Stratejik ortak kimdir?

Yeni gençlerin deyişiyle “kanka”! Evet kanka kimdir? “Kan kardeş”in kısaltılmışı...

Eskiden “süt kardeş” vardı, “ahret kardeşliği” vardı. Bunların hepsi, şu ya da bu oranda, “stratejik ortak”ın eşanlamlısı oluyor.
Bir de Türkçede bir deyim var: İçtiği su ayrı gitmemek
Bir de argo deyim var ama onu biraz değiştirerek söyleyeceğim: Aynı yerde otlarlar ota para vermezler, birbirlerini yıkarlar tellağa para vermezler.
İşte stratejik ortak böyle bir şey!
***
Başbakan R.T.Erdoğan son Washington tatilini özetlerken durmadan Türkiye ile ABD’nin stratejik ortak olduğunu söylüyordu. Erdoğan’ın iki metre ilerisinde duran Başkan Bush ise sanki Erdoğan’ın sözlerini duymamış gibi bir strateji ilişkiden söz ediyordu.
Bir benzetmeyle durumu anlatacak olursam: Başkan Bush, Başbakan Erdoğan için “Kendisini tanırım; tanışlığımız var” diyor.
Buna karşın Başbakan Erdoğan “Mister Bush mu, diyor, bizim çok yakînimiz olur. Kirvemizdir, eskerlik arkadaşımdır, gardaştan da ileri. Köyden gelince bizde yatar. Bizim köroğlunun tarhana çorbasını pek beğenir garibim!”
Durum böyle. Mr.President Bush’a Mr.Erdogan’ı soracak olsanız... Ama siz siz olun sormayın.
***
Fî tarihinde Kore’de kızıl komünistlere karşı savaşmak iki ülkeyi stratejik ortak yapmaz. Türkiye zaten NATO’ya üye olarak bu savaşın hediyesini aldı. Afganistan’a, Bosna’ya ya da Afrika ülkelerinden birine ABD’nin peşi sıra asker göndermek de Türkiye’yi ABD’nin stratejik ortağı yapmaz.
ABD’nin Türkiye’yi AB konusunda desteklemesi de bu sıfatın parantezine girmez.
Bütün tarih boyunca stratejik ortaklığa yaraşır gibi olan bir tek olay vardır: ABD’nin Abdullah Öcalan’ı yakalayıp Türkiye’ye teslim etmiş olması.
Abdullah Öcalan’ı teslim almış olan Ecevit bile bu olaya kuşku ile bakıyor.
***
Türkiye Baba Bush ve Turgut Özal döneminde, Körfez Savaşı sırasında bile stratejik ortak değildi. Özal, Baba Bush’u “Bul karayı al parayı” zihniyetiyle “Bir koyup üç kazanmak” için destekliyordu. Ve Özal, Baba Bush’un bunu anlamayacak kadar sersem olduğunu sanıyordu.
Stratejik ortak, kankasını Irak macerasında yalnız bırakmaz. Bırakırsanız, bırakılan taraf bunu asla unutmaz.
ABD, Türkiye’nin kankası olsa her yıl Ermeni tasarısı bir tehdit ve şantaj olarak yıllık menüde yer almaz. PKK militanları Kuzey Irak’ın dağ ve ovalarında tavuskuşu gibi kabararak dolaşamaz. Kandil dağı kümesinde stratejik ortak tilkiye yem olur.
Stratejik ortaklıkla iki tarafın ulusal çıkarları birbirine eşit tutulur, eşit gözetilir! Buyurun!...

Yazarın Tüm Yazıları