Paylaş
MALZEMELER
Bıldırcın 10 adet
Kuru soğan 1 yarım
Kurutulmuş Trabzon hurması 5 adet
Limon 1 adet
Nar ekşisi 2 çay kaşığı
Ekmek içi 100 gram
Tereyağı 50 gram
Su 50 ml.
Çemensiz pastırma 4 dilim
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI
Bıldırcınları güzelce temizleyin. Yerken kolaylık olsun diye küçük ve keskin bir bıçakla kaburga kemiklerini de çıkartabilirsiniz ama dikkatlice... Soğan ve pastırmaları ince ince kıyın. Hurmaların çekirdeklerini alın, kabukları çok sertse onları bıçakla ince bir tabaka şeklinde kesip atın. İçte kalan yumuşak ve etli kısmı küp doğrayın. Ekmekleri robota atın ve ufalanıncaya kadar çekin.
Fırınınızı 200 dereceye kurun. Bıldırcının iç harcı için malzemenin tümünü bir kâsede karıştırıp tuzunu ayarlayın. Bıldırcınları yanan ocağın üstünde hafifçe gezdirip tüylerini yakın. Hazır harcı bıldırcınların içine doldurun. Kolayca açılmaması için kürdanlarla butlarını birbirine tutturun.
Ocağa döküm ya da teflon bir tava koyun. Bıldırcınları hafifçe yağlayıp tuzlayın ve kızgın tavada üçer dörder, her tarafını dağlayın. Hafifçe renk alınca fırına atıp 10 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarın, pilav ve salatayla sıcak olarak servis edin.
EMİNÖNÜ'NDE BULGUR PİLAVI
Hemen her hafta pas geçtiğim, yazın kömür ateşinin sıcağını, kışınsa başka bir sürü nedeni bahane edip deneyemediğim bir kebapçıya girdim bu hafta. Sadece yedek lensli fotoğraf makineleriyle dolaşan meraklı turistlerin değil, çevre esnafın da doldurup boşalttığı Tahtakale'nin ortasındaki Lezzet-i Şark, Gaziantep usulü kelle paça yapmaya başlayalı henüz beş gün olmuştu. Yine tüpün üstünde eğreti duran ama bu defa büyük şehirde olmanın estetiksiz katkısıyla paslanmaz çelikten bir düzeneğin üzerinde.
Hangi işle uğraştığım belli olmasa da, bol acı ve sarımsaklı siparişim birkaç dakikalığına Antepli addedilmeme yol açtı ki, her zaman yaşadığım türden güzel bir tesadüf değildi bu. Asıl etkileyici olan ve bir sonraki gelişimi garantileyense, ardından gelen Adana kebabından çok, çataldan patır patır dökülen nefis iri bulgur pilavıydı. Rüstem Paşa Mah. Kalcın Sokak. No:52 Eminönü / İstanbul (212) 514 27 63
Paylaş