Var mı böyle bir faiz

Yazacaklarım gerçek ve belgelidir... TOKİ’nin Ankara Gölbaşı Örencik’te yaptığı evlerde kendi atadığı yönetim (yani TOKİ yönetimi) binalara ısı pay ölçer taktırmak için ihale yaptırmış. 4+1 evlerden birine sahip olan arkadaşımdan aylık ödemelerindeki gecikme için, aylık %5 faiz istediler.

Haberin Devamı

Tefecilik değil mi

Türkiye’de yıllık faiz 5.87’lere inmiş durumda ama bir kamu kurumu olan TOKİ ev sahiplerinden aylık %5 (Basit faizle yıllık yüzde 60, bileşik faizle yüzde 85-90’a varan) faiz istiyor.
Şimdi söyleyin lütfen bu tefecilik değilse nedir?
Ayrıca yine bir 4+1 daire sahibi olan ev sahibi takılan cihazlar için küçük dairelerden daha fazla para istendiğini söyledi. Ben büyük daireler için bunun normal olduğunu söyleyince kendisi “Öyle gözüküyor ama bizim dairelere takılan cihazlar diğer dairelerden daha küçük. Ben bunu tespit ettim ve sordum bana ‘sözleşme öyle yapılmış yapacak bir şey yok’ dediler” diye izah etti.
İnsanlar yönetimden bıkmış durumda.
5600 konutluk bir site olabilir mi?
Yaklaşık 30.000 nüfus sözkonusu.
Türkiye’nin bir çok ilçesinden büyük bir yerden söz ediyoruz.
Bakanlığın bir an önce el koyarak bu yönetimi iptal etmesi orada oturan herkesin talebidir.
A. F.

Haberin Devamı

Birlik Mahallesi muhtarından açıklama:

O ücret haksız değildir

‘Olmadı Muhtar Bey’ (29.11.2012) başlıklı yazıda Hüseyin Aluç isimli okurunuz, muhtarlığımdan fazla ücret alındığını ve kazıklandığı yazısını okudum. Bunlara prim vermeyiniz.
Bu şahsın anlattıklarından sadece belge üzerinde 4 TL yazdığı doğrudur.
Hüseyin Aluç muhtarlığımıza gelerek Mamak’a taşındığını ne yapması gerektiğini sormuş, gittiği mahalle muhtarlığına başvurması halinde kendisinin yönlendirileceği söylenmiştir.
Bundan sonra adına gelecek evrakların ne olacağını sorduğunda taşındığı için geldiği kuruma geri gideceğini belirttik... Şahıs evrakların geri gönderilmemesi için gittiği adresin muhtarlığımıza kayıtlı kalmasını ve nakil belgesi istediğini söylemiştir.
Nakil belgesinin verilmediğini sonuçta sistemin kendisine ulaşacağını ifade etsek de “siz bana gittiğim adresimi kaydederek belge verin” demesi üzerine normalde kullanmadığımız eski sistem üzerinden kişinin talebi üzerine belge verilmiştir.
Verilen belge üzerinde 4 TL yazmaktadır, çünkü kullanmadığımız eski program ve belge üzerinde yazan fiyatta eski tarifedir. Tarife değişikliğini yapmak istediğinizde program yapan firmalar 100 dolar istediğinden biz de değiştirme gereği duymadık.

Haberin Devamı

ÜCRETİ VALİLİK BELİRLİYOR

Devamlı kullandığımız kimlik paylaşım sisteminden çıkarttığımız yerleşim yeri belgesi üzerinde hiç bir fiyat yazmamaktadır. Ancak belgenin resmi ücreti 4,75 TL’dir. Bu ücretler her yıl Valiliğimiz tarafından belirlenir; yazı ve fiyat listesi tarafımıza bildirilir. Ankara Valiliği’nin tarafımıza tebliğ ettiği ücret dışında fazla bir para talep etmemizin kanunen, ahlaken mümkün olmadığı görülmektedir. Ayrıca düzenlenen bazı belgeler üzerinde fiyat yazmamakla birlikte yine yasa gereği formatı olmayan ancak çeşitli yardımlara başvuran, boşanmak için avukat talebinde bulunan kadınlarında ücretsiz avukat tutabilmeleri için baro ve adliyelerden istenen fakirlik belgesinde de fiyat yazmasına rağmen ücret talep edilemez.
Ayrıca şahıs bize telefon açtığında telaşla “Gel paranı geri verelim” dediğimizi anlatması doğru değildir. Doğrusu “Benden fazla para almışsınız” demesi üzerine “Beyefendi 10 dakikadır telefonda konuşacağına gel paranı geri verelim de bizi de boşuna meşgul etme” denilmiştir.
Çankaya’nın en büyük ve elit mahallesinde 13 yıllık görevim esnasında hiç kimse bana haksız ücret alıyor diyemez. Aksine çoğu belgeden de hakkım olmasına rağmen ücret talebim olmaz. Bunun içindir ki son seçimlerde çoğu yerde milletvekillerinin dahi alamayacağı 12.000 oy alarak muhtarlık görevime devam etmekteyim.
Son olarak her türlü onay, tasdik ve belge ücreti Ankara vValiliği tarifesine göre 4.75 TL’dir. Çoğu belgelerin üzerinde ücret dahi yazmadığı halde aynı ücret alınır.
Vedat ŞABANOĞLU-Birlik Mahallesi muhtarı

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişi’nin 78. yıldönümünde, Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Merkez ve şube yöneticileri, bugün 11.00’de Anıtkabir Aslanlı yolda buluşup, mozoleye çiçek koyacaklarını... DÜNYA Gönüllülük Günü (Sivil Toplum Kuruluşları Günü) münasebetiyle, Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun (ASTOM) bugün 18.00’de, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın ev sahipliğinde Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in de katılımları ile Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir toplantı yapılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları