GeriSeyahat Yamaç paraşütü için en iyi 10 adres
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yamaç paraşütü için en iyi 10 adres

Yamaç paraşütü için en iyi 10 adres

Yamaç paraşütünün geçmişi çok yeni. 1980’lerin başında birkaç yenilikçi havacı, farklı bir paraşütle yamaçlardan koşarak uçmaya başlamış. Bakmışlar ki bu iş güvenli ve zevkli, hadi bir spor dalına dönüştürelim demişler.

Zamanla paraşütlerin aerodinamik yapılarının gelişmesiyle birlikte, performansları da artmış. Planör, deltakanat gibi amacı uçuş olan bir alet haline gelmiş. Günümüzde pilotların da tecrübesine bağlı olarak, yamaç paraşütü ile küçük tepelerden kalkılıp, yüzlerce metre yukarılara çıkılabiliyor. Saatlerce havada kalıp, kilometrelerce uzağa uçulabiliyor. Katlandığında bir sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının çok az olması dağcıların da ilgisini çekiyor. Dağların zirvelerinden yamaç paraşütüyle uçarak inenler var. Uçuşa elverişli yüzlerce noktanın bulunduğu Türkiye’de yamaç paraşütçülüğü hızla gelişiyor. Hemen her şehrin civarında uçuşa uygun bölgeler bulunabilir. Diğer hava araçlarıyla kıyaslandığında, yamaç paraşütünü öğrenmesi daha kolay. Belli sağlık koşulları içerisinde hemen herkes yapabilir. Konusunda uzman jüri üyelerimize en iyi adresleri sorduk.

EN İYİ 10

1. Babadağ - FETHİYE

2. Çökelez Dağı - DENİZLİ

3. Abant - BOLU

4. Alidağ - KAYSERİ

5. Munzur Dağları - ERZİNCAN

6. Asas Tepesi - KAŞ

7. Dinamit Tepesi - PAMUKKALE

8. İnönü C Tepesi - ESKİŞEHİR

9. Bozdağ - İZMİR

10. Nemrut - ADIYAMAN

BABADAĞ
/images/100/0x0/55ea333ff018fbb8f870fe27


Her zaman ilk tercih

Fethiye Ölüdeniz’e tepeden bakan Babadağ, hemen hemen tüm jüri üyelerimizin ilk tercihi oldu. Ölüdeniz’e 1969 metreden iniliyor. Bu yükseklikten Patara plajını, Dalaman’ı ve hatta Rodos’u bile görebiliyorsunuz. 1700 metre yükseklikteki uçuş noktasına ciplerle gidiliyor. Yol 50 dakika sürüyor. Rüzgar yeterli değilse, 1900 metreye çıkılıyor. Deneyimli pilotlar, yamaç paraşütüyle 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor ve havada 5 saat kalabiliyor. Babadağ, Uluslararası Hava Oyunları’na da ev sahipliği yapıyor. Toplam üç pist var. Yaz sezonu boyunca hava tutarlılık gösteriyor. Babadağ’da yamaç paraşütü hizmeti veren şirketler Aventura, Easy Riders, Focus Turizm ve Extreme Tandem.

ÇÖKELEZ DAĞI

Tanınmaya çalışıyor

Çökelez Dağı Denizli Merkez’e 30 kilometre uzaklıkta. Atlayış noktası 1650 metrede. Batı ve güneyden esen rüzgarlar hakim. Çökelez Dağı’ndan yapılan uçuşlarda Denizli merkez, Sarayköy, Buldan, Honaz ilçeleri ile Organize Sanayi Bölgesi rahatlıkla görülebiliyor. Çökelez Dağı’ndan havalanan paraşütçü isterse dağın hemen eteğinde inişe geçebilir ya da 100-180 kilometre arasındaki mesafeye kadar iniş yapabilir. Uçuş için tur düzenleyen şirket yok. Ancak, yerel yönetimlerin ve Pamukkale Arama Kurtarma Doğa Sporları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinlik ve festivallerle tanıtılmaya çalışılıyor.

ABANT

Cennetin üzerinde uçun

Yamaç paraşütü Abant’ın hemen yanında bulunan Örencik Köyü ve Çepni Yaylası’ndaki tepelerden yapılıyor. Türk Hava Kurumu’nun eğitim uçuşları açısından Türkiye’nin en uygun alanları olarak belirlediği Abant’ta, 65 ile 125 metre arasındaki tepelerden yaylaların çimenlik alanlarına iniş yapılırken, 450 ile 750 metre yüksekliğindeki tepelerden yapılan atlayışlarda ise Samat ve Örencik köylerinin boş arazilerine iniliyor. Başlangıç uçuşu, amatör uçuşlar ve uzman uçuşlar için uygun. Uçuş bölgesi kuzey, kuzeybatı, güney, güneybatı yönlerinden rüzgar alıyor. En büyük artısı ise muhteşem manzarası. Üniversitelerin havacılık kulüpleri bölgede sık sık kamp kuruyor. Bu yıl Atatürk’ün Bolu’ya geliş tarihi olan 17 Temmuz’da 1’inci Abant Havacılık Festivali yapıldı.

ALİDAĞ

Pek çok avantajı var

Alidağ, Kayseri’nin Talas ilçesi sınırlarında. Kente uzaklığı 6 kilometre. 1750 metre yüksekliğe sahip. Profesyonel ve yarı profesyonel yamaç paraşütçüleri için uygun. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeybatıdan esiyor. Kent merkezine yakınlığı, sporcuların kullanabilecekleri su, tuvalet ve çay ocağının bulunması, olası kazalar için Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’nin 3 kilometre uzaklıkta olması sporculara ajantaj sunuyor. Alidağ’dan başta Kayseri kent merkezi olmak üzere çevresindeki ilçeler görülebiliyor. Şimdilik tur düzenleyen herhangi bir firma yok. Pilotlar, 150 kilometre hızla Tomarza ve Pınarbaşı ilçelerine iniş yapabiliyor. Ama genellikle, dağın eteklerine iniyorlar. 2004’te Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası burada düzenlendi.

MUNZUR DAĞLARI

Her seviye için uygun

Munzur Dağları Ergan bölgesi, Erzincan’a 7 kilometre uzaklıkta, Yaylabaşı Beldesi üzerinde. Yüksekliği 3 bin 250 metre. Her seviyedeki sporcu için uygun. 3 bin 250 metreden uçuş düzenleniyor. Amatör sporcular için 1300 metrelik Arpalık bölgesinden uçuşlar yapılıyor. Amatörler için rakımları 1300 ila 1500 metre arasında değişen yedi tepe var. Uçarken bölgedeki gölleri, şehir merkezini, bitki örtüsünü görüyorsunuz. Bölge düz olduğundan her yere inilebilir. Erzincan Belediyesi ve Munzur Fırat Doğa Sporları Derneği ortaklaşa tur düzenliyor. Orta Göl mevkiinde konaklayan sporcular, sabah yöresel tulum peyniri, bal ve tandır ekmeği ile kahvaltı ettikten sonra uçuşa geçiyor. Merhum vali Recep Yazıcıoğlu anısına düzenlenen Yamaç Paraşütü Festivali’nin 4’üncüsü geçen nisanda yapıldı.

ASAS TEPESİ
/images/100/0x0/55ea333ff018fbb8f870fe29


En az 35, en fazla 110 kilo

1000 metredeki Asas tepesinden pilotlar nezaretinde uçmak isteyenler 100 Euro ödüyor. Kaş’ta Nautilus, SkySports ve Begonville adlı 3 uçuş şirketi faaliyet gösteriyor. Yamaç paraşütü yapacaklarda en az 35, en fazla 110 kilo olma şartı aranıyor. İlçe merkezinden pikaplar ile 45 dakikalık kara yolculuğu sonrası tepeye varıyorsunuz. İniş Kaş limanına yapılıyor. 25-40 dakika arası süren uçuşta, Kaş ilçesi, civar köyler ve Yunanistan’ın Meis adası kuşbakışı görülebiliyor. Pistin irtifası 990 metre. En iyi kalkış rüzgarı, hakim yön olan güneybatı. Pist, 2 paraşütün rahatlıkla sığabileceği genişlikte.

