Bodrum sohbetleri
TAV Passport iş birliğinde, Milas Bodrum Havalimanı’ndaki TAV Primessclass lounge alanında çekilen bölüm için İstanbul’dan özel jetiyle gelen iş insanı Rachad Ghandour ve TRT World spor spikeri Samantha Johnson’ın yolculuğuna eşlik ettim.
Çekim öncesi konuklara Türkiye deneyimlerini sordum.
Lübnan’ın ikinci başbakanı Abdulhamid Karami ve 2004’teki bir diğer başbakanı Omar Karami’nin torunu olan Rachad Ghandour, Türkiye’yi sadece tatillerini geçirdikleri bir ülke olarak görmediklerini, İstanbul’da kurdukları şirketle turizm, enerji ve gıda alanında yeni yatırımlara hazırlandıklarını, Türkiye’nin her dönem fırsatlar ülkesi olduğunu söyledi.
İngiliz TV yüzü Samantha Johnson ise Türkiye’nin yabancı kadınlar ve turistler için güvenilir bir ülke olduğu vurgusunu yaparak Türk insanının enerjisine ve Türk mutfağına hayran olduğunu söyledi.
Her iki konuk, çekimlerin yapıldığı Bodrum’u dünyanın turizm başkentlerinden biri olarak niteledi.
8 bölüm halinde yayınlanacak
Türk kumsallarına övgü
Her yıl Türkiye’ye tatile gelen ünlü şef Wolfgang Puck ile önce İstanbul’da buluştuk.
Türkiye’nin gastronomi elçisi Demet Sabancı’nın girişimiyle Türkiye’ye gelen ve deneyimli işletmeci Deniz Zengin’in genel müdürlüğünde yönetilen Nişantaşı’ndaki Spago’da yeni menüyü tattık.
Pan-Asya lezzetlerini barındıran, Türkiye esintilerinin de olduğu keyifli bir menü ortaya çıkmış.
Ertesi gün ise ünlü şefle ailece tatile gittiği Bodrum’da görüştük.
İspanya’daki Guggenheim Müzesi’ni tasarlayan ünlü mimar
En hip destinasyon
Rotanın en meşhur durağı hiç kuşkusuz Brighton. Londra’dan 2 saat tren mesafesindeki sahil beldesi okyanusun diğer tarafında Fransa’ya komşu olduğu için hem Londra hem de Paris sokaklarından esinlenilmiş bir mimariye sahip. İngiltere’de görmeye alışık olmadığımız “sur içi” hissiyatında daracık sokakları mevcut. Sahilinde ise güneşlenebileceğiniz alanlar dışında üzerinde lunapark inşa edilmiş dev iskelesi, meşhur gözlem kulesi ve sanat galerileri var.
Buzlu lansman
İngiliz futbol tarihine ismini altın harflerle yazdırmış eski futbolcu David Beckham ile Tudor saatlerinin Londra’da düzenlediği lansmanda bir araya geldik. 1952 yılında gerçekleşen Grönland kuzey kutup seferinin 70. yılı şerefine verilen davette yıldız isim kadar keşif ekibinin taktığı tarihi bir Tudor saati de ilgi odağı oldu.
Thames nehri yakınındaki eski tütün fabrikasında “kutup konseptli” düzenlenen etkinlikte buzdan yapılma bardaklarda ikramlar sunulurken tarihi saatten esinlenilmiş yeni modeller ise dev buz parçaları üzerine yerleştirilerek tanıtıldı.
Saatlerin marka yüzü olan 47 yaşındaki David Beckham ile etkinlikte bir araya gelerek sohbet ettik. Uluslararası saat koleksiyonerlerinin ve Oxford Üniversitesi’nden tarih uzmanlarının da ilgi gösterdiği davette Beckham ile Türkiye ve Türk futbolu üzerine konuştuk.
Türklerin giyim zevki
Geçtiğimiz yıl NBA basketbol maçlarına 500 bin dolar bilet parası harcayan Goldstein’in bir diğer tutkusu ise özel dikim hazırlanan deri ceketleri...
