Türkiye'nin en büyük gölü: Van Gölü
Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olan Van Gölü, 3.713 km2 yüz ölçümüyle Türkiye'nin en büyük gölü ünvanına sahip.
Gölün etrafı karadan 430 kilometre uzunlukta. Çok sayıda koyu olan Van gölü, büyüklüğü nedeniyle bölge halkı tarafından 'Van Denizi' olarak da adlandırılıyor.
Sodalı ve tuzlu suya sahip göldeki su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip düşüyor. Dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına da sahip Van Gölü'nün ortalama derinliği 171 metre, en derin noktası 451 metre olarak ölçülmüş.
Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlıyor. Bu nedenle gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamakta.
Van Gölü'nün doğu bölümünde tarihi ve turistik özelliğe sahip Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları yer alıyor. Bu adaların tümü, 1990 yılından bu yana Arkeolojik Sit Alanı statüsünde bulunuyor. Gölün etrafına kurulu büyük yerleşim merkezleri ise; Van ilini yanısıra Edremit, Gevaş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş ve Muradiye ilçeleri.
Fotoğraflar: DepoPhotos