Varlık 80 yaşında

HAYATINDA Varlık okumamış bir edebiyatçı, bir edebiyatsever olduğunu/olabileceğini sanmıyorum.

Haberin Devamı

1933’te Sabri Esat Siyavuşgil ile Yaşar Nabi Nayır’ın birlikte kurdukları dergi, birçok kuşağa edebiyat beğenisini, okuma alışkanlığını kazandırmıştır.
Nice Türk yazarının ilk yapıtları bu dergide yayımlanmış, bu yayınevinde kitaplaşmıştır.
Cumhuriyet Türkiyesi’nin, Atatürk devrimlerine bağlı olanların, öğretmenlerin, Köy Enstitülülerin yazıları bu dergide görülmüştür ilk kez.
Varlık dergisinin belli yıldönümlerinin kutlamalarının hepsinde bulundum. Dergisine tutkuyla bağlı çok az yönetici, sahip vardır. Yaşar Nabi Nayır, bu duyguları taşıyan biriydi.
Klasik benzetmeyle, arı gibi çalışırdı. Babıâli’nin odalarında boş konuşmalara harcayacak zamanı yoktu.
Derginin başındaki ‘80. Yılımız’ başlıklı yazının girişinde, Yaşar Nabi Nayır’ın 40. yılda yazdığı “40. Yılımız” yazısından bir bölüm yer alıyor. Yazı, adeta onun ve derginin yaşamının çizelgesidir:
“Kırk yıl, dile kolay! Yirmi beşinde başlanmıştı, altmış beşinde sürdürmek... En yüksek düzeyine eriştirmiş olarak. Bu bir başarı sayılırsa, bunda ilk çıktığı günden bugüne yardımlarını esirgemeyerek, iyi ve kötü günlerinde Varlık’ı yazıları, sevgileri, teşvikleri ile desteklemiş dost şair ve yazarlarımızın, büyük bir vefa duygusu ile Varlık’a bağlanmış okurlarımızın payı en başta gelir. O yardım elini elimde, o dost bakışı gözlerimde, o teşvik edici sözleri kulaklarımda, o sıcak yakınlığı yüreğimde duymuş olmasaydım ne yapabilirdim tek başıma? Elbette hiç... Mutlu olması gereken, ama türlü acılar, üzüntüler yüklü olduğum için tadını gereği gibi çıkaramadığım bu yıldönümünde hepsine en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sağ olsunlar.”
  
* * *
BU sayıda Yaşar Nabi Gençlik Ödülleri’ni kazananlarla yapılan konuşmalar ve ödülü kazanan yapıtlar yayınlanmış.
Şiir seçici kurulu, ödülü Serap Aslı Araklı’nın Hürmeten adlı dosyasına verdi, öykü dalında ödülü ise Şengül Can’ın Sarkaç adlı dosyasına verdi. Ödülü kazanan yapıtlar ve kazananlarla konuşmalar genç kuşağın edebiyata yaklaşımını sergiliyor.
Müge İplikçi, Selim Temo, Karin Karakaşlı’nın Varlık dergisi üzerine yazıları, ilk yayınlanışın, ilk ödüllerin coşkusunu bize iletiyor.
Gezi Parkı Eylemleri başlığı altındaki yazılar, güncel bir konuyu değerlendiriyor.
Ömer Faruk’un Kalp Kırılmadan Kale Yapılmaz! yazısı, katılacağınız görüşler iletiyor.
Gezi parkı direnişi ile ilgili yazarların görüşleri yansıtılıyor.
Erendiz Atasü’nün Leylâ Erbil’e Saygıyla, yazısı onun Türk edebiyatındaki benzersiz yerini vurguluyor.
Kısa bir süre önce aramızdan ayrılan Mustafa Şerif Onaran hakkındaki yazı, onun söylediklerinden oluşuyor. Tuncer Uçarol’un yazısı; Mustafa Şerif Onaran Kendini Anlatıyor başlığını taşıyor.
Dergideki ilgi çekici bir ilandan söz etmek istiyorum. Yazar Selçuk Altun bir vefa örneği göstererek, dergiye bir teşekkür ilanı göndermiş. Şöyle:
“49 yıldır okuma tutkumu ateşleyen Varlık 80 Yaşında!
Yaşar Nabi başta olmak üzere, onu var edenlere teşekkürlerimi sunuyorum”.
Selçuk Altun/Okuryazar
  
* * *

BİR derginin 80 yıl yayınlanması kayda ve övgüye değer bir durum.

Yazarın Tüm Yazıları