Türkiye’yi ve Avusturya’yı iyi temsil ediyor, İstanbul’a sadece onun için bile gidilir

ÜNİVERSİTE eğitimi için gittiği Viyana’yı kendine merkez seçen ünlü modacımız Atıl Kutoğlu’na Avusturya’nın bilim ve sanat alanında verdiği “Devlet Onur Nişanı”nın sunulduğu törendeyiz.

Haberin Devamı

Kürsüde nişanı bizzat vermek için çaba gösteren Atıl Kutoğlu’nun kreasyonlarından giyinen Avusturya Kültür ve Eğitim Bakanı Claudia Schmied var:

- Atıl Kutoğlu, Avusturya’yı hem burada, hem Türkiye’de çok iyi temsil ediyor. Ayrıca Türkiye’yi gerek Avusturya’da, gerekse dünyanın diğer ülkelerinde aynı şekilde başarıyla temsil ediyor. Onun Avusturya Devlet Onur Nişanı’nı sonuna kadar hakettiğini düşünüyoruz.

Kutoğlu’nun yaşam öyküsünü anlatıp, Avusturya’da basamakları başarıyla çıktığını vurguladı:

- Kendisi Avusturya ve Türkiye arasında aynı zamanda bir elçi gibidir. Türklüğünü tasarladığı elbiselere başarıyla yansıtır. Osmanlı motiflerini çok güzel kullanır.

Kutoğlu’nun kreasyonlarının şu yönüne de dikkat çekti:

- Ben de Atıl Kutoğlu’nun kreasyonlarından giyiniyorum. Kreasyonları oldukça rahat, yaratıcı ve insana güven veriyor.

Kendisinin iki kez uğradığı Nişantaşı’ndaki mağazayı anımsattı:

- İstanbul’a sadece Atıl’ın mağazasına uğramak için bile gidilir.

Atıl Kutoğlu
da duygularını şöyle paylaştı:

- Avusturya, öğrencilik yıllarımdan itibaren kurduğum hayallerimi gerçekleştirme fırsatı bulduğum ülke. Türkiye’de aldığım temel eğitim, Türk ve Osmanlı motiflerinden aldığım ilham kreasyonlarımda farklılık yaratmamı sağladı, beni başarıya taşıdı. Beynimle Türk, kalbimle Avusturyalı gibi hissediyorum.

Türkiye’nin Avusturya Büyükelçisi Ayşe Sezgin, Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank, Prens Hubertus von Hohenlohe, Prenses Lila von Schwarzenberg ve Prenses Camilla Habsburg’un da izlediği törende kürsüye ünlü müzikal yıldızı Dagmar Koller çıkınca Atıl Kutoğlu, şu noktanın altını çizdi:

- Dagmar Koller, Viyana’nın efsane Belediye Başkanı rahmetli Helmut Zilk’in eşidir. Zilk’le öğrencilik yıllarımda tramvayda karşılaşmış ve yardım istemiştim. Kendisi Viyana’daki ilk defilelerimi düzenlemem ve sonrasında büyük destekçim oldu.

Koller
, üzerindeki deri ceketin Atıl Kutoğlu tasarımı olduğunu belirtip ekledi:

- Atıl’ı eşim Helmut Zilk çok takdir ederdi. Ben de kreasyonlarından giyinir, başarılarıyla mutlu olurum.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin, aynı gün akşam Atıl Kutoğlu onuruna bir davet verdi. Elçilikteki davete Avusturya Adalet Bakanı Beatrix Karl da katıldı. Sezgin, şu noktanın altını çizdi:

- Atıl Kutoğlu, Türk kültürünü başta Avusturya olmak üzere dünyada başarıyla temsi ediyor. Belveder Sarayı’nda ünlü ressam limt’in tablolarının bulunduğu ortamda Kutoğlu’nın kreasyonları da sergileniyor.

1980’lerin başında tramvayda karşılaştığı Viyana Belediye Başkanı’ndan defile için yardım isteyen genç Türk öğrenciden Avusturya’nın “Devlet Madalyası”yla onurlandırdığı dünyaca ünlü Türk modacısına uzanan başarı öyküsü...

Madalya törenini Atıl Kutoğlu’nun annesi Dilek Kutoğlu ve babası Turan Kutoğlu ile birlikte izledik, en az onlar kadar gurur duyduk...

Haberin Devamı

Atıl’ın başarısını izlemeye gelmenizden onur duyarım

Haberin Devamı

AVUSTURYA Kültür, Sanat ve Eğitim Bakanı Claudia Schmied, iki ay kadar önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a bir mektup gönderdi:

- Sayın Bakan, Atıl Kutoğlu’na Devlet Onur Madalyası verilmesi töreninde sizi de aramızda görmekten onur duyarım.

Kutoğlu’na bu mektubu anımsattık:

- Sanırım sayın Bakanımızın ajandası uymadı. Katılabilse benim için büyük guru olurdu.

Sonra kendisine verilen madalyayı daha önce alanlardan örnekler sıraladı:

- Ünlü soprano Anna Netrebko, ünlü tenor Placido Doningo, ünlü mimar Hans Hollein.

Ertesi gün bazı Avusturya gazetelerinden örnekler gönderdi:

- Kurier, Kronen-Zeitung, Die Presse gibi birçok gazetede en küçüğü çeyrek sayfa olan haberlerim yayınlandı.

Yazarın Tüm Yazıları