Bu hafta, ana malzemesi tuzlu yoğurdu temin etmeniz halinde elinizin altında her an bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz, ön hazırlığı zor ama bu sayede yapılışı kolay bir çorbayı sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte sofralarınıza konuk edebileceğiniz lezzetli şiş börek çorbası tarifi
MALZEMELER
40 adet mantı
8-9 bardak su
Yarım çay bardağı pirinç
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Kuru nane
Tuz
Tadı, lezzeti, görüntüsü ile ‘Nazik’ kelimesine de oldukça yakışan Alâ Nazik, yerken asla yormaması ve bir tabakla yetinilemeyen bir lezzet olması dolayısıyla da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte lezzetli mi lezzetli Alâ Nazik tarifi…
Malzemeler:
200 gram yağsız kuşbaşı kuzu eti
3-4 adet orta boy patlıcan
1 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
En az 7 hububattan oluşması gereken aşure, isteğe göre daha fazla bakliyat ya da kuru yemiş ile de yapılabilir. Hatta aşurenin yapılışı, bazen yörelere göre de değişiklik gösterebilir. İşte evlerinizde kolayca yapabileceğiniz aşure tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday (dövme buğday)
1 çay bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı nohut
3 su bardağı toz şeker
200 gram kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
Etin ve buğdayın saatlerce pişirilip bir tahta kaşık yardımıyla dövülmesiyle meydana gelen aşur, bu nedenle dövme adıyla da bilinmektedir. İşte, Hatay yöresinde düğün gibi özel günlerin önemli konuklarından olan aşur için malzemeler ve tarif detayları
MALZEMELER:
1 su bardağı nohut
500 gram dövme buğday
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı kimyon (Yarısı tabak üzerine, yarısı içerisine eklenecek)
1 yemek kaşığı biber salçası
150 gram ceviz içi
Çay ve çorbayla mükemmel bir öğün oluşturan biberli ekmek, ister kahvaltıda ister öğle ve akşam yemeğinde tüketilebilmektedir.
İşte evlerinizde ya da çarşı fırınlarında yaptırabileceğiniz Hatay yöresinin mükemmel lezzeti biberli ekmeğin tarifi
Malzemeler:
300 gram çökelek ya da lor
1 orta boy veya 2 küçük soğan
2 çay kaşığı kimyon
1 su bardağı zeytinyağı
5 tane mayalı hamur (mandalina büyüklüğünde kesebilirsiniz)
Malzemeler:
200 gram orta yağlı kıyma
1 demet maydanoz
2 adet kırmızı biber
3 iri diş sarımsak
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Malzemeler:
500 gram tel kadayıf
400 gram tuzsuz künefe peyniri
200 gram margarin veya tereyağı
Şerbet için;
2.5 su bardağı su
2.5 su bardağı toz şeker
Tercihen 1 çay kaşığı limon suyu
Hatay yöresine ait köylerde sac altı da denilen, evde elinizin altında bulunan çeşitli malzemelerle tatlandırabileceğiniz yöresel bir lezzet olan ıspanaklı kömbe tarifiyle sofralarınıza farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz. İşte, ıspanaklı kömbe tarifi için gerekli malzemeler ve hazırlanışı hakkında bazı bilgiler;
İç harcı için:
Yarım kilo ıspanak
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Hamuru için: