Belgin Ekmen Yenilmez

Selçuklu askerlerinin güç ve besin kaynağı: Ispanak borani

27 Mayıs 2020
Hatay yöresine ait bir lezzet olan ıspanak borani, her ne kadar çorba türünde sayılsa da besin değeri yüksek bir ana yemektir.

Rivayete göre Selçuklu Devleti’nde savaş öncesi askerlere güç sağlamak için kazanlarca yapılan borani, besin değeri ile hastalıklara karşı adeta bir kalkan işlevi taşıyor. Özellikle yöremizde keçi sütü ile özel olarak hazırlanan tuzlu yoğurt kullanılarak yapılan borani, ister kabak ister de Ispanak alternatifleri ile tüketilebiliyor. Ancak tuzlu yoğurdun kaliteli olması, boraninin lezzetinde belirleyici oluyor.

Malzemeler:

1 kilogram ıspanak

250 gram yağsız kuşbaşı et

500 gram tuzlu yoğurt

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 adet kuru soğan

6-7 diş sarımsak

Yazının Devamını Oku

Evde yapılabilecek ramazan tatlısı: Hatay kömbesi

21 Mayıs 2020
Bu yıl, o klişeleşen ‘Nerede o eski ramazanlar’ sözünü pratikte yaşadığımız bir dönem geçiriyoruz. Çekirdek ailemizle olabildiğince izole geçirdiğimiz ramazan ayını tamamlarken ümidimizi kaybetmeden, güzel günler göreceğimize inanarak geleneklerimizi de icra etmeye devam ediyoruz. Bu yazımda, birlik ve beraberliğin tat verdiği yöresel bayram tatlımız kömbenin tarifini sizlerle buluşturacağım.

Hatay yöresinin bayramlarda olmazsa olmazı, ramazan ayının sonlarına doğru konu komşu, eş, dost, akraba ile imece usulü yardımlaşarak hamuru hazırlanan ve tepsilere dizilerek sahur vakitlerine kadar odun fırınlarında pişirilen kömbe, tüm sokakları, caddeleri kokusu ile mest eder. İşte, evinizde de yapabileceğiniz Hatay yöresinin özel bayram ikramlığı kömbe tarifi…

Malzemeler:

2 kilogram irmik altı unu veya pastalık un

1 kilogram susuz margarin yağı

1 kilogramdan 2 su bardağı az toz şeker

2 yemek kaşığı kömbe baharatı (Aktarlarda ve marketlerde bulunur.)

2 paket vanilin

2 paket kabartma tozu

Yazının Devamını Oku

Az malzeme ile yağsız, unsuz enfes bir tatlı: Şam tatlısı

13 Mayıs 2020
Malzemesi az, hazırlanışı kolay, lezzeti ise damak şenlendiren cinsten bir tatlı olan Şam tatlısı, evde çok az malzeme kullanılarak yapılabilir. Farklı yörelerde farklı yapım biçimleri olan Şam tatlısı, Doğu Akdeniz’de ise genellikle yoğurt, un ve yumurta eklenmeden yapılıyor. İşte, iftar sofranızın son karesinde ya da bir bardak sıcak çayın yanında yer verebileceğiniz lezzetli Şam tatlısı tarifi…

Malzemeler:

500 gram irmik

Yarım çay kaşığı karbonat

2 çay kaşığı tarçın

1 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Tepsinin altın ve üstüne sürmek için 2 yemek kaşığı pekmez

Şerbeti için:

Yazının Devamını Oku

Hatay usulü patatesli köfte

6 Mayıs 2020
Birçok kişinin patatesli köfte denilince aklına gelen ilk portre, fırın tepsisine dilimlenmiş patates ve üzerine ya da aralara dizilmiş köftelerden meydana gelen hafif soslu yemek olur. Ancak şimdi vereceğim tarif, patatesli köfte tanımını hem zihninizde hem de midenizde yeniden kodlamanıza vesile olacak 😊 İşte, az malzeme ile yapabileceğiniz dillere destan, Hatay usulü patatesli köfte tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı köftelik bulgur

4 orta boy patates

3 tane soğan

2-3 yemek kaşığı acı veya tatlı biber salçası

1 çay kaşığı kimyon

Tuz

Birkaç dal maydanoz

Yazının Devamını Oku

İftar menüsüne çok yakışır: Hatay usulü içli köfte

29 Nisan 2020
İftar sofraları için bugün ne pişirsem derdini bir kenara bırakıp hem doyurucu hem de lezzetli bir tarif olan Hatay usulü içli köfteyi seçenekleriniz arasına alabilirsiniz. Tarifi her ne kadar emek gerektirse de lezzeti ile tüm yorgunluğu unutturan Hatay usulü içli köfte, iftar menüleri için değerlendirilebilecek seçenekler arasında yer alıyor. İşte, menüler için leziz bir alternatif olan Hatay usulü içli köfte tarifi ve malzeme listesi…

Malzemeler:

İç malzemesi:

1 kilogram koyun kıyması 

6 adet orta boy soğan 

1 çay kaşığı karabiber

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 demet maydanoz

Yarım paket margarin

Yazının Devamını Oku

Şıhıl Mahşi (Şeyh-ül Mahşi) ile bildiğiniz dolmaları unutun!

22 Nisan 2020
Dolma deyince çoğumuzun aklına ilk gelen zeytinyağlı dolma olur. Bu tariften sonra ilklerinizi değiştirecek, damağınızda ve aklınızda yer edecek bu lezzete mutfağınızda yeni bir yer açacaksınız. İşte dolmaların şahı olarak bilinen Şıhıl Mahşi ya da bilinen diğer adıyla Şeyh-ül Mahşi tarifi…

Malzemeler:

19 adet küçük kabak (6-7 cm uzunluğunda)

200 gram yağsız koyun kıyması

1 büyük kuru soğan

1,5 yemek kaşığı domates salçası

Sıvı yağ

Karabiber

Tuz

Yazının Devamını Oku

Zeytinyağlı bol malzemeli taze kabak ve biber dolması

15 Nisan 2020
Her dönemin favori yemeklerin dolma, taze kabak ve biberlerin çıkmaya başladığı bugünlerde sofralarınızın baş misafiri olabilir. Hemen herkesin bildiği zeytinyağlı dolma tarifine birkaç ekleme ve dokunuşla birlikte güzel bir lezzet katmak mümkün. İşte aile üyelerinin bayılarak yiyeceği zeytinyağlı ve bol malzemeli kabak ve biber dolması tarifi;

Malzemeler:

12 adet küçük dolmalık kabak

5 adet dolmalık biber

Yarım demet maydanoz

1 orta boy soğan

2 diş sarımsak

4 adet domates

1 çay kaşığı karabiber

Yazının Devamını Oku

Taş fırında lezzeti katlanıyor: Fırın türlüsü

8 Nisan 2020
Hem hazırlaması çok kolay hem de çok lezzetli bir yemek olan fırın türlüsü sebzeli fırın kebabı olarak da biliniyor. Yanına yapılan şehriyeli bulgur veya pirinç pilavı ile güzel bir bütünlük sağlıyor ama pilav tüketmeyenler dilerlerse pide ve lavaş ile de bu nefis yemeği tüketebilir. İşte lezzetli ve pratik fırın türlüsü tarifi…

Malzemeler:
400 gram kuzu eti
4 adet orta boy patlıcan
3 adet orta boy patates
4-5 adet orta boy domates veya konserve
2-3 diş sarımsak
2 orta boy soğan

Yazının Devamını Oku