Paylaş
Aromasından faydalanmayı düşünürken kahveli bir beze yapmaya karar verdim bu hafta. Piştikten sonra çakıl taşını andıran bezeleri sandviç yapıp önce lokum ve helvayla denesem de, sonra daha basit bir malzemede karar kıldım. Ve üzerine kaymak sürüp fıstık serperek bezeleri birbirine yapıştırarak servis ettim
MALZEMELER
Toz şeker 150 gram
Yumurta beyazı 75 gram
Türk kahvesi 10 gram
Tuz Bir fiske
Kaymak 100 gram
Antep fıstığı 50 gram, ayıklanıp ince çekilmiş
YAPILIŞI
Yumurta beyazlarını daha iyi kabarması için oda sıcaklığına getirin. Toz şekerinizi varsa baharat öğütücüsüyle ince şekilde çekin. Yoksa mutfak robotunuza atın ve birkaç tur döndürerek incelmesini sağlayın.
Fırını 130 dereceye ayarlayın. Silikondan yapılan ve adına 'silipat' denen ekipmanlar beze yaparken çok büyük rahatlık sağlıyor olsa da, yağlı kâğıt da işinizi görecektir.
Yumurta beyazlarını ve çok ufak bir fiske tuzu mikser kabına alın. Aleti son hızında çalıştırın ve bir buçuk-iki dakika beyazların kabarmasını bekleyin. Malzeme iyice kıvam alıp akışkanlığını yitirdiğinde ince çektiğiniz şekeri yavaş yavaş yedirin. Bu sırada yanlarda biriken yumurta beyazlarını bir spatulayla çırpma teline doğru ittirin. İki dakikada bitirmeniz gereken şeker ekleme işleminin ardından Türk kahvesini ekleyin. Karışım bir araya geldiğinde aleti kapatın.
Bu karışımı ince uçlu bir krema torbasına alın. Silipat ya da yağlı kâğıtlarınızı üç tepsinin üzerine serin. Karışımı, küçük yuvarlaklar halinde bunların üzerine aralıklı olarak akıtın. Tepsileri zaman kaybetmeden fırına alın ve yarım saat kadar pişirin. Ardından bezeleri dışarı çıkarın, beş dakika sertleşmesini bekledikten sonra ters çevirin ve altları hâlâ yumuşak gibiyse tekrar fırına alıp birkaç dakika daha pişirin.
Hazır olduğunda oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, bu bezeleri hava almayan bir kutuda bir hafta kadar saklayabilirsiniz. Kullanmak istediğinizde düz kısımlarına kaymak sürüp biraz Antep fıstığı gezdirin, birbirleriyle sandviç edip servis edin.
Pekan Cevizi
Batıda tart, ekmek, reçel gibi her tip yiyecekte kullanılan torpil görünümlü, yerli pekan cevizlerinden buldum Metro Grossmarket'te geçen hafta. İngilizce ismi 'pecan nut' olan bu yemiş, sıcak iklim sayesinde en çok, anavatanı Amerika'nın güney eyaletlerinde ve Meksika civarlarında yetiştiriliyor. Aynı nedenle, Türkiye'de de yayılmaya başlayan pekan üretimi Akdeniz kıyılarında ve Güney Ege'de başarılı sonuçlar veriyormuş. Zarif bir görüntüsü olan bu cevizlerin ince kabuklarını kırıp ayıklamak da alışık olduklarımıza kıyasla çok daha kolay. Bizim cevizler meze ve yemeklerin içinde ne kadar işe yarıyorsa, hafif tatlıya kaçan lezzetiyle pekan da tatlılara o ölçüde uyum sağlıyor.
Paylaş