Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır. Özellikle kebap, kebap çeşitleri ve lahmacun yanına çok yakışır. Hatta sıcak bir pide veya lavaş ekmeğiyle tek başına bile afiyetle yenebilir. İşte, evinizde de kolayca yapabileceğiniz lezzetli, Hatay usulü Abugannuş tarifi…
Malzemeler
3 adet patlıcan
3 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
2 adet domates
2 diş sarımsak
Tam bir yaz yemeği olan patlıcan ekşilisini soğuk tüketebilirsiniz. Sumaktan gücünü alan patlıcan ekşilisi, antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile aynı zamanda bağışıklık güçlendiren bir yemek. İşte evinizde kolayca yapabileceğiniz, yaz aylarında içinizi ferahlatacak patlıcan ekşilisi tarifi…
Malzemeler:
1 kilogram patlıcan
2 adet orta boy kuru soğan
5-6 adet iri diş sarımsak
3 su bardağı az haşlanmış mercimek
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı zeytinyağı
Malzemeler:
1 kilogram patlıcan
4-5 adet domates
4 adet soğan
4 adet kırmızı biber
6-8 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı az haşlanmış yeşil mercimek
Son zamanlarda pek fazla kullanılmasa da eski dönemlerde kerebiç tatlısı için temiz odun külü su ile karıştırılır, bir gün boyunca kül tortusunun dibe çökmesi beklenirdi. Tortunun dibe çökmesiyle birlikte üstteki temiz kül suyu, birebir ölçü ile zeytinyağına karıştırılıp tarifin içerisine eklenirdi. Günümüzde ise ortam şartlarının bu duruma pek elverişli olmaması nedeniyle bu tarif unutulmaya yüz tuttu. İşte, evinizde yapabileceğiniz, kül suyu olmadan da yapabileceğiniz lezzetli kerebiç tarifi…
Malzemeler:
Yarım klasik su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
Yarım su bardağı su
Yarım çay bardağı pudra şekeri
Alabildiği kadar un
Malzemeler:
Köfte için:
2 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı acı veya tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım çay bardağı un
Su
Sos için malzemeler:
Akdeniz Bölgesi'nin en çok tercih edilen mezelerinden birisi olan közlenmiş patlıcan yoğurtlaması, köz kokusu ve pratik tarifi ile damak tadına düşkünlerin öncelikli sunumları arasında yer alıyor. Az sayıda malzeme ve kolay tarifi ile evlerde kolayca hazırlanabilen közlenmiş patlıcan yoğurtlama, kısa sürede misafirlerinize sunabileceğiniz bir lezzet olarak menünüzde yer bulabilir. İşte közlenmiş patlıcan yoğurtlama tarifi ve malzeme listesi...
Malzemeler:
3 tane kemer patlıcan
2 diş sarımsak
200 gram süzme veya katı yoğurt
Zeytinyağı
Kuru nane
Toz biber (İnceltilmiş pul biber)
Doyurucu ve lezzetli olması nedeniyle esnafın öğle yemeği niyetine sipariş verdiği bakla humusu, çekiç, kerpeten ve benzeri esnaf araç gereçleriyle anılıyor. Bu durum, bakla humusunu Uzun Çarşı esnafına dağıtan işletmecinin, tabağın sağlam olarak teslim edilmesi amacıyla bu araç gereçleri rehin almasından kaynaklanıyor. Kısacası ver tabağı, al çekici hesabı işliyor 😊 İşte, Antakya’da eskilerin kunduracı kebabı olarak da adlandırdığı bakla humusu tarifi ve malzeme bilgileri
Malzemeler:
-Yarım kilo kuru bakla
-5 diş sarımsak
-1 tane limon
-1 çay bardağı tahin
-1 çay bardağı zeytinyağı
Fellah turşusu, soğuk servis edilmesi nedeniyle özellikle yaz aylarında Hatay’da sevilerek tüketilen yemeklerdendir. Sumak ve sarımsağın birlikteliğinden aldığı bağışıklık güçlendirici etkisiyle her türlü hastalığa karşı vücut direncine destek veren Fellah turşusu, lezzeti ile de damakları şenlendiriyor. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz lezzetli ve ferahlatıcı yaz yemeği Fellah turşusu tarifi...
Malzemeler:
3 adet orta boy patlıcan
5 yemek kaşığı ‘tane sumak’, yoksa 6 yemek kaşığı toz sumak
1 çay kaşığı limon tuzu
2 orta boy tercihen acı sivri biber
4 diş sarımsak
Tuz