DİNAMİT TEPESİ

Her mevsim uçabilirsiniz

Pamukkale Dinamit Tepesi’nde, ılıman iklimi ile yılın her mevsimi uçuş yapılabiliyor. Denizli’ye uzaklığı 21 kilometre. Bulunduğu alan turizm bölgesi olduğundan her türlü ulaşım mümkün. Batı rüzgarının hakim olduğu tepe, özellikle sabah saatlerinde uçuşa elverişli. Uçuş pisti 300 metre yükseklikte. İki paraşütün rahatça kalkış yapabileceği geniş bir alanı var. Tepenin eteklerine veya travertenlerin girişindeki helikopter pistine inebiliyorsunuz. Dinamit Tepesi’nden uçulduğunda antik kentler Hierapolis, Laodikya, Denizli kent merkezi, Denizli Ovası, Pamukkale travertenleri ve Sarayköy’ün bir bölümü rahatlıkla görülebiliyor.

İNÖNÜ C TEPESİ

Eğitim de veriliyor

Türk Hava Kurumu (THK) İnönü Eğitim Merkezi C Tepesi, Eskişehir kent merkezine 36 kilometre uzaklıkta. THK İnönü Eğitim Merkezi’nin hemen yanında. Yüksekliği 230 metre. Yamaç paraşütü başlangıç eğitimini almış amatör ve uzman paraşütçüler için uygun. Başlangıç eğitimleri C Tepesi’nin hemen yanındaki 130 metre yüksekliği bulunan Yerli Tepe’de veriliyor. Rüzgar kuzey ve kuzeybatıdan esiyor. C Tepesi’nden İnönü ilçe merkezi ile geniş bir ova görünüyor. İniş, THK İnönü Eğitim Merkezi kamp alınana yapılıyor. İniş yeri doğal çim alanı. Merkezde konaklama imkanı var. Türk Hava Kurumu tarafından Yamaç Paraşütü Türkiye şampiyonaları burada düzenleniyor ve eğitimler veriliyor.

BOZDAĞ

3 Eylül’de şenlik var

Ödemiş Bozdağ yaylasının Akçakmak ve Güldalan tepelerinde eğitimliler yamaç paraşütü yapabiliyor. 130 metre yüksekliğindeki Eseli tepesinde başlangıç eğitimi alınıyor. Akçakmak paraşüt uçuş pisti, Ödemiş Salihli yolu üzerinde, Ödemiş’e ve Salihli’ye 30 kilometre uzaklıkta. 1100 metre yükseklikte. Güneybatı rüzgarı alan pist, Bozdağ çam ormanlarını ve Küçükmenderes Ovası ile meşhur Gölcük Gölü’nü görüyor. Subatan Yaylası ve Zeytinlik beldesini dolaşarak Birgi top sahasına iniliyor. Tur düzenleyen şirket yok. Emniyet Havacılık Kulübü, 3 Eylül’de yamaç paraşütü şenlikleri gerçekleştirecek. Güldalan Tepesi’nde kuzey rüzgarları uçuş için uygun. Bozdağ yaylasına 3 kilometre uzaklıkta. 1300 metre yüksekliğinde. Bozdağ yaylasının ve çam ormanlarının üzerinden geçerek Bozdağ beldesinin yazlık evleri üzerinde turladıktan sonra, Bozdağ spor sahasına iniliyor.

NEMRUT DAĞI

Baraj gölü manzaralı

Nemrut Dağı 2 bin 200 metre yüksekliğe sahip. Profesyonel ve amatör yamaç paraşütü yapanlar için uygun. Bugüne kadar çoğunlukla gösteri amaçlı uçuşlar yapıldı. Genelde kuzey ve güney rüzgarları hakim. Adıyaman’daki Maceraperest Doğa Sporları Kulübü, zaman zaman yamaç paraşütü kursu düzenliyor. Nemrut’tan uçuş yaparken Atatürk baraj gölünü, uzaktan Adıyaman’ı, Kahta’yı ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçesini görüyorsunuz.
False