Paylaş
Yeni bir yemek geliştirirken, ilhamın kaynağına ilişkin karşınızdaki herkesi arkası yarın dizileri gibi ortak bir yerlerde buluşturup kavrayabilecek referanslar beklenir sizden. Çocukluk, anneannenin kuzinesinde pişen yemekler ve sokak pazarlarındaki rengârenk sebzelerin sevimliliği gibi havada uçuşan ilham perileri herkesin omuzuna konar nasıl olsa. Yemeğin konacağı kapsa, bütün sıradanlığına rağmen, mikadonun oynamaması gereken parçasıdır. Çok beğendiği çukur seramik bir tabak, ne yapacağına karar vermemiş birini bu haftaki gibi ılık bir havuç salatasına götürebilir pekâlâ. Bu salata için Kartal’ın ançuez ezmesini kullandım. Ölçüyü kaçırmazsanız bu tip bir malzeme yemeğe inanılmaz derinlik katıyor.
YAPILIŞI
Havuçları yıkayıp dış kabuklarını soyun ve jülyen dilimleyin. Mandolininiz yoksa, dış kabukları alıp ‘zester’ diye bilinen ve limon kabuğunu çıkarmaya yarayan el aletini kullanın. Cevizlerin, varsa kabuklarını ayıklayın. Maydanozları bol suda bekletip yıkayın ve süzün.
Bir tencereye bol su koyun, yeterince tuz atın ve kapağını kapatıp kaynamaya alın. Lime’lerden birini rendeleyin (bulamıyorsanız limon kullanın), onun ve kalanların suyunu sıkın.
Ceviz, sarmısak, toz biber, lime (limon suyu) rendesi ve zeytinyağını mutfak robotunda güzelce çekin. Son olarak maydanozları ekleyip tekrar çekin. Böylece içinde irili ufaklı ceviz ve maydanoz parçaları bulunan bir karışım elde edeceksiniz. Kaynayan suya havuçları atın ve yumuşamaya başladıklarında (bir bir buçuk dakika sürer) onları kevgirle kenara alın.
Tüm malzemeyi
büyükçe bir kâsede karıştırın, tuz ve limonunu son kez kontrol edip ılık servis edin.
MALZEMELER (4 kişilik)
Havuç 6 adet, iri
Ançuez 2 çay kaşığı
Tahin 2 tatlı kaşığı
Ceviz 200 gram
Sarmısak 2 diş, rendelenmiş
Acı toz biber 1 çay kaşığı
Maydanoz 1 demet
Lime ya da limon 3-4 adet
Zeytinyağı 100 ml.
Tuz
Paylaş