Rivayete göre Selçuklu Devleti’nde savaş öncesi askerlere güç sağlamak için kazanlarca yapılan borani, besin değeri ile hastalıklara karşı adeta bir kalkan işlevi taşıyor. Özellikle yöremizde keçi sütü ile özel olarak hazırlanan tuzlu yoğurt kullanılarak yapılan borani, ister kabak ister de Ispanak alternatifleri ile tüketilebiliyor. Ancak tuzlu yoğurdun kaliteli olması, boraninin lezzetinde belirleyici oluyor.
Malzemeler:
1 kilogram ıspanak
250 gram yağsız kuşbaşı et
500 gram tuzlu yoğurt
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet kuru soğan
6-7 diş sarımsak
Hatay yöresinin bayramlarda olmazsa olmazı, ramazan ayının sonlarına doğru konu komşu, eş, dost, akraba ile imece usulü yardımlaşarak hamuru hazırlanan ve tepsilere dizilerek sahur vakitlerine kadar odun fırınlarında pişirilen kömbe, tüm sokakları, caddeleri kokusu ile mest eder. İşte, evinizde de yapabileceğiniz Hatay yöresinin özel bayram ikramlığı kömbe tarifi…
Malzemeler:
2 kilogram irmik altı unu veya pastalık un
1 kilogram susuz margarin yağı
1 kilogramdan 2 su bardağı az toz şeker
2 yemek kaşığı kömbe baharatı (Aktarlarda ve marketlerde bulunur.)
2 paket vanilin
2 paket kabartma tozu
Malzemeler:
500 gram irmik
Yarım çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Tepsinin altın ve üstüne sürmek için 2 yemek kaşığı pekmez
Şerbeti için:
Malzemeler:
2 su bardağı köftelik bulgur
4 orta boy patates
3 tane soğan
2-3 yemek kaşığı acı veya tatlı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Birkaç dal maydanoz
Malzemeler:
İç malzemesi:
1 kilogram koyun kıyması
6 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
Yarım paket margarin
Malzemeler:
19 adet küçük kabak (6-7 cm uzunluğunda)
200 gram yağsız koyun kıyması
1 büyük kuru soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz
Malzemeler:
12 adet küçük dolmalık kabak
5 adet dolmalık biber
Yarım demet maydanoz
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
4 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
Malzemeler:
400 gram kuzu eti
4 adet orta boy patlıcan
3 adet orta boy patates
4-5 adet orta boy domates veya konserve
2-3 diş sarımsak
2 orta boy soğan