Şimdi de internet vergisi geldi

NE zaman ‘Vergiler indirilecek’ denilse, vatandaş aksini düşünüyor ve ‘Acaba yeni bir vergi mi gelecek?’ diye başlıyor bize sormaya...

Birkaç gündür yine vergi indirimi yapılacağından sözediliyor. Okurlarımız da ‘Siz bilirsiniz yeni bir vergi mi var?’ diye soruyorlar.

Evet, yeni bir vergi var; internete de vergi geldi!

İNTERNET VERGİSİ

Vergi yasalarında, 5228 sayılı yasa ile yapılan değişiklikle, internet konusunda ‘ince ayar’ bir düzenleme yapıldı. Gider Vergileri Kanunu’nun 39. maddesine eklenen (c) bendi ile Özel İletişim Vergisi’nin kapsamı genişletildi ve internet hizmetleri de bu verginin kapsamına alındı.

İnternet Servis Sağlayıcılığı (ISS) hizmeti veren işletmeler tarafından ödenecek olan bu verginin oranı, yüzde 15 olacak. Ödenecek olan vergi, internet servis sağlayıcılığı hizmeti veren işletmelerce, internet kullananlara aynen yansıtılacak.

Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2004 tarihinden önce, belli bir tarihi kapsayacak şekilde, bedelin tamamı peşin alınarak fatura düzenlenmişse, o tarih sona erinceye kadar, özel iletişim vergisi talep edilmeyecek. Yasanın yürürlük tarihinden önce satış sözleşmesi yapılmış olmakla birlikte, hizmetin bedeli aylık fatura düzenlenmek suretiyle tahsil ediliyorsa, Özel İletişim Vergisi tahsil edilecek (Bkz.Gider vergileri Sirküleri No:4).

TELEFON VERGİSİ

5228 sayılı yasa ile sabit telefonları ve mobil telefonları ilgilendiren bazı düzenlemeler de yapıldı.

1- Sabit Telefonlar:

Evde ya da işyerinde kullanılan sabit telefonlar, öteden beri Özel iletişim vergisi‘ne tabi değildi. 5228 sayılı yasa ile bu verginin kapsamı genişletildi ve 1 Ağustos 2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde, sabit telefonlara da yüzde 15 Özel İletişim Vergisi getirildi.

Nitekim, sabit telefon kullanıcıları, Eylül 2004‘de gelen telefon faturaları ile birlikte, bu vergi ile tanıştılar. Bundan sonra da akraba olacaklar çünkü bu vergi evlerinden ve işyerlerinden artık hiç çıkmayacak.

2- Abone Değişikliği:

Telefonlarla ilgili bir de olumlu haberimiz var. Gerçi çok önemsiz ama olsun yine de olumlu bir haber...

Yapılan düzenlemeye göre, operatörler arası abonelik değişimleri, Özel İletişim Vergisi kapsamından çıkarıldı. Buna göre; 1 Ağustos 2004 tarihinden itibaren, örneğin Telsim abonesi olan bir kişi, Avea’ya geçerse, kendisinden 20 milyon lira Özel İletişim Vergisi alınmayacak. Daha önce, bu tür abonelik değişimlerinde 20 milyon lira vergi alınıyordu.

Diyeceksiniz ki ‘Bunun benimle ne ilgisi var?’ haklısınız ama hep yeni gelen vergileri yazacak değiliz ya, bir de giden vergiyi yazalım istedik!..
Yazarın Tüm Yazıları