Ayvalı sütlaç masala

Geçen gün tchai tea latte'den, yani Hintlilerin çay masalasından (baharatlı çay) içiyordum. Yumuşak bir sütlaçla keyiflenmek istedim. Ama bu bildiğiniz sütlaçlardan değil. Altına pişmiş ayva da yerleştirdim

Haberin Devamı

MALZEMELER (10 kâse için)

Süt 2 litre

Toz şeker 400 gram

Pirinç nişastası 70 gram

Baldo pirinç 100 gram

Çubuk tarçın 2 adet

Karanfil 5 adet

Tuz 3 fiske

Ayva 2 ayva

Bal 4 çorba kaşığı

YAPILIŞI

Ayvaları güzelce yıkayın, kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler halinde doğrayın. Ayva küplerini küçük bir tencereye alıp üstünü iki parmak geçecek kadar suyla örtün; balı da ekleyin. Tencerenin altını orta ateşe getirin, kaynamaya başlayınca kısın ve kapağı kapatıp ayvaların pişmesini bekleyin. Ayvalar yumuşadığında üstünü açın ve fazla suyunu buharlaştırana kadar karıştırarak ocakta pişirmeye devam edin.

Baldo pirinci bir kere sudan geçirin ve nişastasını kaybetmemesi için 450 ml. suyla birlikte tencereye alın; kısık ateşte 15-20 dakika pişirdiğiniz pirinci suyuyla beraber muhafaza edin. (Pirince arada birkaç çorba kaşığı su ilave etmek gerekebilir.)

Haberin Devamı

Pişip soğuyan ayvaları ısıya dayanıklı kâselere bölüştürün. Fırınınızı 230 dereceye kurun. Daha büyük bir tencerede süt, toz şeker, nişasta, tarçın, karanfil ve tuzu karıştırın. Sürekli karıştırarak kaynama noktasına getirdiğiniz bu karışıma, suyuyla birlikte pişmiş olan pirinci ekleyin.

Yaklaşık beş dakika sonra hafifçe kıvam alan sütlacınızın içindeki tarçın ve karanfilleri kevgirle alın, karışımı ayvalı kâselere dökün.

Kâseleri bir fırın tepsisine yerleştirin. İçinde iki parmak da su olan tepsiyi fırının en sıcak rafına yerleştirin ve üstü hafifçe yanana dek pişirin. Hazır olduğunda kâseleri tepsiden çıkarın, oda sıcaklığına gelince dolaba alın. Soğuyunca servis edin.

Pilavüstü karides

Geçen hafta sokak pilavına neden mesafeli davranmaya başladığımı fark ettim: Bizim çocuklardan birinin evinin çatısının pilavcıların çıkardığı yangınla uçup gittiğini, üstelik pilavcıların da sırra kadem bastığını duyduğum içindi. Çinlileri, Burmalıları düşündüm o sırada; pilavın üstüne kaşık kaşık döktükleri kurutulmuş karidesleri. Balachaung dedikleri; kurutulmuş karides, yaprak gibi doğranmış acı biber ve baharatla karıştırılan o nefis çeşniyi... 'Dolabımın baş köşesi' klişesine başvurmayı gerektirecek kadar lezzetli bir malzeme Balachaung. Bir gün buralarda da satmaya başlarlar eminim. Ama acı yemekten keyif alıyor ve o güne kadar unutmadan getirecek birilerini tanıyorsanız, sipariş etmenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları