GeriSeyahat Türkiye'nin kaplıcaları 2010 Karadeniz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye'nin kaplıcaları 2010 Karadeniz

Türkiye'nin kaplıcaları 2010 Karadeniz

BOLU / Karacasu

İki yeni otel açılıyor

Termal kaynaklar açısından şanslı illerimizden biri Bolu. Dört ayrı bölgede termal su kaynaklarına sahip. Termal turizmde yeterince gelişemeyen şehir, bu yıl önemli bir hamleye hazırlanıyor: Taşkesti ve Karacasu beldelerinde inşaatları tamamlanan dört ve beş yıldızlı iki yeni termal tatil köyü yaz aylarında açılıyor. Ayrıca Gürçam’a dört yıldızlı bir termal otel yapılması planlanıyor.

YENİ FİZİK TEDAVİ HASTANESİ YAPILIYOR

Şu anda Bolu’da Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme belgesine sahip iki tesis bulunuyor, her ikisi de Karacasu’da: Üç yıldızlı Bolu Termal Oteli ve Sağlık Bakanlığı’na ait Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi. İl merkezine beş kilometre uzaklıktaki Karacasu, Bolu’nun en popüler termal bölgesi. Bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum açısından zengin suları hem içme hem de banyoya uygun. Karacasu’da biri üç yıldızlı üç otel, beş pansiyon bulunuyor. 77 odalı Bolu Termal Oteli, kaplıca işletme belgesinin yanısıra Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgesine sahip. Termal kaplıcası, havuzlarını kadın ve erkekler birlikte kullanıyor, ayrıca aile banyoları mevcut. Sağlık Kulübü’nde doktor gözetiminde fizik tedavi, masaj uygulamaları yapılıyor. Çift kişi, yarım pansiyon 170 TL, hafta sonunda 190 TL. (0374 2628472) Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi, 150 yatağıyla sosyal güvenlik kapsamındaki hastalara hizmet veriyor. (0374 262 84 45) Bolu’nun ilk beş yıldızlı termal oteli ağustosta Karacasu’da açılacak. 15 milyon dolarlık yatırımla kurulan Gazelle Resort, 165 odalı, beş havuzlu bir SPA oteli olacak. Ayrıca İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Tedavi Hastanesi’nin de bu yıl hizmete girmesi bekleniyor.

15 MİLYON DOLARLIK TERMAL TATİL KÖYÜ

Mudurnu’ya beş kilometre mesafedeki Gürçam Köyü yakınlarındaki 18 yataklı Babas Kaplıcası altı aydır kapalı. Tesis restore edilip, yeni bir işletmeciye verilecek. Köyde, üç yıldızlı bir otelin inşaatı da devam ediyor. Mudurnu’ya 30 kilometre uzaklıktaki Taşkesti Beldesi’nin Sorot Kaplıcası, 66 derece sıcaklığındaki sülfatlı suyuyla cilt ve romatizma hastalıklarına sahip kişilerce tercih ediliyor. 70 milyon dolarlık yatırımla kurulan 74 odalı Sorot Termal Vadi, temmuz ayında açılacak. 380 devremülkünden 40’ı apart olarak da kiralanacak. Bin kişilik konferans merkezine sahip otelin iki ayrı sağlık merkezi bulunacak.
Seben İlçesi’ne 14 kilometre uzaklıktaki Pavlu Kaplıcaları, 78 derece ile Bolu’nun en sıcak termal sularına sahip. İçme niteliğindeki suyu mide, solunum, dolaşım bozuklukları terapisinde kullanılıyor. Palu’da sadece pansiyonlar bulunuyor.

SAMSUN / Ladik - Havza

Belediye kaplıcası özelleştirilecek

Samsun’da Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme ruhsatına sahip iki tesis hizmet veriyor: Ladik Belediyesi’nce işletilen Hamamayağı Kaplıcaları ve Havza’daki Ancere Termal Hotel.
Ladik kaplıcası Samsun’a karayoluyla 82 kilometre, Ladik’e 13 kilometre uzaklıkta. 37 derece sıcaklığındaki termal suyu, romatizma ve cilt hastalıkları tedavisinde kullanılıyor. İçinde iki büyük, iki küçük havuz var. 26 odasının yanı sıra farklı büyüklüklerde üç aparta sahip. Şu anda hizmete açık olan kaplıca, bu ay sonunda özelleştirilecek. Samsun Valiliği, devremülk, fizik tedavi merkezi, termal otel olarak işletilmesi koşuluyla tesisleri kiralayacak. Hedef termal turizmi, Akdağ’daki kayak turizmiyle birleştirip, bölgeye daha çok ziyaretçi çekmek. Ladik Kaplıcası’nda çift kişi konaklama ücreti odalarda 40 TL, apartların günlük ücreti ise 75-95 TL arasında. (0362 782 00 01)

YEDİ GECE KALANA YÜZDE 20 İNDİRİM

Samsun’un diğer termal merkezi Havza’da bu yıl valilik tarafından Termal Su Birliği kuruldu. Bölgenin suları yeniden düzenlenecek ve turizm geliştirme alanı olarak ayrılan bölgeye otel kurulabilmesi için termal su aktarılacak. Havza’da hizmet veren Ancere Termal Oteli, 80 odalı. Bin 200 metre derinlikten çıkan 54 derece sıcaklığındaki termal suyu, yarı olimpik, çocuk ve yüksek ısılı termal havuzunda kullanılıyor. Tesiste Türk hamamı, sauna, masaj, jakuzi bulunuyor. Çift kişi, yarım pansiyon 160 TL. Hazirana kadar sürecek özel kampanya kapsamında, yedi gece konaklayanlara indirim yapılıyor. Kampanya çift kişi yarım pansiyon kampanya fiyatı 130 TL. (0362 714 77 00)

TOKAT / Reşadiye

15 yeni pansiyon açılıyor

Reşadiye Termal Tesisleri, Reşadiye Belediyesi’ne ait. Sağlık Bakanlığı’ndan aldığı kaplıca işletme ruhsatı bulunuyor. D-100 karayolu üzerinde, Tokat Havalimanı’na 90 kilometre mesafede. Kaplıca ve termal tesisler olarak iki ayrı biçimde hizmet veriyor. Termal otel üç yıldızlı, 124 yataklı. Odalarda da termal sudan yararlanılabiliyor. Ayrıca spor merkezi, Türk hamamı, jakuzi, sauna, kür merkezi, fizik tedavi ünitesi bulunuyor. Otelin etrafında ise 16 apart var. Dört kişilik, banyolu, mutfaklı apartların günlüğü 50 TL. Odalarda ise iki kişi, kahvaltı dahil 50 TL. Fiyatlar 16 Mayıs’a kadar geçerli. (0356 461 55 55-56)

HAZİRANA KADAR GÜNLÜK KULLANIM

Reşadiye’nin Aşağı Kaplıca bölümü 160 yataklı. Burada yıldızsız bir otel, 24 saat sıcak suyu olan 9 pansiyon, 8 bungalov ev var. Bungalov evler ırmak manzaralı. Kaplıca hazirana kadar sadece günlük kullanıma açık. Yaz aylarında, otelin günlüğü iki kişi 30, 3 kişilik pansiyon odasının günlüğü 60, bungolavların iki kişilik fiyatı ise 25 TL. Yemek, kahvaltı fiyata dahil değil. Kaplıcadaki pansiyonlar banyolu, otel ve bungalovların içinde banyo bulunmuyor, buralarda kalanlar ortak kullanıma açık 10 banyodan yararlanıyor. Tesislerde biri yarı olimpik olmak üzere iki erkek, bir de kadın kapalı termal havuzu bulunuyor. Ayrıca bir de kadın ve erkeklerin ortak kullanabileceği açık termal havuzu var. Bölgeye günübirlik giden ailelerin kullanabileceği 26 özel banyo 12 ay, 24 saat açık.
Ayrıca olimpik kapalı yüzme havuzu, halı sahası ve Reşadiye’yi kuşbakışı izleyebileceğiniz kale burada. 240 metrelik kuyudan çıkarılan şifalı termal suyun sıcaklığı 48 ile 52 derece arasında değişiyor. Tesislerin etrafında piknik alanları bulunuyor.
Bu arada bölgede kaba inşaatı bitirilmiş 15 adet pansiyonun da 2009-2010 yaz sezonuna yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. (0356 461 44 45)

AMASYA / Gözlek, Hamamözü

Kişi başı 10 TL’ye pansiyon var

Amasya’daki kaplıcalar Gözlek köyü ve Hamamözü ilçesinde. İki yıldızlı Gözlek Kaplıcaları Amasya - Göynücek yolu üzerindeki Gözlek köyünde bulunuyor. Samsun il merkezine ve Samsun Havaalanı’na 120 kilometre mesafede. Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme ruhsatı bulunuyor. 16 oda, 4 apart, 7 birleşik apartın banyolarında termal su kullanılıyor. Suyun sıcaklığı 38,5 derece. Kadın, erkek ve çocuk termal havuzları, Türk hamamları ve aile kabinleri var. Tesislerde 2 restoran ve mangal yapmak isteyenler için çardak var, ayrıca mini bir hayvanat bahçesi bulunuyor. Tesis geçen yılın fiyatlarıyla çalışıyor: Çift kişi, oda, kahvaltı 100 TL. Apart evler günlük 120, birleşik apartlarda tek kişi 30 TL. Aile kabinlerinin saati 25 TL.(0358 256 22 22)

TERMAL OTEL KAPATILDI

Hamamözü İlçesi’ndeki Arkut Bey Kaplıcaları, Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme ruhsatı sahibi. (0358 787 64 14) Termal kaynağı aynı zamanda Gimpaş Termal Tesisleri de kullanıyor. 600 metre derinlikten çıkan şifalı su, romatizma, kireçlenme, kırık çıkık, felç, kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Sıcaklığı 42.5 derece. Hamamözü Kaplıca Tesisi’nde kadın ve erkekler için doğal hamamın yanı sıra, özel aile kabinleri bulunuyor. Kaplıcaya günlük giriş ücreti 3 TL. 2-3 kişinin sığabileceği, içinde küvet ve jakuzilerin bulunduğu özel aile kabinlerinin saati ise 12.5 TL. Hamamözü Kaplıcası’nın çevresinde üç pansiyon bulunuyor. Bunlar kışın genellikle kapalı. Bahar aylarında açılan pansiyonlar, uygun fiyatlarla çalışıyor. Örneğin üç yıldır zam yapmayan Özdemir Pansiyon’da iki kişi 20 TL. (0358 787 68 00)
Gimpaş Termal Tesisi ise 3 yıldızlı bir otel. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgesi bulunuyor. 58 standart, 5 suit olmak üzere 63 odalı ve 136 yatak kapasiteli. Kadın ve erkeklerin ayrı ayrı kullanabileceği kür havuzları ve Türk hamamları ile ailece kullanılabilen 17 adet özel aile havuzu bulunuyor. Ayrıca sauna ve fitness merkezi var. Ancak hukuki problemler nedeniyle tesis geçen yıldan bu yana kapalı.

RİZE / Ayder

Hem yayla hem kaplıca

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgesi bulunan Ayder Yaylası’ndaki Ayder Kaplıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin (0464 657 21 02) konaklama tesisi yok. Merkezde özel banyolar, havuzlar bulunuyor. Fizik tedavisi, masaj uygulanıyor. SSK, Bağkur, Emekli Sandığı geçerli. Sevkli ya da sevksiz gidilebiliyor. Yerin 260 metre derinliğinden çıkan termal suyun sıcaklığı 55 derece. Tesis hazirana kadar geçen yılın fiyatlarıyla çalışıyor: Özel banyolar 25, kadın erkek ayrı havuzların kişi başı fiyatı 7 TL. Ayder Yaylası’nın çevresinde bini aşkın yatak kapasitesiyle çok sayıda otel ve pansiyon bulunuyor. Bölgedeki ikinci tesis ise Ridos Termal Otel. Henüz bakanlıktan termal tesis işletme ruhsatı bulunmayan 5 yıldızlı otel İkizdere ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta. İçinde, 260 metre derinlikten 70 ve 72 derece sıcaklıkta çıkan iki sıcak su kaynağı bulunuyor. Tesiste 350 yatak kapasiteli otel ile 5 villa apart yer alıyor. Ridos Otel’de iki kişi yarım pansiyon konaklama 159, hafta sonunda 179 TL. (0464 416 21 50)

False