Telefondan kitap dinlenir mi?

JAPONYA’DA bir yayınevi daha cep telefonlarından dinlenebilecek ’sesli kitap indirme’ uygulaması başlatmış.

En fazla 8 dakika süren dosyalar halindeki eserleri cep telefonundan dinlemek isteyenlerin 105-200 Yen (1.3 - 2.4 YTL) ödemesi gerekiyor.

Halen 100 ’sesli esere’ sahip olduğunu duyuran Kotonoha Yayınevi, yılda 1000 eseri bu yolla satma umudu taşıyormuş.

Sistem aynı sistem. Müzik indirmede kullanılan sistem kullanılıyormuş.

Daha önce Kadokawa Yayınevi de bu uygulamayı başlatmış.

Anadolu Ajansı’nın bu haberini biraz da gülerek okudum, bir yandan da kitaba gösterilen saygısızlıktan dolayı canım sıkıldı.

TEKNOLOJİK HİLEKÁRLIK

BEN
bu yolla kitap okurunun artacağını sanmıyorum. Teknoloji para kazanmak için bu tür yollara başvuruyor. Sanki edebiyatı günlük yaşamın içine sokacak, otomobilde, otobüste, metroda kulaklıkla kitap dinleyeceksiniz.

O kitabı dinleyenlerin de o kitabı anlayacakları kanısında değilim. Belki kitabın yazarını, bir de kabaca konusunu anımsarlar. O da okur olmak için yetmiyor.

Yıllar önce de Frankfurt Kitap Fuarı’nda book player diye bir alet görmüştüm, sayfa ekrana geliyor, okuyorsunuz. Beyaz soğuk bir sayfa, okumaktan uzaklaştırır insanı.

Dokunma duygusundan uzak, kitapla insan arasında kurulan iletişimi yok eden bir icat. Tuttuğu kanısında değilim, çünkü sonraki yıllarda fuarda da görmedim kullanana da rastlamadım.

Çünkü káğıda dokunacaksınız, bir sayfayı bir daha okumak isteyeceksiniz.

Telefonun bunca işlevi bir arada yürütmesi benim açımdan pek de onaylanacak bir şey değil.

Her zaman fotoğraf çekebiliyorsunuz (benim telefonum fotoğraf çekmiyor). Sözüm ona uydurma bir kare ile kendinizi aldatıyorsunuz.

Şimdi de telefondan kitap dinleyeceksiniz. Ben müzik dinlemiyorum ki kitabı dinleyeyim.

Kasetten kitap dinleyenler, bir romanın örgüsünü nasıl anlayabilirler. Kahramanları nasıl anımsayacaklar .

Hızlı okuma diye de bir şey var, o yöntemi Woody Allen iyi sarakaya almıştı. "Savaş ve Barış’ı okudum, olay Rusya’da geçiyor" diyordu.

Şimdi biri de bir romanı ben telefondan dinledim diyecek, onunla ilgili soruları yanıtlayamayacak. Yazarı hakkında bir bilgi edinemeyecek. Konusunu bilecek sadece. Yeter mi?

Gerçi şimdi yayıncılık dergilerinde kitaplar ve kasetler ayrı ayrı çok satan listelerde gözüküyor, ama iyi bir okurun, hele iyi bir edebiyat okurunun bununla tatmin olacağını sanmıyorum.

Gezdiğim ülkelerde bu yazılanları doğrulayacak, kitabın yerini aldığı düşünülen bu icatlara rastlamıyorum. Sanırım teknoloji, bilim sayfasında yer alan bu icatlar, uygulamada iyi sonuç vermiyor ki yaygınlaşamıyorlar.

* * *

OKUYUP geçiniz. İnsanlarımız bir de telefondan roman dinlemeye başlarlarsa, Tanrı korusun, araçlar birbirine girer.
Yazarın Tüm Yazıları