Hazır olduğunda çıkarıp oda sıcaklığına getirin. Balkabağının dışındaki pişmiş kabuk ve derili yüzeyi sıyırıp atın, etli kısımlarını bıçakla ayırın.
Balkabaklarını ceviz ve tuzu alınıp rendelenmiş peynirle karıştırın.
Tel kadayıfı elinizle tutam tutam açın. Bir tavada tereyağını eritin, ayçiçekyağını ekleyin. Bu yağı kadayıfa ekleyin.
Kadayıfın yarısını bastırarak, künefe kaplarına düzgünce yayın. Üstüne de balkabaklı karışımı yarım parmak kalınlığında, kenarlardan pay bırakarak yerleştirin ve bu haliyle derin dondurucuya alıp kabak püresinin hafifçe donması için bir saat kadar bekletin.
Fırını 200 dereceye kurun. Kapları dolaptan alıp üstüne kalan tereyağlı kadayıfı döşeyin. Fırına alın ve kadayıf iyice kızarıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin. Hazır olduğunda hafifçe eğerek fazla yağını bir kaba dökün ve künefenin üstüne şerbetini hızla gezdirip bir dakika bekleyin. Sonra kaplardan çıkarıp kaymakla servis edin.
MALZEMELER (10 kâse için)
Süt 2 litre
Toz şeker 400 gram
Pirinç nişastası 70 gram
Baldo pirinç 100 gram
Çubuk tarçın 2 adet
Karanfil 5 adet
Tuz 3 fiske
Yeni bir yemek geliştirirken, ilhamın kaynağına ilişkin karşınızdaki herkesi arkası yarın dizileri gibi ortak bir yerlerde buluşturup kavrayabilecek referanslar beklenir sizden. Çocukluk, anneannenin kuzinesinde pişen yemekler ve sokak pazarlarındaki rengârenk sebzelerin sevimliliği gibi havada uçuşan ilham perileri herkesin omuzuna konar nasıl olsa. Yemeğin konacağı kapsa, bütün sıradanlığına rağmen, mikadonun oynamaması gereken parçasıdır. Çok beğendiği çukur seramik bir tabak, ne yapacağına karar vermemiş birini bu haftaki gibi ılık bir havuç salatasına götürebilir pekâlâ. Bu salata için Kartal’ın ançuez ezmesini kullandım. Ölçüyü kaçırmazsanız bu tip bir malzeme yemeğe inanılmaz derinlik katıyor.
YAPILIŞI
Havuçları yıkayıp dış kabuklarını soyun ve jülyen dilimleyin. Mandolininiz yoksa, dış kabukları alıp ‘zester’ diye bilinen ve limon kabuğunu çıkarmaya yarayan el aletini kullanın. Cevizlerin, varsa kabuklarını ayıklayın. Maydanozları bol suda bekletip yıkayın ve süzün.
Bir tencereye bol su koyun, yeterince tuz atın ve kapağını kapatıp kaynamaya alın. Lime’lerden birini rendeleyin (bulamıyorsanız limon kullanın), onun ve kalanların suyunu sıkın.
Ceviz, sarmısak, toz biber, lime (limon suyu) rendesi ve zeytinyağını mutfak robotunda güzelce çekin. Son olarak maydanozları ekleyip tekrar çekin. Böylece içinde irili ufaklı ceviz ve maydanoz parçaları bulunan bir karışım elde edeceksiniz. Kaynayan suya havuçları atın ve yumuşamaya başladıklarında (bir bir buçuk dakika sürer) onları kevgirle kenara alın.
Tüm malzemeyi
Aromasından faydalanmayı düşünürken kahveli bir beze yapmaya karar verdim bu hafta. Piştikten sonra çakıl taşını andıran bezeleri sandviç yapıp önce lokum ve helvayla denesem de, sonra daha basit bir malzemede karar kıldım. Ve üzerine kaymak sürüp fıstık serperek bezeleri birbirine yapıştırarak servis ettim
MALZEMELER
Toz şeker 150 gram
Yumurta beyazı 75 gram
Türk kahvesi 10 gram
Tuz Bir fiske
Kaymak 100 gram
Antep fıstığı 50 gram, ayıklanıp ince çekilmiş
HAZIRLANIŞI
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Toz şekeri orta ateşteki bir sos tavasında karamel haline getirin, süt, bal ve tuzu ekleyip altını iyice kısın. Pürüzsüz bir sos elde edene dek karıştırın ve kenara alıp soğutun.
Muzların üzerine birer çizik atın, yumuşayıp biraz daha aroma kazanması için fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Sonra kabuklarını soyup oda sıcaklığına getirdiğiniz muzların üzerindeki fazla nemi kâğıt havluyla alın. 200 gram net muzu, un ve pudra şekeriyle karıştırıp hamur haline getirin. Unlu bir tezgâhta bu hamurdan yaptığınız yine muz genişliğindeki ruloları ince ince dilimleyin. Hemen kaynar suda pişirmeyecekseniz dilimleri bir tepsiye yan yana dizin ve dondurun. Amaunutmayın dolapta uzun süre bırakırsanız muzlar giderek su salar ve hamuru cıvıklaşır.
Servis öncesinde muzlu gnocchi'leri kaynar suya atın ve yüzeye çıktıkça onları kevgirle alın. Tereyağını mutlaka teflon olan bir tavada kızdırın, muzlu hamurları ekleyip altlı üstlü kızarana dek birkaç dakika pişirin.
Hepsi hazır olduğunda bir tabağa tepeleme doldurun. Sosu üstünde gezdirip pudra şekeri ve cevizi serpin, sonra servis edin.
MALZEMELER
Anamur muzu 4 adet
Pudra şekeri 40 gram
MALZEMELER
Bıldırcın 10 adet
Kuru soğan 1 yarım
Kurutulmuş Trabzon hurması 5 adet
Limon 1 adet
Nar ekşisi 2 çay kaşığı
Ekmek içi 100 gram
Tereyağı 50 gram
Yulaf ezmesi ve salatalarla geçen birkaç günün ardından istiridye mantarlı bir levrek pişirdim de, küsüp çömelmiş, bir köşede bekleyen midemi azıcık böyle neşelendirebildim
MALZEMELER
Levrek 4 adet
Kuru ekmek kırıntısı 50 gram
ıstiridye mantarı 200 gram
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Kuru soğan 1 adet