Belgin Ekmen Yenilmez

Doyurucu ve lezzetli bir çorba: Şiş börek çorbası

16 Eylül 2020
Hatay yöresinde sonbahar aylarında genellikle keçi sütünün saatlerce kaynatılmasıyla yapılan tuzlu yoğurt, pek çok lezzetli yemeğin de ana malzemesini oluşturuyor.

Bu hafta, ana malzemesi tuzlu yoğurdu temin etmeniz halinde elinizin altında her an bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz, ön hazırlığı zor ama bu sayede yapılışı kolay bir çorbayı sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte sofralarınıza konuk edebileceğiniz lezzetli şiş börek çorbası tarifi

MALZEMELER

40 adet mantı

8-9 bardak su

Yarım çay bardağı pirinç

4 yemek kaşığı sıvı yağ

Kuru nane

Tuz

Yazının Devamını Oku

İsmiyle müsemma bir lezzet: Alâ Nazik

9 Eylül 2020
Etin en yalın halinin patlıcan ile buluşmasıyla ortaya çıkan Alâ Nazik, Türkçe karşılığıyla “güzel yemek” anlamı taşıyor.

Tadı, lezzeti, görüntüsü ile ‘Nazik’ kelimesine de oldukça yakışan Alâ Nazik, yerken asla yormaması ve bir tabakla yetinilemeyen bir lezzet olması dolayısıyla da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte lezzetli mi lezzetli Alâ Nazik tarifi…

Malzemeler:

200 gram yağsız kuşbaşı kuzu eti

3-4 adet orta boy patlıcan

1 su bardağı süzme yoğurt

2 diş sarımsak

Tuz

Karabiber

Yazının Devamını Oku

Paylaştıkça çoğalan lezzet: Aşure

2 Eylül 2020
Her yıl Muharrem ayının 10. günü itibariyle yapılmaya başlanan aşure, damakları tatlandırmasının yanı sıra paylaşım, bolluk ve bereketin vurgulanması açısından da önem arz eder. Çeşitli kaynaklarda yer alan bilgilerde ise aşure pişirilen evde bolluk ve bereketin hasıl olacağı rivayet edilir.

En az 7 hububattan oluşması gereken aşure, isteğe göre daha fazla bakliyat ya da kuru yemiş ile de yapılabilir. Hatta aşurenin yapılışı, bazen yörelere göre de değişiklik gösterebilir. İşte evlerinizde kolayca yapabileceğiniz aşure tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday (dövme buğday)

1 çay bardağı kuru fasulye

1 çay bardağı nohut

3 su bardağı toz şeker

200 gram kuru kayısı

200 gram kuru üzüm

Yazının Devamını Oku

Buğdayın dile geldiği yemek: Aşur (Dövme)

26 Ağustos 2020
Aşur ya da bir diğer adıyla dövme, Hatay yöresinin en değerli yemeklerinden birisidir. Pek çok yörede keşkek olarak bilinen yemekle benzerlik taşıyan aşur, yapılış biçimi ve içerisindeki baharat yoğunluğuyla büyük oranda farklılık göstermektedir.

Etin ve buğdayın saatlerce pişirilip bir tahta kaşık yardımıyla dövülmesiyle meydana gelen aşur, bu nedenle dövme adıyla da bilinmektedir. İşte, Hatay yöresinde düğün gibi özel günlerin önemli konuklarından olan aşur için malzemeler ve tarif detayları

MALZEMELER:

1 su bardağı nohut

500 gram dövme buğday

1 orta boy soğan

1 yemek kaşığı kimyon (Yarısı tabak üzerine, yarısı içerisine eklenecek)

1 yemek kaşığı biber salçası

150 gram ceviz içi

Yazının Devamını Oku

Çaya, çorbaya yakışır, bağımlılık yaratan bir lezzet: Biberli ekmek

19 Ağustos 2020
Hatay’da taş fırınlarda odun ateşinde pişirilen biberli ekmek, imkânlar doğrultusunda ev fırınlarında da yapılabilmektedir.

Çay ve çorbayla mükemmel bir öğün oluşturan biberli ekmek, ister kahvaltıda ister öğle ve akşam yemeğinde tüketilebilmektedir.

İşte evlerinizde ya da çarşı fırınlarında yaptırabileceğiniz Hatay yöresinin mükemmel lezzeti biberli ekmeğin tarifi

Malzemeler:

300 gram çökelek ya da lor

1 orta boy veya 2 küçük soğan

2 çay kaşığı kimyon

1 su bardağı zeytinyağı

5 tane mayalı hamur (mandalina büyüklüğünde kesebilirsiniz)

Yazının Devamını Oku

Mangalsız, dumansız ve oldukça lezzetli bir kebap: Kağıt kebabı

12 Ağustos 2020
Kebap denilince genellikle akla ilk olarak mangal gelir. Ancak bu kebapta mangal yok, duman yok, koku yok ve üstelik lezzetinde de herhangi bir kayıp yok. İşte bu haftanın tarifi, kolaylıkla hazırlayıp yapabileceğiniz pratik ve bir o kadar da lezzetli olan Hatay’ın vazgeçilmez lezzetlerinden kâğıt kebabı tarifi

Malzemeler:

200 gram orta yağlı kıyma

1 demet maydanoz

2 adet kırmızı biber

3 iri diş sarımsak

Yarım çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Tuz

Yazının Devamını Oku

Tabaklarınızı ve damaklarınızı hazırlayın! Künefe mutfağınıza konuk oluyor

5 Ağustos 2020
Geçtiğimiz günlerde bir yemek yarışmasında yarışmacıların yapmaya çabaladığı künefenin halini görünce, ilk fırsatta künefe tarifini vermem gerektiğini düşündüm. Hatay ile zihinlerde bağdaşlaşmış olan künefe, evde de kolayca yapılabilen tatlı türleri arasında yer alıyor. Küçük püf noktaları ve ayrıntılar ile leziz bir hal alabilen künefe, farklı pişirim tarzıyla da mutfak sanatınıza yeni bir soluk kazandıracaktır. İşte, evinizde yapabileceğiniz leziz künefe tarifi…

Malzemeler:

500 gram tel kadayıf

400 gram tuzsuz künefe peyniri

200 gram margarin veya tereyağı

Şerbet için;

2.5 su bardağı su

2.5 su bardağı toz şeker

Tercihen 1 çay kaşığı limon suyu

Yazının Devamını Oku

Gücünü ıspanaktan alan sağlıklı, faydalı ve leziz bir tarif: Ispanaklı Kömbe

29 Temmuz 2020
Hatay yöresine ait köylerde sac altı da denilen, evde elinizin altında bulunan çeşitli malzemelerle tatlandırabileceğiniz yöresel bir lezzet olan ıspanaklı kömbe tarifiyle sofralarınıza farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz. İşte, ıspanaklı kömbe tarifi için gerekli malzemeler ve hazırlanışı hakkında bazı bilgiler;

Hatay yöresine ait köylerde sac altı da denilen, evde elinizin altında bulunan çeşitli malzemelerle tatlandırabileceğiniz yöresel bir lezzet olan ıspanaklı kömbe tarifiyle sofralarınıza farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz. İşte, ıspanaklı kömbe tarifi için gerekli malzemeler ve hazırlanışı hakkında bazı bilgiler;

İç harcı için:
Yarım kilo ıspanak
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz

Hamuru için:

Yazının Devamını Oku