Belgin Ekmen Yenilmez

Pratik ve ferahlatıcı bir seçenek: Çökelek salatası

1 Nisan 2020
Kahvaltıya misafiriniz varsa veya özel ve farklı bir kahvaltı sofrası için menü arıyorsanız çökelek salatası imdadınıza yetişiyor. Hem besleyici hem de ferahlatıcı bir menü olan çökelek salatasının hazırlanışı da oldukça kolay. İşte kahvaltı sofralarında değişik tatlar arayanlara Hatay kahvaltısının vazgeçilmez lezzeti, çökelek salatası…

Malzemeler:
3 adet domates
1 ya da 2 adet biber (İsteğe bağlı acı veya tatlı)
1 adet sürk (Hatay yöresine ait peynir türü) veya 2 yemek kaşığı taze çökelek
1 adet orta boy soğan
Birkaç dal maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane ya da taze nane

Yazının Devamını Oku

Bol vitaminli, hastalık düşmanı zeytinyağlı zılk sarması

25 Mart 2020
Değerli okurlarım, bu tarifimde içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde hastalıklarla mücadele konusunda etkili olan ve tarifimin ana malzemesini oluşturan pazı ile karşınızdayım. Hemen hemen her bölgede ve şehirde rahatlıkla bulunabilen bu sebze, A, C ve K vitaminlerini içermesi dolayısıyla oldukça yararlı. Ayrıca folik asit, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin. İşte, Hatay yöresinde “Zılk sarması” olarak da bilinen zeytinyağlı pazı için malzeme listesi ve tarifin yapılış adımları…

Malzemeler:

500 gram dolmalık kırık pirinç

2 yemek kaşığı tepeleme biber salçası (isteğe göre tatlı veya acı)

2 yemek kaşığı tepeleme domates salçası

1 demet maydanoz

1-2 dal taze nane

1 orta boy soğan

1 dal taze sarımsak veya 4-5 diş kuru sarımsak

Yazının Devamını Oku

Evde yapılanı tam bir sağlık deposu: Şalgam

18 Mart 2020
Hatay, Adana ile komşu olunca şalgamın da sofralarımızda yer almaması ve şehrimizde sevilmemesi mümkün değil. Hemen hemen tüm yemeklerin yanına yakışan şalgamın pek çok yararı da bulunuyor. Evde şalgam yapılışına geçmeden önce birkaç faydasını da sıralamak isterim...

-- Hazımsızlığa ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.

-- Özellikle evde doğal fermentasyon işlemi ile yapılan şalgam, probiyotik açıdan zengindir.

-- A, B ve C vitaminleri içerir. Gribe ve soğuk algınlığına karşı oldukça faydalıdır.

-- Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırır.

-- Kan şekerini dengeler

Gelelim ev yapımı şalgam tarifimize...

MALZEMELER

Yazının Devamını Oku

Tadı damağınızda kalacak bir lezzet: Belen tava

11 Mart 2020
Hatay mutfağının en iyi 10 yemek listesi belirlense üst sıralarda yer alabilecek bir lezzete sahip olan Belen tavayı tüm ihtişamı ile siz de sofralarınızda konuk edebilirsiniz. İşte, Belen tava için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi ve oldukça kolay tarif bilgileri…

Malzemeler:

500 gram kuzu eti

2 adet orta boy soğan

3 adet kırmızı yeşil biber

3 adet domates

4 diş sarımsak

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

Yazının Devamını Oku

Çiğ köfte lezzetinde Hatay usulü kısır (sarma içi)

4 Mart 2020
İçerisinde bulundurduğu yeşillikler ve salçanın mükemmel uyumunun ortaya çıkardığı lezzetle, hem ana öğünlerde hem de misafir sofralarında yer verebileceğiniz Hatay usulü kısır, kolay tarifi ile de cezbediyor. İşte, tat olarak etsiz çiğ köfte ile yakın bir lezzete sahip olan Hatay usulü kısır için malzeme listesi ve tarif detayları...

Malzemeler;

6 çay bardağı köftelik bulgur

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı acı veya tatlı biber salçası

1 tatlı kaşığı kimyon

1 demet taze soğan

1 demet maydanoz

1 demet tere

Yazının Devamını Oku

Lezzetli ve kolay tatlı tarifi: Taş kadayıf

26 Şubat 2020
Cevizle birlikte mükemmel bir uyuma sahip olan taş kadayıf, her ne kadar künefe ile tanınsa da Antakya mutfağının önemli tatlarından birisidir. Yörede kadayıfçıların üretip sattığı taş kadayıf, birkaç malzeme ile evde de kolayca yapılabiliyor. İşte, misafirleriniz için özel olarak hazırlayıp menüye dahil edebileceğiniz kolay taş kadayıf tarifi…

Hamuru için malzemeler;

3 su bardağı un 
1 tutam tuz
Çeyrek çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı kuru maya
3.5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı (silme) şeker

Yazının Devamını Oku

Az malzeme ile nefis ve pratik bir lezzet: Arap kebabı

19 Şubat 2020
Arap Kebabı, Hatay yöresinde sıkça tüketilen ve çok az malzeme ile lezzetli ve pratik bir yemek yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer buluyor. İşte, öğle ve akşam menülerinde yer verebileceğiniz Hatay mutfağının temel taşlarından Arap Kebabı tarifi…

Malzemeler:

250 gram yağsız kıyma
1 adet büyük boy soğan
1 adet yeşil veya kırmızı taze biber
3 adet orta boy domates veya 3 adet domatese eşdeğer konserve domates
Bir tutam maydanoz
1 çay kaşığı karabiber

Yazının Devamını Oku

Çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak: Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği

12 Şubat 2020
Beş çayları, misafir ağırlamaları ve özel günlerde menünün eşsiz parçalarından birisi olan Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği, lezzetli ve doyurucu olmasının yanı sıra kolay tarifi ile de tercih sebebi oluyor. İşte pratik ve kolay börek tarifleri arasında yer alabilecek olan yöresel dokunuşlarla şekillenmiş Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği tarifi…

Malzemeler:
1 adet orta veya büyük boy soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
500 gram ıspanak
1 kase çökelek
1 yemek kaşığı biber salçası (acı ya da tatlı)

Yazının Devamını Oku