Dünyadaki birçok moda haftasına davetli olan James Goldstein’in 200’den fazla deri ceketi varmış. Yatak odasını gezdiren moda ikonu bir çocuğun oyuncaklarını gösterir gibi ilk olarak bana bu koleksiyonunu gösterdi.
Ceketlerin için kurduğu uzaktan kumandayla çalışan otomatik döner askı sistemi etkileyiciydi.
Bodrum ziyaretinde hem tatil beldesine hem de Türklerin giyim zevkine hayran kaldığını belirten Goldstein, “Türkler ince ruhlu ve detaylara önem veren bir millet. Hem kadınların hem de erkeklerin günün her saatinde giyimlerine gösterdikleri özene hayran kaldım. Tek kelimeyle Amerikalılardan çok daha iyi giyiniyorsunuz. Özellikle yeni neslin giyim tarzını ülkemizde hiç beğenmiyorum” dedi. Ünlü emlak kralı bu yaz da Bodrum’a gelmek istediğinin altını çizdi.
İçinde kulüp olan ev
Türkiye’den Kashmir’e
Bir Türk girişimi olarak hayata geçen, Oprah Winfrey’den Prens Herry’e kadar ünlü birçok ismin desteğini alan ve bu yıl yarım milyar kişinin kutladığı Global Wellness Day (GWD)’in kurucusu Belgin Aksoy’dan harika haberler aldım.
İlki GWD’nin Kashmir’deki okullarda dahi kutlanması ve hatta bir ilkokul yönetiminin kendi kendine nasıl iyi bir yaşam sağlanabileceğine dair öğrencilere GWD sınavı adı altında bir test dahi yapması hakkında oldu.
Bu hikaye de yine birçoğu gibi GWD’nin iyi yaşamı dünyaya yayan, Türkiye’den çıkma gurur veren bir girişim olduğunun kanıtı...
Telefonda sohbet ettiğim Aksoy’dan aldığım bir diğer haber ise Tayland’ın lüks sağlık merkezlerinden Chiva-Som’ın çalışanlarından oluşan GWD gönüllüleri, civar kabilelerde sürdürdükleri yardım çalışmalarını yerinde incelemek ve destek olmak için bu yıl ekibe katılmış.
Lider destinasyon
Ersev Demiröz ile Mandarin Oriental Bodrum’daki Hakkasan’da buluştuk.
Ege ve Asya kültürünün mimari çizgilerini bir araya getiren, göze batmayan ince detayların olduğu, iddialı bir menüye sahip şık bir restoranla karşılaştım.
Hemen yan masada yabancı bir ülkenin cumhurbaşkanı misafirdi.
Hem otel, hem restoran hem de Bodrum’un böylesine önemli isimleri ağırlıyor olması ve ilçenin marka konumlamasına dair sohbet ettiğimiz Demiröz, şöyle konuştu:
“Bodrum’un artık vakti geldi. Her açıdan ‘liderim’ demeye hazır, donanımlı ve marka değeri olgunlaşmış bir turizm destinasyonundan bahsediyoruz.
Eskiden yurtdışındaki fuarlarda Bodrum’u anlattığımızda nerede olduğunu dahi bilmeyen turizmciler bugün kendi deneyimlerini başkalarına hayranlıkla anlatıyor, ülkemizin turizm elçiliğini yapıyor. Bodrum’un büyüsü ve etkisi işte böyle bir şey.”
Durmak bilmiyor
Her dönem ses getiren çağdaş sanat eserleriyle hem yerel hem de global sanat çevrelerince üstat kabul edilen Devrim Erbil ile Bodrum’daki evinde buluştuk.
Galeri ve atölyeden oluşan villa adeta bir sanat mabedi gibiydi.
85 yaşındaki sanatçıyı hem dinç hem de gelecek projelerine dair oldukça heyecanlı buldum.
İstanbul temalı eserleriyle kitlelerin hayranlığını kazanan sanatçının ilk Bodrum temalı eseri, Milas-Bodrum Havalimanı’ndaki yenilenen TAV Primeclass lounge alanında sergilenmeye başladı.
Sergiden önce eserleri Erbil’in atölyesinde inceleme imkanı buldum.
Bodrum âşığı Erbil açıkçası yine muhteşem bir iş çıkarmış.